Regenerační mléko po opalování

Regenerační mléko po opalování Zdroj: RYOR

Opalovací mléko SPF 30
.
Opalovací mléko SPF 15
4
Fotogalerie

10 důležitých věcí, které byste měli vědět o opalování

Opalování je pro většinu z nás příjemnou záležitostí, ať už se jedná o opalování u moře, v přírodě nebo na chatě. Ale má i svá negativa. Při nadměrném opalování a nedostatečné ochraně pokožky před UV zářením může dojít k jejímu poškození, spálení, a tím i k rychlejšímu stárnutí.

Jak je možné, že pokožka vlivem UV záření stárne? Právě vlivem záření dochází k porušení kolagenových a elastinových vláken a celkové kožní struktury. Tím nejhorším následkem může být při nedostatečné ochraně pokožky, tvorba kožního melanomu, rakoviny kůže.

1) Hodnota SPF (Sun Protect Filtre)

Volte výši ochranného faktoru vždy dle typu pleti a destinace. Lidé, kteří se špatně opalují, by měli volit spíše vyšší ochranný faktor a postupně po adaptaci přestoupit na faktor nižší. Snědí jedinci, kteří se opalují bez problémů, mohou naopak ihned zvolit opalovací přípravky s nižším faktorem.

Opalovací mléko SPF 30
Opalovací mléko SPF 30 | Zdroj: RYOR

Opalovací mléko SPF 15
Opalovací mléko SPF 15 | Zdroj: RYOR

2) Přípravky s UVA/UVB filtry

Ideální jsou přípravky, které obsahují směs UVA/UVB filtrů, které chrání pokožku před poškozením způsobeným vlivem UV zářením a zpomaluje fotoaging (stárnutí pleti způsobené sluncem).Pro všechny typy pleti i včetně citlivé jsou pak vhodné opalovací přípravky, které jsou bez parfemace.

3) Opalování u dětí

Děti mají velmi jemnou a citlivou pokožku, proto by se slunci měly vyhýbat. Pokud je to ale vzhledem k situaci nevyhnutelné, volte vždy maximální ochranný faktor.

4) V poledne omezte slunění

Mezi 11. a 15. hodinou UV dosahuje záření svého maxima, omezte přímé slunění na minimum.

5) Chraňte se i pod mraky

90 % UV záření prochází i přes mraky. Pokud se vám tedy zdá, že slunce nesvítí a je zataženo, nenechte se zmást a aplikujte přípravek s ochranným faktorem. V opačném případě může mít tato situace nepříjemné následky.

6) Mažte, mažte, mažte!

Klidně i přípravkem s nižším faktorem, pokud vám vyhovuje, ale o to častěji. I voděodolný produkt má svoji životnost, především pokud dochází k mechanickým otěrům např. ručníkem, otáčením se na lehátku či třením o oblečení. Přípravek je tedy nutné aplikovat opakovaně. Pokud se dobře opalujete nebo jste tmavší typ, vhodný pro vás bude opalovací mléko SPF 15 – střední ochrana.

7) Odraz UV paprsků

Písek, sníh nebo třeba i tráva odráží sluneční paprsky od země. Opět může dojít ke spálení pokožky, přestože se může zdát, že ve stínu žádné riziko nehrozí.

8) Po opalování vždy regenerujte

Po každém slunění by měla přijít regenerace, a to nejen po spálení. Pro pokožku je to nepřiměřená situace, je potřeba ji zklidnit a zhydratovat, ideálně kyselinou hyaluronovou, obsaženou ve výrobku. Díky tomu vydrží déle i opálení. Skvělé je regenerační mléko po opalování.

Regenerační mléko po opalování
Regenerační mléko po opalování | Zdroj: RYOR

9) Konec lepivého pocitu

Možná si ještě pamatujete opalovací přípravky, které se na kůži velmi lepily, zanechávaly na ní bílý film a obarvily většinu oblečení. Dnešní opalovací přípravky s moderním složením jsou daleko lehčí a krásně se roztírají. Pro světlejší typy bude vhodný opalovací mléko SPF 30 – vysoká ochrana.

10) Denní krém s UV filtry a opalovací přípravek není to stejné

Denní krémy s UV filtry vás ochrání pouze před určitým typem UV záření v rámci běžného denního fungování (cesta do práce, venčení psa, nákupy). Opalovací přípravky vás budou bezpečně chránit po dobu slunění, kdy se dlouhodobě vystavujete slunci.

A na závěr si pamatujte, že všeho moc škodí. Sluníčko nám pomáhá vytvářet vitamin D, ale vždy byste měli znát své hranice a včas se ze slunce stáhnout. Opalujte se s rozumem.

.
. | Zdroj: RYOR

Kompletní sortiment výrobků, e-shop a poradnu najdete na www.ryor.cz