Zařiďte si koupelnu, která je šetrná k životnímu prostředí.

Zařiďte si koupelnu, která je šetrná k životnímu prostředí. Zdroj: iStock

Termostatická sprchová baterie GROHE
Infračervená elektronická umyvadlová baterie GROHE se směšovacím zařízením a nastavitelným omezovačem teploty
Manuální bidetové sedátko GROHE
Levandulový roztok vás zbaví koupelnové plísně.
Perlátor GROHE
6
Fotogalerie

Designová a ekologická: 5 tipů pro zelenější koupelnu

Zařiďte si koupelnu, která vynikne nejen svým provedením, ale také vybavením, které bude šetrné jak k životnímu prostředí, tak k vaší peněžence.

Dávno je pryč doba, kdy při zařizování stačilo myslet jen na výběr vhodného obložení a vzhledu a funkčnosti jednotlivých prvků. Stále důležitější součástí je také to, nakolik bude vaše koupelna ekologická. Přinášíme vám proto pět tipů, které zamezí zbytečnému plýtvání vody i vašich financí.

V hlavní roli moderní technologie

Věděli jste, že člověk denně spotřebuje až 110 litrů vody? Číslo by přitom mohlo být mnohem nižší, postačila by i taková drobnost jako zavírat kohoutek pokaždé, když pod ním zrovna nemáte ruce. Jenže ne vždy si na něco takového člověk vzpomene. V takovou chvíli proto na řadu přichází moderní technologie, které tento problém vyřeší za vás.

Infračervená elektronická umyvadlová baterie GROHE se směšovacím zařízením a nastavitelným omezovačem teploty
Infračervená elektronická umyvadlová baterie GROHE se směšovacím zařízením a nastavitelným omezovačem teploty | Zdroj: GROHE

Vsadit můžete například na bezdotykové baterie značky GROHEs infračerveným senzorem, který umí detekovat pohyb ruky. Voda tak poteče jen tehdy, kdy bude potřeba. Úsporná technologie EcoJoy omezuje průtok vody na 5,7 litrů za minutu, na výkonu to ale rozhodně není znát. Elektronické součástky, které ji pohánějí, mají navíc nízkou spotřebu, takže kromě vody budete šetřit také spotřebu energie.

Čas na sprchu

Kombinaci moderní technologie a šetření vody lze skvěle využít také při sprchování. Kromě speciálních hlavic, jež umí snížit průtok až o polovinu, je dobré se zaměřit také na takové modely, jež umí regulovat i teplotu. Na sprchovém setu Grohtherm 800 proto najdete jak tlačítko SafeStop zabraňující překročit hodnotu 38 °C, tak tlačítko EcoButton, díky kterému budete mít pod kontrolou, kolik vody vyplýtváte.

Termostatická sprchová baterie GROHE
Termostatická sprchová baterie GROHE | Zdroj: GROHE

O polovinu méně vody

Nejsou to ale jen technologie, které vám s regulací vody pomohou. Skvěle v takovém případě poslouží i jednoduchý perlátor, který nasadíte na baterii. Malý pomocník dokáže snížit průtok vody o více než 50 %. A ani u něj navíc změna výkonu nebude vůbec znát. Kromě koupelny by tak měl své místo najít také u dřezové baterie v kuchyni.

Perlátor GROHE
Perlátor GROHE | Zdroj: GROHE

Jde to i manuálně

U některých typů koupelnového vybavení bodují inovativní technologie, jinde se zase o „zelenější“ způsob postará manuální zacházení. Takovým příkladem může být bidetové sedátko GROHE, jež poskytuje dostatek kvalitní osobní péče a pohodlí a zároveň nevyžaduje elektrické zapojení. K ovládání sprchové trysky slouží postranní páčka a celý mechanismus pohání tekoucí voda. Díky těmto vlastnostem se tak bidet v koupelně stane nejen desénovým prvkem, ale také další úspornou nepostradatelností.

Manuální bidetové sedátko GROHE
Manuální bidetové sedátko GROHE | Zdroj: GROHE

Myslete na prostředky

Klíčem k ekologičtější a šetrnější koupelně není jen vhodné vybavení se schopností regulace průtoku vody a nízkou spotřebou. Neméně důležité je také myslet na to, jaké prostředky používáte k samotnému mytí, praní prádla nebo uklízení. Ekologické varianty jsou mnohem šetrnější a dokážou prodloužit životnost spotřebičů. Stejně tak není od věci vsadit při úklidu na sílu přírody.

Levandulový roztok vás zbaví koupelnové plísně.
Levandulový roztok vás zbaví koupelnové plísně. | Zdroj: iStock

Při mytí vany nebo umyvadla smíchejte jedlou sodu s citronovou šťávou, případně k odstranění všeho nepořádku použijte obyčejný ocet. Plísně vás zase velmi dobře zbaví levandulový či tea tree olej naředěný vodou. Efekt bude skvělý a navíc do odpadu nevpustíte zbytečně moc chemikálií, kterých běžné mycí přípravky obsahují víc než dost.