...

... Zdroj: iStock.com

Spokojenější & organizovanější: Jak capsule šatník změní váš život?

Co v šatníku, to v duši. Díky tomuto novodobému přísloví přicházíme na to, že méně je více i v našich skříních. Stačí jen pár kousků, které k sobě budou ladit.

To, co zprvu začalo jako trochu niche, alternativní trend, je dnes samozřejmě mainstreamem. Kdo by dnes ještě neslyšel o capsule šatníku, když s tímto termínem operují nejen cool nezávislé značky, ale i řetězce, které uvádějí nové kolekce pod tímhle názvem? Samozřejmě, je to marketing, ale to nic neubírá na tom, že koncept capsule šatníku vám změní život.

„Sama sebou jsem hlavně na cestách,“ hovoří o stylu, který ji nejvíc charakterizuje, influencerka Adéla Mazánková, kterou na Instagramu najdete pod jménem @adelachloe. Když si tato majitelka velkého počtu oblečení, bot a kabelek má vybrat jen něco, co zvládne zabalit do kufru, rázem díky takové selekci vidí své módní kombinace jasněji. Cestují s ní samozřejmě jen oblíbené kousky, ze kterých dokáže vytvořit spoustu kreativních kombinací.

Takhle funguje filozofie capsule šatníku, jen s tím rozdílem, že vás nelimituje kufr, ale vlastní rozhodnutí. Některé směry přikazují vlastnit jen sto kusů věcí včetně výbavy na sport, jiné až asketických sedmatřicet. Ze zkušenosti vím, že číslo nehraje takovou roli, naopak někdy může být naprosto zbytečným limitem. Co je tedy důležité? Abyste měli ve skříni JEN (a proto to píšu verzálkami) to, co skutečně nosíte. Všechno ostatní nemá v capsule šatníku co pohledávat.

Vypadá to snadně: vytřídíte si skříň a budete spokojenější, klidnější, organizovanější a ještě budete vypadat lépe.

Pro každého bude také capsule šatník vypadat jinak, neexistuje na něj univerzální návod. Pokud milujete mikiny a džíny, bílá košile a malé černé vás opravdu nepřesvědčí. Nejde totiž o to, abychom nosili uniformně to stejné. Bohémsky založené dámy, které milují výšivky, budou mít v capsule šatníku třeba šaty s výšivkou, ke kterým si v zimě obují kovbojské kozačky, v létě sandále „kristusky“, a bude to pro ně jeden ze základních stavebních kousků garderoby. Minimalistům skutečně přijde vhod výše zmíněná bílá košile, černé kožené polobotky nebo šedý svetr. Někdo preferuje styl „něco mezi“, a tak dokáže sladit onen šedý svetr s bohémskými šaty a má vyhráno.

Jak zjistíte, že váš šatník jako capsule skutečně funguje? Nejdřív vezměte v potaz sezonnost. Jiné kusy bude obsahovat pro horké počasí, jiné pro kruté mrazy. Důležitým indikátorem je, že odpadne potřeba nakupovat. Na každou příležitost už přece díky chytrým kombinacím máte co na sebe.

Další důležitou poznámkou na okraj je, že radost z nákupů zakoušíme čas od času všichni. Ale jde o to odbourat kompulzivní shopping bez rozmyslu, kterým si chcete většinou jen spravit náladu, a dotyčnou věc pak stejně nenosíte. Zvlášť nebezpečné jsou proto zimní slevy, kdy je tma, zima, začátek roku a v každém řetězci se pro nás skrývá „radost za pakatel“.

Když vyházíte všechno oblečení na postel a do skříně si pověsíte jen to, o čem jste skutečně přesvědčeni, že budete nosit, nejenže se vám značně uleví, ale také budete organizovanější a vymýšlením „co si proboha zase mám obléct“ strávíte výrazně méně času. Ušetříte si tak energii na jiná, důležitější rozhodování. Vypadá to snadně: Vytřídíte si skříň a budete spokojenější, klidnější, organizovanější a ještě budete vypadat lépe.

Kategorie „na doma“, „na chatu“ nebo „na donošení“ nefunguje.

Neexistují ale žádné zkratky ke štěstí, protože než budete moct svůj capsule šatník postavit, musíte se vyznat sami v sobě. Alespoň do té míry, že dokážete odhadnout, bez jakých kousků se neobejdete a které necháte úplně s klidem posloužit někomu jinému. Kategorie „na doma“, „na chatu“ nebo „na donošení“ nefunguje.

Ještě jeden poznatek na závěr: Capsule šatník vám poodhalí, kým jste dnes, ne tím, kým jste byli včera. Budoucnost předpovídat neumí, ale je dost možné, že při třídění oblečení, bot a doplňků objevíte, že už nechcete chodit na večírky, proto je vám patero třpytivých minišatů k ničemu, ale vzhledem k tomu, že trávíte hodně času na cestách, využijete tenisky, ve kterých nebolí nohy, dají se obout k sukni a snadno se čistí. Napište si pak seznam takových kusů, které postupně můžete dokoupit. Vybudovat capsule šatník trvá klidně i několik měsíců nebo let. Ale není kam spěchat, důležité je mít směr. Vše ostatní se pak nějak stane.

Další skvělé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

...
... | Zdroj: red