Video placeholde

Rozkvetlá klasika nesmí chybět: 50 květovaných kousků pro nadcházející léto

Snad žádný vzor není opředený tolika klišé a předsudky jako ten květinový. Ať na něj máte názor jakýkoliv, k jaru jednoduše patří a stále se dá nosit tak, aby nevypadal tuctově a nudně. Letošní modely se navíc z velké části nesou na vlně neokoukaného retra a nespoutaných 80. let. A to rozhodně ještě za jednu šanci stojí. Kde hledat inspiraci a kterými kousky obohatit šatník?

Při spojení květinového vzoru a jarní módní sezóny se asi mnohým už navždy vybaví ikonická hláška nekompromisní šéfredaktorky z filmu Ďábel nosí Pradu. Ano, rozkvetlé oblečení je sice na první pohled jednou z vůbec nejokoukanějších jarních módních stálic. To ale vůbec neznamená, že vzor nejde nosit nápaditě nebo že byste ho snad měla ze své skříně zcela vyřadit. Navíc i přes všechny negativní reakce se květinám rozhodně nedá upřít obrovská oblíbenost u žen (a stále častěji i mužů) po celém světě. Proč tedy odsuzovat něco, co je v symbióze s obdobím, pro které je typické? Nenechte kolem sebe kvést jen šeříky a pivoňky, vneste nový provoněný život i do svého šatníku.

TIP NA VIDEO: Těchto 6 odstínů musí mít každá žena v šatníku! Jaké to jsou?

Video placeholde

Letošní sezóna představuje květinové pojetí hned v několika verzích. Pojďme se nejprve podívat na tvorbu světových návrhářů. V první řadě je nutné poznamenat, že ani tento rok nebyly květiny jejich pozornosti jakkoliv ušetřeny, spíše naopak. Jednu z nejrozkvetlejších kolekcí představil módní dům Erdem. Jeho modelky procházející se po lesní pěšině vynesly ryzí kombinaci ženských střihů v kombinaci s drobnými kvítky. Doplněným o bílé stojáčky a rukavice se jim navíc dostalo až lehkého aristokratického puncu. Italské Valentino oproti tomu dalo prostor rozevlátým střihům a oversized květinovým potiskům doplněným o sytě žlutéa letos tak trendy pastelově fialové prvky. A co na to návrhářka Maria Grazia Chiuri pod hlavičkou Dioru? Ta zase nechala naplno promluvit tlumené květinové zpracování s jasnými náznaky nestárnoucího boho a gypsystylu.

Erdem jaro/léto 2021
Erdem jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Valentino jaro/léto 2021
Valentino jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Dior jaro/léto 2021
Dior jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Nejzajímavější je poté návrhářská linka spojující květinový vzor s osobitými 80. léty. Divoké spojení hned několika různých (nejen) květinových vzorů představilo například duo Dolce & Gabbana, které s pomocí hojného využití saténu, turbanů a sytých barev vytvořilo novodou disco divu mající v kapse bohatou módní historii. O něco éteričtější verzi poté vytvořil Giambattista Valli, který ovšem modelkám oděným v panensky bílých outfitech posetých jemnými kvítky a rostlinkami dodal na rebelském 80s puncu pomocí uhrančivého make-upu.

Dolce & Gabbana jaro/léto 2021
Dolce & Gabbana jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Giambattista Valli jaro/léto 2021
Giambattista Valli jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

V módní květinové oslavě ale nezahálí ani fashionisté ze sociálních sítích a high street značky. Mezi nimi na plné čáře vedou květiny s až lehce infantilním a retro nádechem. Oblíbený je zejména motiv sedmikrásek, kterými najdete poseté denimové kousky, topy i doplňky. K takovým vzorům se poté nejlépe hodí jednoduché kousky v neutrálních barvách, které květiny nechají naplno vyniknout a outfit přitom neztratí nic ze své vzorované zajímavosti. Květy jsou pro tuto sezónu především prvkem, kterým jejich nositelka může dát světu najevo, že oblékání je pro ni především hrou, jejíž jediné pravidlo zní: Není potřeba se brát až tak vážně. Jdete tedy do toho?

Výběr nejlepších květovaných kousků z aktuálních kolekcí najdete v galerii: