.

.

Hlavně v klidu! 9 tipů, jak nakupovat rychleji a bez stresu

Nakupování potravin a jiných věcí do domácnosti často vnímáme jako nepříjemnou povinnost. Tím spíš pokud máte s sebou svou drahou polovičku, která nervózně přešlapuje u každého regálu, zatímco vy se snažíte studovat informace na obalu. Jak tedy čas strávený v obchodě zefektivnit? Přinášíme vám pár užitečných rad, jak se z nakupování v přeplněných supermarketech – navíc teď před Vánoci – nezbláznit.

1. Nakupování začíná doma

Předem si zorganizujte spíž, ledničku i mrazák. Pokud v nich budete mít pořádek, bude mnohem jednodušší zjistit, čeho máte dostatek, a co naopak chybí.

2. Veďte si průběžný nákupní seznam.

Pověste ho někam, kde bude celé rodině na očích. Povzbuďte je, ať do něj zapisují potraviny, které docházejí. Je tak větší jistota, že na nic nezapomenete.

TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte recept do nepohody! Luxusní vypřové kotletky...

3. Plánujte jídla dopředu

Podívejte se, jaké potraviny ve vaší domácnosti je nutné brzy spotřebovat, a podle toho naplánujte jídelníček. Zkuste hledat recepty se společným základem.

4. Vyčleňte si na nákupy pravidelný čas

Budete tak mít dostatek času určeného jen na nákup a nebudete v časovém presu. Při neplánovaných nárazových návštěvách obchodu navíc nebudete tak dobře připraveni, a je tedy pravděpodobné, že na něco důležitého zapomenete.

5. Vyhněte se přeplněným obchodům

Nákupní špičky bývají obvykle odpoledne a o víkendech. Nejklidnější bývají obchody uprostřed týdne, vůbec nejlepší je pak nakupovat ráno.

6. Nakupujte tam, kde to znáte

Pokud nakupujete stále na stejném místě, určitě se v obchodě dobře vyznáte. Nakupovat pokaždé jinde naopak znamená nutnost zorientovat se v neprobádaném prostředí. Není nic horšího, než zoufale jezdit s vozíkem po prodejně a hledat takovou banalitu jakou je například máslo.

7. Je lepší nakupovat ve více lidech?

Pokud jste s partnerem či partnerkou naladěni na stejnou vlnu, může spolupráce nákup výrazně urychlit. Rozdělte si třeba nákupní seznam a každý sežeňte půlku zboží.

8. Vyberte tu správnou frontu

Jako samozřejmost zní postavit se do té nejkratší, ale spousta lidí přemýšlí až v poslední chvíli o tom, jaká fronta u pokladny bude postupovat nejrychleji. Podle bývalého středoškolského učitele matematiky, který se rozhodl tento problém vyřešit pomocí složitých výpočtů, je v 70 % případů nejrychlejší frontou ta nejkratší, a to i v případě, že jsou vozíky v ní poměrně plné. Expresní pokladny tudíž nemusí být vždy tou nejlepší volbou.

9. Tašky vždy po ruce

Mějte vlastní nákupní tašky, které budete vozit či nosit pokaždé s sebou. Chraňte svou peněženku i životní prostředí.