Samoopalovací emulze The Ritual of Karma Self Tanning Body Lotion, Rituals, 435 Kč

Samoopalovací emulze The Ritual of Karma Self Tanning Body Lotion, Rituals, 435 Kč Zdroj: archiv firem

...
Luxusní tělový peeling Exfoliating Skin Primer, St. Moriz, 249 Kč
Epilátor Braun Silk-Épil 9 SensoSmart, Braun, 5499 Kč
Samoopalovací pěna na obličej a tělo Bronze Collection, Lirene, 169 Kč
IPL epilátor BaByliss G973PE, BaByliss, 8990 Kč
13
Fotogalerie

Šaty, kraťasy a plavky volají: Připravte tělo na letní sezonu!

Sezona plavek se pomalu blíží a čas odhalených nohou je už tady. Připravte své tělo na sezonu sukní, šortek, letních šatů a plavek se vším všudy! 

Abyste totiž všechny nedostatky přetavila v dokonalost, máte nejvyšší čas začít. Bohužel, odlehčený stravovací režim nebude to jediné, co vás dostane do ideální formy. Na programu je pak ještě vyhlazování, depilování, zpevňování, (samo)opalování,...

Zní vám to jako program na dalšího půl roku? Omyl! Přidáte-li k tomu i pravidelnou dávku sportu, máte ani ne za měsíc hotovo.

Systematicky

Čím začít? Ideálně úklidem... Tím je myšleno odstranění chloupků a odumřelých šupinek z povrchu kůže. Hned poté mohou přijít na řadu formující a zkrášlující aktivity. Odteď si tedy pravidelně vyhraďte chvilku jen pro sebe a, pokud možno, si prostředí vždy zpříjemněte, čím je vám libo (oblíbenou hudbou, světlem svíček, skleničkou prosecca). Některé procedury přitom bude stačit opakovat jednou týdně, jiné každý den.

Bez porostu

Přes zimu bývá téma hladké kůže bez chloupků poměrně opomíjené. To se však zanedlouho změní! Zůstává pouze otázkou, jakou cestou se budete chtít porostu zbavit. Každá z technik má svá pro a proti, takže záleží jestli dáte přednost trvanlivosti, bezbolestnosti, rychlosti nebo třeba cenové dostupnosti. K nejběžnějším patří klasická „žiletka“ nebo depilátor, které chloupky useknou bez bolesti, pokožka je pak krásně hladká, ovšem... U holítka se můžete při neobratné manipulaci pořezat a způsobit jizvičky. Navíc u obou těchto způsobů platí, že do tří dnů musíte vše zopáknout. Rozhodnete-li se pro voskové pásky či epilátor, připravte se na dlouhodobější efekt, jenže za cenu daleko větší bolesti, možného podráždění a zarůstajících chloupků.

Zbývá ještě IPL epilátor (funguje na principu intenzivního pulzního světla), který vás ochlupení zbaví na nepoměrně delší dobu. Než se ovšem dopracujete k definitivně uspokojivému výsledku, chvíli to zabere. S vyloženě světlými chloupky si tento vynález příliš nerozumí a také jeho cena patří k těm náročnějším.

TIP: V zájmu snížení bolestivosti i pozdějších komplikací, zařazujte epilaci po koupeli, kdy jsou póry otevřené, a po skončení seance se nevystavujte slunci. Zklidnění přenechte speciálnímu gelu, pudru či kostce ledu. A zarůstajícím chloupkům zkuste předcházet holením po směru růstu.

Vybroušené linie

V další fázi přichází na řadu šupinky, které na pokožce (při její přirozené obnově každých dvacet osm dní) ulpívají a způsobují suchý zašedlý vzhled. Proto musí nastoupit peeling, jenž odumřelé buňky odstraní a udělá prostor těm novým, svěžím. Většina tělových gomáží obsahuje zrníčka rostlinného původu, jako třeba drcenou kávu, šípková jádra, mandlové skořápky apod. Oleje, které se do těchto přípravků také často přidávají, zase pomáhají pečovat o pokožku. A pozor! Scrub používejte maximálně dvakrát do týdne, na denní použití patří jen ty velmi jemné druhy, pro takový účel určené.

Ne-skutečné opálení

Bronzová pokožka = osvědčený trik, kterak klamat tělem. Snědá kůže totiž působí vždycky opticky štíhleji a atraktivněji. Jenže pokud se zrovna sluníčko potuluje na opačném konci světa, nezbývá, než vzít zavděk náhradníkem - samoopalovacím přípravkem. Jak funguje? Na bázi dihydroxyacetonu (DHA), což je látka složená z cukrů. Na pokožce jednoduše reaguje s aminokyselinami a způsobuje tak hnědé zabarvení. Jen pro informaci, nepříjemná parfemace, kterou u samoopalováků možná znáte, už je minulostí... Samotná konzistence pak závisí na vašich preferencích. Nicméně, budete-li chtít intenzitu zmírnit přimícháním hydratačního přípravku, vyberte stejnou texturu obojího. Pravidla hnědnutí: „barvu“ nanášejte přes hydratovanou pokožku, použijte k tomu speciální rukavici (aby se vám zbytečně moc neopálily dlaně), postupujte od nártů směrem vzhůru a v inkriminovaných místech (lokty, kolena, paty) přípravek důkladně rozetřete. Eventuálně ještě opatrně přejeďte papírovým kapesníčkem, čímž se zabarvení sjednotí. Bezprostředně před aplikací se nekoupejte (snižuje se tím účinek) a ihned poté se neoblékejte do upnutých svršků z vlny, hedvábí či syntetiky. Nejlepší je tmavá bavlna. Interval obnovy nátěru je individuální, ale cca pět dní byste v bronzu měla setrvat.

TIP: Pro podporu snědého odstínu se můžete obrátit na speciální doplněk stravy v kapslích.

Fixní tvary

S pohybovou aktivitou jde ruku v ruce zpevňování pokožky, a to ve všech sledovaných partiích, tzn. prsa, břicho, boky a stehna. No a když gomáž zařídila, aby se veškeré účinné látky mohly dostat do hloubky pokožky, je řada na vás, abyste pravidelným nátěrem po každé sprše zabojovala o atraktivnější tvary. Trápí-li vás navíc celulitida, můžete oba problémy řešit současně. Tedy na stehnech a bocích odvracet dolíčky, v pase a výše zpevňovat.

Lekce žehlení

Ptáte se, odkud se vzaly ty nevzhledné prohlubně na zadečku a nohách. Může za to přemíra stresu, nedostatek pohybu, špatná strava, ale i radikální změny hmotnosti. Nespravedlivé je, že vznikají téměř „přes noc“, ale zbavit se jich je běh na dlouhou trať. Ve vlastním zájmu se začněte orientovat na vitamin C (pomáhá nejen při nachlazení) a tvorba kolagenu, spalování tuků a zpevňování tkání se dá do pohybu. Spolehlivým pomocníkem je koneckonců i draslík, který odvodňuje, a najdete ho v chřestu, brokolici či rajčatech. Abyste pomerančovou kůži přeměnila na broskvovou, je také zapotřebí pít hodně tekutin a podpořit tak látkovou výměnu. Prospěšný bývá i detox nebo rovnou půst minimálně jednou za rok.

P. S.: Jestliže dodržujete veškerá pravidla, ale efekt se ne a ne dostavit, udělejte si test na látkovou výměnu kyselin (seženete v lékárně). Překyselený organismus totiž žádný krém nespasí.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie. Aktuální zelená eko-číslo, kde vás čeká mimo jiné i rozhovor s Annou Polívkovou, si můžete objednat přes SMS.

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)