Video placeholde

Konec módních pravidel: Na které „zaručené“ rady byste měla ihned zapomenout?

Móda by v první řadě měla znamenat touhu po sebevyjádření a chuť experimentovat. A pravidla určující, co byste měla nosit, když máte takovou či onakou postavu, patří do minulosti. Přinášíme seznam přežitých módních rad, které byste odteď měla vyhnat ze své hlavy i šatníku.

Svět módy a oblékání je plný kreativity a nápadů. Zároveň je ale dodnes také prošpikovaný stereotypy a rádoby univerzálními pravidly, jak se oblékat, co je povolené a co je naopak už přes čáru. Standardy krásy se sice krůček po krůčku posouvají, ke skutečné módní inkluzivitě, kdy budou oslavována všechna těla stejně a bez rozdílu, vede ale ještě velmi dlouhá cesta.

TIP NA VIDEO: Bílá košile je základ šatníku. S čím ji můžete kombinovat?

Video placeholde

Pravidla určující, jaké oblečení můžete nosit, pokud máte postavu ve tvaru jablka, hrušky či přesýpacích hodin, jsou přesně jedním z takových příkladů. Ženy po celém světě mají zažité, že pokud jsou příliš vysoké, neměly by nosit podpatky, nebo v případě, že mají plné křivky či již překonaly hranici 50 let, měly by se vyhnout vzorům a ideálně se po celý rok schovávat v černé. Jenže ve skutečnosti to takhle vůbec nemusí být.

Je nutné si uvědomit, že všechny tyto rádoby „zaručené“ rady jsou již dávno za zenitem a je potřeba se s nimi co nejrychleji rozloučit. Móda má být radostí a potěšením, nikoliv limitem, který bude mít dopad na naše sebevědomí. Pojďte se proto podívat na největší módní přežitky, které už dávno neplatí.

Přežitek: Ženy s plnými tvary nemohou nosit výrazné vzory a barvy

Výše napsanou větu prosím zkuste co nejrychleji dostat z hlavy a nahraďte ji jinou, kterou je naopak dobré si zapamatovat: Noste, cokoliv chcete, ať už máte velikost 34 nebo 48. Vaše křivky by měly být tím posledním, co vás bude omezovat ve vašich módních preferencích. Užívejte si barev, výrazných vzorů a přestaňte se skrývat v jednobarevném nudném oblečení.

Stále více značek, a týká se to zejména on-line prostředí, rozšiřuje svou nabídku velikostí, a tak se konečně svět posledních trendů přibližuje i lidem, kteří doteď měli problém na své číslo narazit. A pokud si nejste jistá, zda jsou pro vás vzory to pravé, inspirovat se můžete u spousty úžasných žen na Instagramu.

Další módní přežitky najdete na následující stránce >>

Pokračování 2 / 6

Přežitek: Ženy by se od určitého věku měly vyvarovat módních výkřiků

Jen těžko se hledá zkostnatělejší módní pseudo-pravidlo. Ba naopak je více než osvěžující, když ženy ve vyšším věku berou módu jako prostředek k sebevyjádření, nebojí se nadsázky a chtějí experimentovat. Věk by proto rozhodně neměl být omezením pro to, co byste měla či neměla nosit.

I v tomto případě určitě není na škodu hledat inspiraci u řady vynikajících influencerek, jejichž módní preference jdou s trendy a jsou viditelným důkazem, že kromě typu postavy je to právě věk, který by v oblékání neměl hrát vůbec žádnou roli.

Pokračování 3 / 6

Přežitek: Lidé malého vzrůstu by neměli nosit zkrácené nebo ohrnuté kalhoty

Kdesi v minulosti se vzalo přesvědčení, že malí lidé by měli svůj vzrůst maskovat a nutně se snažit za každé situace o to, aby minimálně opticky vypadali vyšší. Měli by se vyhýbat zkrácené délce kalhot nebo ohrnutým nohavicím, které opticky postavu ještě zmenší.

K této radě se hodí uvést dvě poznámky. První z nich zní: Proč se vůbec musí menší lidé snažit vypadat vyšší? Mají přeci plné právo vypadat tak, jací doopravdy jsou, a svoji výšku si náležitě užít. A zadruhé, existuje případně spousta triků, jak zamezit tomu, aby krátké kalhoty opticky zmenšovaly. Stačí se porozhlédnout po kalhotách s vysokým pasem, jenž spodní část těla prodlouží, případně lze přidat lodičky, které si poradí se zbytkem.

Pokračování 4 / 6

Přežitek: Vysoké ženy nesmí nosit podpatky

Podpatky nejenže dodávají výšku, ale dokážou umocnit celkový look, dodávají na ladnosti chůze a umí také přidat na sebevědomí. Tak proč by jejich nošení mělo být omezeno jen pro určitou skupinu lidí do určitého počtu centimetrů výšky?

Pokud jste od přírody vysoká, neberte to jako svůj nedostatek, ba naopak. Užívejte si svého rozhledu a rozhodně nenechávejte podpatky schované v nejodlehlejších koutech svého botníku. To, že budete převyšovat ostatní, přeci není nevýhoda. Užívejte si klapání podpatků, jak jen chcete.

Pokračování 5 / 6

Přežitek: Podprsenka je za všech okolností nezbytnost

Rok pandemie nás v našem osobním pohodlí naučil mnohé. Například to, že nosit podprsenku opravdu není tak nutné, jako se nám společnost dlouhodobě snaží vštípit. Rozlučte se proto s neustálým tlačením, obtisknutými kosticemi a čekáním na večer, až si budete doma moci slastně podprsenku rozepnout.

To, jaké nosíte spodní prádlo, je jen vaše volba a nikomu do ní skutečně nic není. A pokud zrovna toužíte po pohodlí, máte plné právo vyjít ven bez podprsenky. Navíc je spousta kousků oblečení, se kterými jednoduše dohromady nejde. A přeci se nebudete mořit s nevzhlednými průhlednými ramínky…

Pokračování 6 / 6

Přežitek: Ženy s postavou typu hrušky musí vždy nosit pásek

Neustálé nabádání, že své tělo musíte tvarovat do takového či onakého tvaru, dokáže být tak vysilující. Týká se to především žen, které mají dle uměle vytvořených „tabulek“ postavy typu hrušky či přesýpacích hodin. Podle zastaralých standardů byste přesně s takovou postavou měli nosit vše přepásané páskem, neboť potřebujete zvýraznit úzký pas.

Takové rady ovšem vůbec nedbají na to, že ne vždy bude pásek pohodlný a jednoduše budou dny, kdy si budete chtít vzít něco uvolněného. V takovém případě jediná potřebná rada zní: Udělejte to! Pokud nemáte náladu na pásek, neberte si ho. Nemusíte své oblékání dennodenně uzpůsobovat požadavkům a očekáváním společnosti. Jestli si chcete zvýraznit pas, směle do toho. Pokud ne, vezměte si volné tričko, šaty či overal a buďte sama sebou.