Kam vyrazit na cyklovýlet, který opravdu užijete?

Kam vyrazit na cyklovýlet, který opravdu užijete? Zdroj: Shutterstock

Zell am See
Jezero Hevíz
Hrad Okoř
Chřiby
Malé Karpaty
6
Fotogalerie

Štěstí jezdí na kole! Kam na nejlepší cyklovýlety?

Věděli jste, že jízda na kole má na naši psychiku mnohem blahodárnější vliv než třeba tenis nebo plavání? Vysvětlíme proč a přidáme pár tipů na ty nejlepší cyklovýlety. 

Nadšení cyklisté přibývají nejen) v Česku snad ještě rychleji než nadšenci do běhu a klasické turistiky. Štěstí a požitek, které tenhle sport přináší, jsou zřejmě nakažlivé a opravdu výjimečné. Čím to je? Důvodů je hned několik a právě jejich kombinace dělá z jízdy na kole tak blahodárný sport. Jedním z nich je, že cyklistika (jako každý aerobní pohyb) zlepšuje kondičku.

Je dokázáno, že čím víc jste v kondici, tím lépe je na tom vaše psychika. Zároveň jde v podstatě o společenský sport – na trase potkáte spoustu nových lidí, a tím, že jste všichni na kolech, máte k sobě tak nějak automaticky blíž.

Cyklistika navíc sdružuje hned několik okamžitých zlepšováků nálady – čerstvý vzduch, pobyt v přírodě, panoramatické výhledy, radost z pohybu i rychlé jízdy, a třeba i dobré jídlo, když si zvolíte správný cíl.

Kromě toho jde o velmi přístupný koníček – může ho dělat každý. Skvělé je také to, že díky cykloturistice můžete poznat kus světa nebo své rodné země. Máme proto pro vás pár tipů, kam vyrazit, ať už jste zkušení cyklisté, nebo teprve začínáte.

Pokračování 2 / 5

Rakousko

Zell am See & Kaprun

Zell am See
Zell am See | Zdroj: Profimedia

Rakouské Zell am See je úžasné místo, obzvlášť touhle dobou. Dole v údolí už je krásné teplé jaro, ale když vyjedete nahoru na ledovec, dost možná se tam bude ještě lyžovat. Podle toho je tedy také zřejmé, že cyklovýlety tu potěší zejména ty zkušenější.

Rozhodně sem vyrazte, pokud chcete přijmout nové výzvy. Na druhou stranu vám sjíždění náročnějších terénů mohou zjednodušit fatbikes nebo elektrická kola, která si tu můžete kdekoli vypůjčit.

K nejsnadnějším nicméně patří trasa vedoucí přímo kolem slavného jezera, která je dlouhá necelých 12 kilometrů. O něco náročnější a také delší je asi čtyřicetikilometrová a nově upravená trasa vedoucí z Bruckbergu přes Zell am See až na samotný vrchol Schmittenhöhe. Zpět se pak vydejte po Tauernské cyklostezce.

Zkusit můžete také trasu z Kaprunu (městečko hned vedle Zell am See) na Langwied. Je to sice jen 15 kilometrů, ale pojedete celkem strmou cestou do nadmořské výšky téměř dvou tisíc metrů. Rozhodně si pak naplánujte odpočinek v místním krásném Tauern Spa (www.tauernspakaprun.cz), odkud je mimo jiné i krásný výhled na horské pásmo Národního parku Vysoké Taury. Je tady i hotel, takže se tu můžete rovnou ubytovat.

Burgenland

Abyste neřekli, že vás posíláme rovnou do těch nejvyšších kopců, máme tu o něco větší pohodičku, kterou můžete zažít v Burgenlandu, o němž se říká, že je to ta slunečnější část Rakouska. Celkem je tu dva a půl tisíce kilometrů cyklostezek. Jen kolem Neziderského jezera je hned 30 různých tras.

Za zmínku ale stojí i region Rosalia, jehož cyklostezka Rosaliaradweg vás povede kolem kouzelného hradu Forchtenstein nebo přes nekonečné jahodové plantáže. Ubytovat se můžete v klasickém hotelu, kterých je tu samozřejmě spousta, ale ještě zábavnější budou staré chalupy v panonském stylu.

K dispozici tu však je i ubytování na několika farmách. Mrkněte na www.burgenland.info, kde najdete veškeré nabídky se všemi detaily.

Pokračování 3 / 5

Maďarsko

Hévíz

Jezero Hevíz
Jezero Hevíz | Zdroj: Profimedia

V maďarském termálním jezeru Hévíz se můžete koupat po celý rok – v létě má voda až 38 stupňů, v zimě kolem 23. Leží jenom pár hodin od Prahy a je to ideální základna pro spoustu cyklovýletů. Všude kolem je totiž rozvětvená síť cyklotras. Na kole tak můžete poznávat osady na břehu Balatonu a jeho krásnou zelenou přírodu. Na své si tu přijde úplně každý nezávisle na fyzičce či věku.

Terén je tu rozmanitý, takže můžete jet po rovince, ale klidně si i vybrat trasu s mírným stoupáním či absolvovat cestu po hřebenech místní vrchoviny.

Celková cyklotrasa kolem Balatonu měří 210 kilometrů, v každém větším městečku však můžete i s kolem nastoupit na převoz a dostat se tak pohodlněji na druhý břeh. Jednotlivé cyklookruhy pak mají vzdálenosti od 10 do zhruba 45 kilometrů.

Velmi pohodlné je ubytování ve čtyřhvězdičkovém Kolping Hotelu (www.kolping.hotel.hu) přímo v Hévízu. V případě, že jedete i s rodinou, uvítáte aquapark, kde se ratolesti do sytosti zabaví.

Pokud naopak cestujete bez dětí, odpočinete si v tichém spa a opečovávat se můžete nechat v Hanami Beauty & Spa. A pokud by se vám náhodou nechtělo cestovat i s kolem, v Hévízu jsou půjčovny téměř na každém rohu.

Pokračování 4 / 5

Česko

Okoř

Hrad Okoř
Hrad Okoř | Zdroj: Profimedia

Okolí Okoře je doslova cyklistickým rájem. Dobře značených a skvěle upravených stezek je tu spousta a nejsou příliš náročné, takže jsou ideální pro začátečníky, pohodáře či rodiny s dětmi. Trasy sice občas vedou po silnicích, ale jen velmi málo frekventovaných. Ubytujte se v nádherném Family Hotelu Okoř (www.hotelokor.com), kde si budete připadat jako v pohádce, a vyrážejte odtud.

Známá zřícenina je v téže vesničce, ale vydat se můžete třeba do sedm kilometrů vzdáleného Buštěhradu, do Lidic a Kladna vás zavede cyklotrasa dlouhá 28 kilometrů. Údolím Vltavy se pak po cyklostezce dostanete dokonce až do Prahy, přičemž okruhů je hned několik, takže si můžete vybrat podle nálady nebo kondice.

Chřiby
Chřiby | Zdroj: Profimedia

Chřiby

Oblast zvanou Chřiby najdete na středovýchodní Moravě. Není sice veliká, ale o to důkladněji je protkaná sítí cyklostezek.

Ubytujte se v Zikmundově ve stejnojmenném penzionu (www.zikmundov.cz). Jde o jedno z nejstylovějších ubytování, které v posledních letech v Česku vzniklo – spojuje lokální tradice se severským vkusem, a navíc je tu božský klid.

Dalším důvodem, proč bydlet právě tu, je, že tady spousta cyklostezek začíná. Ta, která vede přes zříceninu Stříleckého hradu a Cimburk, je dlouhá 28 kilometrů a většinou vede po polních nebo lesních cestách. 40 kilometrů ujedete, když se odtud dáte směrem na Buchlov, Velehrad a Modrou, kde se můžete zastavit třeba v místním archeoparku.

Pokračování 5 / 5

Slovensko

Malé Karpaty

Malé Karpaty
Malé Karpaty | Zdroj: Profimedia

Tatry už jsou notoricky známé, tak co se jednou vydat do Malých Karpat? Jsou sice nižší, ale zase blíž a o nic méně krásnější. Mezi záchytnými body, respektive městečky Modra, Lozorno, Pezinok či Stupava najdete mraky příjemných cyklostezek.

Ubytujete-li se v krásném Hotelu Zochova chata (www.hotelzochovachata.sk) s dlouhou historií, zažijete nejen to nejkrásnější spa s výhledem na les a špičkovou gastronomii na opravdové samotě, ale také získáte skvělý výchozí bod ke spoustě výletů.

Na dvanáctikilometrovém okruhu přímo odtud vás čeká například hrad z 13. století Červený Kameň. V nedalekém okolí je i hvězdárna nebo rozhledna Veľká Homoľa.

Cílem o něco náročnější cyklotrasy může být další pohádková stavba – Plavecký hrad. Je vzdálený něco přes 30 kilometrů. A kdybyste si chtěli udělat ještě delší výlet, nabízí se tu i stokilometrový okruh, který vás zavede až do Bratislavy a zase zpátky.

Do sedel Podle průzkumu je cyklistika nejoblíbenějším sportem Čechů. Úměrně tomu vzrůstá i počet cyklostezek. Nejvíc jich najdete v Praze (224 km) a Středočeském kraji (216 km).

Víte, že ...

Článek připravil časopis Dieta.