Video placeholde

Klíč k zářivé pleti? Vyhoďte kosmetiku a dejte si pořádný brunch!

Nemusí se to na první pohled zdát, ale naše pleť dostala v létě pořádně zabrat. A co si budeme povídat, proměnlivost ranně podzimního počasí jí též neprospívá. Jak tedy zabránit tomu, aby pokožka vypadala zašedlá a unavená? Odpověď nehledejte v zázračných krémech, ale na svém talíři. Třeba zrovna na tom snídaňovém!

Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Tohle zvolání se za poslední dvě dekády stalo relativně vyprázdněným a zkomercionalizovaným, v péči o pleť ale stále platí na sto procent. A uvědomuje si to celý kosmetický svět, který v poslední době stále více otevírá diskuzi o tom, že kvalitní péče o sebe, svou pleť i tělo neznamená jen používat nespočet produktů, ale také jíst výživnou stravu a starat se o svou životosprávu i psychické rozpoložení. To vše má na stav naší pokožky chtě nechtě obrovský dopad. Vnější péče totiž jednoduše nemůže fungovat bez té vnitřní.

TIP NA VIDEO: 11 účinných omlazovacích cvičení pro obličej

Video placeholde

Nečekejte ale stokrát ohrané tipy o zvýšení přísunu ovoce a zeleniny. Tak jednoduché to zase není. Léčba akné či jiných komplexnějších problémů s pletí je zákonitě běh na dlouhou trať. Co ovšem nestojí tolik námahy a zároveň má poměrně rychlý viditelný účinek, je přirozené prozáření pleti pomocí jídla. Jistě, správný highlighter umí udělat divy, po večerním odlíčení ale na vás bude opět čekat pokožka bez života. Nahlédněte tedy do svého jídelníčku a zkuste udělat změnu právě tam. A věřte, že klíč k přirozenému glowy looku můžete najít třebai v brunchovém menu ze své oblíbené kavárny.

Co by taková snídaňová nabídka pro krásnou pleť měla obsahovat?

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 6

Losos

Losos a jakékoliv tučné ryby jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pleť pomáhají prozářit a také zlepšují její pružnost. Stejně tak pomáhají snížit zarudnutí a bojují i proti drobným zánětům – tudíž i pupínkům. Tělo si tento typ kyselin neumí samo vytvořit, proto opravdu není na škodu ryby do svého pravidelného jídelníčku zařadit.

V lososovi najdete také slušnou zásobu vitamínu E. Ten pomáhá vaší pokožce s obranyschopností, která se hodí třeba i při zpomalení známek stárnutí. Bílkoviny a zinek poté ještě pleť celkově posílí a stimulují tvorbu nových kožních buněk. Takže až se příště budete rozmýšlet, zda si dát vejce Benedikt se šunkou, nebo s lososem, volba bude jasná.

A doporučená dávka? Zkuste si lososa nebo jinou tučnější rybu dát alespoň jednou až dvakrát do týdne.

Pokračování 3 / 6

Vejce

Snídaně bez vajíček? To snad ani nejde! Pokud i vy patříte mezi věrné fanoušky, rozhodně je v dohledné době z jídelníčku nevyčleňujte. Jsou zásobárnou hned několika živin včetně bioaktivního cholinu, který zabraňuje hromadění cholesterolu v organismu a zároveň chrání játra, nebo vitamínu B12. Stejně tak obsahují biotin, který má na pleť obzvlášť blahodárné účinky – udržuje ji totiž zdravou a prozářenou.

A kde kromě vajíček biotin případně hledat? Zkusit můžete například batáty, mandle, tuňáka nebo i hovězí maso.

Pokračování 4 / 6

Avokádo

Avotoast a k tomu jednu hydratovanou a zdravou pleť, prosím! Avokádo okupuje brunchové nabídky už spoustu let. Kromě jeho instagram-friendly vzhledu je ale na čase odhalit také jeho další vlastnosti a výhody. V první řadě obsahuje zdravé tuky, které obecně pomáhají pleti s hydratací a celkovou pružností a pevností. Stejně tak v avokádu najdete vitamíny C a E, jenž pokožku chrání před volnými radikály.

A stejně jako vajíčka jsou i avokáda zdrojem biotinu. Jak poznáte, že ho vaše tělo potřebuje? Jeho nedostatek se projevuje hlavně kožními problémy, zejména pak pupínky a vyrážkou. Jeden avotoast, případně jedna výživná avokádová bowl týdně by to časem tedy mohly napravit.

Pokračování 5 / 6

Oříšky a semínka

Ideální posyp na smoothie bowl i jako zobání k televizi. Oříšky obsahují bílkoviny, které jsou důležité pro strukturu kožních buněk, dále zdravé tuky, které jsou nezbytné pro podporu kožní bariéry, ale také měď, která výrazně napomáhá k vyvážené pigmentaci pleti. A v neposlední řadě jsou také skvělým zdrojem přírodního antioxidantu – vitamínu E. Stačit by vám měla hrst denně.

Obdobně prospěšná jsou pak i různá semínka, v nichž stejně jako v oříšcích najdete vitamín C, který stimuluje tvorbu kolagenu, a zinek – přeborníka na zmírnění zarudnutí pleti. Když navíc semínka zkombinujete s krevetami, ústřicemi nebo špenátem, dostanete superzdravý koktejl, za který vám vaše pleť skutečně poděkuje.

Pokračování 6 / 6

Tmavá čokoláda

Nechala jste si místo na dezert? Rozhodně byste měla! A jelikož se blíží Mezinárodní den čokolády, je ideální čas si připomenout její blahodárné účinky nejen na naše nervy a náladu, ale také na pleť. Kakaový prášek je zásobárnou antioxidantů, které pokožku hydratují a vyhlazují. Pleť je pak výrazně odolnější – což se hodí, když trávíte spoustu času na přímém sluníčku – a zároveň prokrvenější. Tudíž už na první pohled vypadá šťavnatější a zdravější.

Vše má ale svůj háček. Pro skutečný efekt je nejlepší zobat čokoládu, která má minimálně 70% podíl kakaa a obsahuje co nejméně přidaného cukru. Ale to určitě zvládnete!