Obrácený dýňový koláč

Obrácený dýňový koláč Zdroj: istock.com

Dýně: Recepty, které vás absolutně dostanou!

Když se pulty zelinářství rozhoří barvami dýní, je to jasné znamení, že přichází podzim. Vrátit léto je marné. 

Dýně jsou rok od roku populárnější. Absolutním základem je skvělá dýňová polévka. My vám ale přinášíme recepty poněkud netradičnější.

Dýňovo-cuketový falafel

16 kusů

PŘÍPRAVA: 15 minut

SUROVINY:

60 ml podmáslí

60 ml zakysané smetany

1 vejce

230 g dužniny žaludové dýně

180 g nastrouhané cukety

230–260 g hladké mouky

1/2 lžičky jedlé sody

200 ml oleje na smažení

červená řepa a salátové listy k servírování

POSTUP:

1. Ve velké míse smíchejte podmáslí, zakysanou smetanu a vejce. Poté přidejte nastrouhanou dýni a cuketu. Hmotu důkladně promíchejte s prosátou moukou a sodou.

2. Mezitím ve velkém hrnci dobře rozehřejte olej. Jestli je připraven ke smažení, zjistíte kapkou těsta. Pokud vznikají kolem těsta bublinky, můžete začít smažit. Těsto nabírejte lžící a pomocí druhé ho hrňte do horkého oleje. Smažte 4 až 5 minut a kousky přitom rovnoměrně otáčejte, aby vznikla krusta.

3. Falafel odkládejte na papírové utěrky a udržujte jej v teple v mírně předehřáté troubě. Podávejte například s červenou řepou a listovým salátem.

ŽALUDOVÁ DÝNĚ: Výhodou žaludové tykve je, že ji lze konzumovat i zasyrova se slupkou. Je oblíbená pro svou výraznou oříškovou chuť.

Dýňovo-cuketový falafel
Dýňovo-cuketový falafel | Zdroj: istock.com

Obrácený dýňový koláč

forma o 22 cm

PŘÍPRAVA: 20 minut

SUROVINY:

200 g dužniny dýně hokkaidó

125 g změklého másla

180 g krupicového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

2 vejce

460–480 g jemně mleté špaldové mouky

1 lžička prášku do pečiva

2–4 lžíce polotučného mléka + smetana ke šlehání nebo pudink k podávání

POLEVA:

60 g másla

60 g třtinového cukru

60 g medu

180 g pekanových ořechů

POSTUP:

1. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem. Na malé kousky nakrájenou dýni povařte ve vodě doměkka a sceďte.

2. Ve velké míse pomocí elektrického mixéru ušlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt do krému. Vmíchejte vejce.

3. Mouku prosejte s práškem do pečiva a vmíchejte do krému a postupně přilévejte mléko, dokud se všechny suroviny nespojí. Podle nasákavosti mouky můžete přidat více mléka. Nakonec vmíchejte dýni.

4. V malém hrnci pomalu rozehřejte máslo, do kterého přidejte cukr s medem a dobře promíchejte. Směs nalijte do formy jako první a rovnoměrně ji posypte pekanovými ořechy. Na ně rozetřete těsto, zarovnejte povrch stěrkou a pečte 40–50 minut. Koláč nechte 5 minut chladnout, otočte ho a vyklopte. Nařezané kousky podávejte se šlehačkou nebo pudinkem (nejlépe vanilkovým).

DÝNĚ HOKKAIDÓ: Japonská dýně hokkaidó patří mezi nejoblíbenější druhy tykví, a to nejen kvůli skvělé chuti, ale také pro snadné zpracování. Na rozdíl od ostatních se tento typ nemusí loupat, naopak smíte vařit i oranžovou nebo zelenou kůru.

Obrácený dýňový koláč
Obrácený dýňový koláč | Zdroj: istock.com

Gratinovaná dýně se šalvějí

4 porce

PŘÍPRAVA: 14 minut

SUROVINY:

50 g másla

120 g strouhanky

1 fenykl

1 menší máslová dýně

120 ml smetany 12%

150 g strouhaného parmazánu

120 g čedaru

2 stroužky česneku

6 lístků šalvěje

POSTUP:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací mísu dobře vymažte máslem a posypte polovinou strouhanky. Rovnoměrně navrstvěte dýni s fenyklem.

2. Smíchejte polovinu smetany, polovinu parmazánu a čedaru. Vmíchejte drcený česnek (množství řiďte podle chuti). Směs nalijte na zeleninu a pod alobalem ji pečte 40 minut.

3. Poté odkryjte a posypte druhou polovinou sýrů a strouhanky. Gratin posypte šalvějovými lístky a zapékejte ho odkrytý dozlatova asi 15-20 minut.

MÁSLOVÁ DÝNĚ: Jedná se o poddruh muškátové dýně, jejíž název je zcela příznačný, protože chutí lehce připomíná máslo. Od ostatních dýní se liší jádřincem, který je umístěný ve spodní části hruškovitého tvaru.

Gratinovaná dýně se šalvějí
Gratinovaná dýně se šalvějí | Zdroj: istock.com

Recepty vyšly v magazínu F.O.O.D.

Další dýňové recepty najdete ZDE!