Zdravé míry jsou o dvacet centimetrů jinde!

Zdravé míry jsou o dvacet centimetrů jinde! Zdroj: Shutterstock

Dobrá zpráva! Ideální míry nejsou 90-60-90, ale jiné!

Celý život nám předhazují, že ideální ženské míry jsou 90-60-90. A my se samozřejmě po celou tu dobu honíme za utkvělou představou, že tak je to správně. Jenže ve skutečnosti tyto míry vůbec správné nejsou. 

Abychom tedy byly úplně přesné. Míry 90-60-90 se někomu mohou zdát ideální. Většinou lidem z módního průmyslu. Mimo tento svět se ale pravda nachází trochu jinde. Přesněji řečeno asi tak o dvacet centimetrů dále.

"Jestli kvůli tomu máte deprese nebo nízké sebevědomí, není to nutné. Zdravá míra v pase, kterou bychom měly mít, je osmdesát centimetrů," vysvětluje obezitoložka Dita Pichlerová z pražské OB Kliniky.

Míry v pase jsou důležité ani ne kvůli vzhledu, ale z hlediska zdravotního. Určují totiž, kolik viscerálního neboli útrobního tuku máme. Ten je nebezpečný nejen pro naše orgány, ale může být původcem civilizačních chorob, jako jsou diabetes II. typu nebo vysoký cholesterol.

Zaměřte se na cvičení

Pokud jste se při měření dostala přes 80 centimetrů, měla byste se snažit udělat něco pro to, abyste dále neriskovala své zdraví. No a když už nic jiného, při pohledu do zrcadla se pak na sebe určitě zlobit nebudete.

Kromě úpravy jídelníčku je třeba také vybrat vhodné cvičení. Podle trenérky Markéty Brožové z Contours platí, že chcete-li mít štíhlý pas, musíte posilovat svaly nejen na břiše, ale i na zádech.

Pro zdravé míry ale musíte také něco dělat.
Pro zdravé míry ale musíte také něco dělat. | Zdroj: Pexels

Při posilování břicha se tedy nemučte leh-sedy, raději se zaměřte na cviky na podporu zpevnění celého středu těla neboli core. K těm patří především výdrže ve vzporu nebo na boku, kdy se opíráte o bok a koleno. Core trénink může být velmi variabilní, využít při něm můžete pomůcky jako overball, bosu nebo TRX.

Samotné posilování břicha však nestačí, občas si proto k němu přidejte také kardio cvičení. Vyzkoušejte třeba skákání přes švihadlo, výskoky s rotací, běh, jízdu na kole, plavání... Určitě si vyberete.

Pozor na to, co jíte

Spolu se cvičením je třeba upravit i jídelníček. Začněte hezky snídaní. Nejhorší, co pro svůj pas můžete udělat, je vynechání snídaně. Ačkoliv někteří odborníci tvrdí, že se snídat nemusí, není to úplně tak pravda. Nejen, že vám dodá energii, ale také nastartuje metabolismus, takže se tuky budou během celého dne spalovat mnohem rychleji. Ideální variantou jsou třeba ovesné vločky s jogurtem nebo celozrnné pečivo se sýrem nebo šunkou.

Hlídejte si, aby pečivo, které jíte, bylo skutečně celozrnné.
Hlídejte si, aby pečivo, které jíte, bylo skutečně celozrnné. | Zdroj: Shutterstock

Spolu s celozrnným pečivem byste také měla do jídelníčku přidat více vlákniny. Ta totiž řídí vaše chutě k jídlu a většinou je velmi tlumí. Navíc snižuje hladinu krevního cukru, takže se vám nestane, že byste po půlhodině od jídla měla znovu hlad a nevěděla, po čem dříve sáhnout.

Naopak to nejhorší, co můžete jíst, jsou uzeniny. Obsahují totiž nasycené mastné kyseliny a vysoké procento nezdravého tuku, který se ukládá právě v oblasti břicha. Jen pro představu – deset deka suchého salámu obsahuje čtyřicet gramů tuku. To představuje přesně 1/4 doporučeného denního příjmu. Tento tuk nejenže může za to, že nedopnete kalhoty, ale během několika let vám může přivodit i vysoký cholesterol, zvýšený krevní tlak nebo cukrovku.

Video placeholde