.

. Zdroj: Profimedia.cz

Třídíte šatník? Tohle je 5 módních pilířů, na které sázejí stylové Francouzky

Původně se tento článek měl jmenovat 5 módních kousků, které si na sebe letos pořizují stylové Francouzky. Ale ony vlastně nic nového pořizovat nemusejí. Jejich styl nepodléhá tak často aktuálním trendům, prakticky v něm schází veškerý streetwear, s barvami a vzory to také nepřehánějí. Naopak se rády poohlédnou po něčem „novém“ v second handu a neustále vycházejí ze stylu legendárních módních ikon, jako byly Brigitte Bardot nebo Jane Birkin. V neposlední řadě jsou mistryněmi nadčasového stylu, aniž by se musely vzdávat ženskosti nebo se uchylovat k uniformnímu minimalismu. Fotografie, které doprovázejí tento článek, byly pořízeny při posledním fashion weeku v Paříži. A jsou důkazem, že i když vyrážejí mezi módní elitu, drží se francouzské módní influencerky striktně svých osvědčených kousků. Inspirujte se!

Trenčkot

Trenčkot letos oslavil velký comeback. A loni. A předloni vlastně také. Jinými slovy, je tu s námi ve větších či menších vlnách stále a rozhodně se jedná o kus, u kterého se vyplatí dobře vybírat, dobře investovat a poté o něj s láskou pečovat. Protože i když ho vytáhnete po deseti letech, trenčkot, ať už klasický nebo v podobě baloňáku, nezestárne. Už jen proto, že ho v dobách největší slávy nosily Brigitte Bardot a Catherine Deneuve. A jejich styl rovněž nestárne.

Camille Chariere
Camille Chariere | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 2 / 5

Kardigany

Tenký kardigan z jemného úpletu is new blůza! A kardigan, který vypadá jako pletený od babičky, is new sako! Zní to banálně, ale francouzské módní influencerky skutečně povýšily tento donedávna poněkud usedlý oděv na nový sexy kousek. Základními esencemi jsou v případě tenkého kardiganu přiléhavý střih, v případě tlustého je to určitá nenucenost ve stylu „vezmu si na sebe něco po babičce a stejně vypadám svůdně“. Nemluvě o tom, že z pohledu stylové Francouzky, jakou je treba Jeanne Damas, tyto dva kousky můžete klidně vrstvit.

Jeanne Damas
Jeanne Damas | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 5

Klasické džíny

I v dobách, kdy celý svět ujížděl na skinny džínách, nosily Francouzky trochu volnější nohavice. A v dobách, kdy se vrátily boyfriend džíny s vysokým pasem ve stylu Brendy z Beverly Hills, nosily pro změnu trochu užší nohavice. Francouzky šly vždycky vlastní ne-tak-trendy cestou. Jejich oblíbený střih nohavic se dá definovat jako slim-boyfriend čili ani úzké, ani široké, ale stejně tak milují zkrácené „zvonáče“ či „roury“, ve kterých vyniknou kotníky. Kromě klasicky modrých patří mezi povinnou výbavu stylové Francouzky i bílé džíny. A ještě jedno tajemství jejich stylu: raději než tenisky k džínám nosí aspoň nízké podpatky.

Leia Sfez
Leia Sfez | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 5

Kožené sako nebo bundička

Žádná stylová Francouzka se neobejde bez blejzru! Doma mají sbírku v odstínech béžové, šedé, milují vintage kostkovaný vzor i tenký bílý proužek na tmavomodrém podkladu, který zpopularizoval Jean Paul Gaultier. Vděčně ovšem do této sbírky přijaly i kožené blejzry, které dodávají trochu rockovější šmrnc, ale současně jsou elegantnější než třeba klasický křivák. Když jsme u toho, Francouzky také milují různé kožené bundičky inspirované 80. léty nebo zkrátka vintage – ideálně s balonovými rukávy a zkrácené v pase. Takové poklady u nás nabízí třeba obchůdek Lula Vintage Prague.

Anne-Laure Mais
Anne-Laure Mais | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 5

Crossbody kabelky

Kabelky do podpaží zvané bagetky jsou fajn, nicméně řada Francouzek vyznává i praktičnost. V tomto ohledu je sázkou na jistotu crossbody kabelka, do níž se vejde vše potřebné a přitom vám ponechá obě ruce volné. A žádné výstřednosti! Francouzky si potrpí na klasickou černou, ještě raději ale mají hnědou broušenou kůži nebo krokodýlí vzor, které zkrátka navozují pocit vintage úlovku. V letní sezóně u nich pro změnu vedou pastelové barvy. Jestli se vám nechce brouzdat po online second handech, mrkněte se po kabelkách francouzských značek jako Rouje, Sézane nebo Balzac Paris.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz