Zuzana Nováková Stráská je výraznou módní ikonou českého Instagramu.

Zuzana Nováková Stráská je výraznou módní ikonou českého Instagramu. Zdroj: Profimedia.cz

Modelka & influencerka Zuzana Nováková Stráská: Žena by do oblečení měla vždy dát kus sebe

Zuzana Nováková Stráská má za sebou vrcholovou kariéru modelky. Objevila se na přehlídkách Chanel nebo Dolce & Gabbana. Její cit pro minimalismus, kombinování neutrálních barev i unisexových prvků z ní ovšem dnes dělá také jednu z klíčových módních ikon českého Instagramu. V rozhovoru se rozpovídala o sociálních sítích, trendech i o módních radách, které by měla znát každá žena.

Zuzano, jak byste na úvod popsala vývoj svého citu pro módu?

Na střední škole jsem hodně tíhla ke skatové módě. Dnes miluji především saka, což spoustu lidí vede k tomu, že často můj styl označují jako pánský. Já tuto nálepku ale nemám ráda. Vždy totiž zdůrazňuji, že je potřeba mít v každém outfitu, ať může svými prvky působit sebevíc pánsky, ženský element – k tomu mohou dobře posloužit například podpatky nebo upnuté kalhoty, kterými doplním oversized sako. V outfitu by totiž měla být vidět ženská krása. Některé mé současné kousky tedy sice mohou na ostatní působit extravagantně a jako vystřižené z mužského šatníku, ale popravdě je to tím, že si raději vezmu do společnosti dokonale padnoucí oblek než šaty s kanýry. Jinak si ale myslím, že se mi styl v průběhu let nijak zásadně nemění.

TIP NA VIDEO: Pilíře dámského šatníku a jak je kombinovat. Radí influencerka Zuzana Nováková Stráská

Zmiňujete oblek. Čím by jej tedy měla žena doplnit, aby si zachovala svou ženskost?

Většinou postačí drobné detaily. Mohou to být rozpuštěné vlasy, výstřih, výrazné líčení, červená rtěnka nebo právě ony zmíněné boty na podpatku. Pokud se ale žena cítí být sama sebou, ženskost z ní vyzařuje sama. Není tedy ani většinou potřeba to dalšími prvky jakkoliv podtrhovat.

Existují momenty z vaší módní minulosti, na které byste už raději zapomněla?

V šatníku mám spoustu věcí, které nosím už dlouho a stále je mám velmi ráda. Moc ráda oblékám smetanovou barvu, ráda kombinuji denim, ale jinak ze svého stylu nijak výrazně nevybočuji. Jediné, co se mi tedy nejspíš vybaví, jsou ultra krátké kraťasy. Obecně mi přijde, že by je žena, když dosáhne určitého věku, měla raději odložit. I já jsem je již ze své skříně vytřídila.

Z toho tedy vyplývá, že upřednostňujete nadčasovost? Jakou roli v tomto případě pro vás hrají módní trendy?

Ať už je to trendy kabelka, barva, tvar nebo cokoliv dalšího, co zrovna v danou chvíli letí, vždy se tento kousek snažím zasadit do svého zaběhlého stylu. V tuto chvíli například v módním světě rezonuje mechově zelená barva, já si ale zatím žádný kousek v tomto odstínu nepořídila. Z trendů si totiž vždy snažím vybrat jen ty, které mi sedí. To je obecně pravidlo, kterým by se měla řídit každá žena – nosit vždy jen to, co jí sedí a co sluší její postavě, a neřídit se bezhlavě jen současnými trendy.

Máte nějaká další módní pravidla, kterými se řídíte?

Mám ráda kontrasty, zejména ty střihové. Pokud bych si tedy například oblékla – což ale většinou nedělám – mini sukni, navrch bych si vzala něco výraznějšího a robustnějšího. V případě, že si naopak vezmu široké kalhoty, doplním je už jen crop topem. Ženský kousek vyvážím dalším více unisexovým. Pravidlo tedy zní: Každý outfit by měl být správně proporčně vybalancovaný.

Na svém Instagramu @zuzanastraska jste hodně aktivní. Ze kterých účtů ráda čerpáte inspiraci pro svou vlastní tvorbu?

Baví mě ženy s minimalistickým a unisexovým stylem. V současnosti to je například Josefine H.J. (@josefinehj), Débora Rosa (@deborabrosa) nebo Viky Rader (@vikyandthekid). Kromě jejich stylu se mi na nich líbí i to, co stojí za jejich účty, jejich život a celkový přístup.

Jak vás Instagram celkově ovlivňuje?

Instagram mi zabírá hodně času, zároveň jej ale beru jako součást své práce. Sociální sítě dnes ovlivňují nejen módní svět, ale lidi obecně. Vidím to všude okolo sebe a obávám se, že se tomu nejde zcela vyhnout. Člověk má často tendence utíkat z reality do on-line prostředí a popravdě mě trochu děsí, kam až se to bude vyvíjet a jak moc to například ovlivní v budoucnosti mou dceru.

Jak vás změnilo mateřství? A ovlivnilo například i váš pohled na módu?

S příchodem dítěte musíte zrychlit celý svůj život, změní se vám priority – na prvním místě je vždy dítě a až poté vaše potřeby. Co se ale módy týká, kromě toho, že musím mít více outfitů na dětské hřiště, výraznější změnu v oblékání nepociťuji.

Jak vypadá vaše ráno – plánujete své outfity dopředu, nebo vše řešíte až ráno podle aktuální nálady?

Když mám důležitou akci nebo plánuji nafotit nový obsah na Instagram, tak si naplánuji outfit či outfity den předem. Na běžné denní fungování se ale nijak dopředu nepřipravuji a vše řeším až ráno. A to mi už většinou postačí má zmíněná módní klasika – džíny, triko, sako.

Vybavíte si nějaký módní kousek, který byste si nikdy neoblékla?

V první chvíli jsem chtěla říct fialovou, ale jelikož mám u jedné české designérky vyhlédnutou fialovou košili, tak toto mé tvrzení už neplatí. Tudíž takový kousek asi neexistuje. Z dob, kdy jsem pravidelně chodila přehlídky, mám totiž navyklé, že nemám problém se obléci do čehokoliv a daný model veřejnosti odprezentovat.

Když už mluvíte o přehlídkách a modelingu, co považujete za svůj největší kariérní úspěch?

Zejména asi svou účast coby modelky na přehlídkách velkých módních domů – Alexander McQueen, Donna Karan, Chloé, Chanel nebo Dolce & Gabbana, pro kterou jsem v 17 letech nafotila i módní kampaň.

Dostala jste někdy od někoho módní radu, která vám změnila pohled na módu?

Nejvíce mne ovlivnila asi moje maminka, která mi dříve hodně radila. Obecně máme cit pro módu asi v krvi, všechny ženy v rodině totiž módu milujeme.

A jakou radu byste naopak vy dala ostatním ženám?

Neřiďte se pouze trendy. Zkoumejte, co vám doopravdy sluší, a do každého outfitu dejte kousek sebe samé.