Dejte oblečení z druhé ruky šanci.

Dejte oblečení z druhé ruky šanci. Zdroj: iStock

Kam pro značkový trenčkot či džínovou bundu? Do českých second handů

Rychlá móda, kdy si v módním řetězci pořídíte tričko za zlomek ceny a po dvou nošeních skončí v koši, má nedozírné dopady na stav naší planety. I proto téma udržitelné módy ve společnosti rezonuje stále více. Pokud s uvědomělým nakupování a pomalou módou teprve začínáte a stále se pořádně neorientujete v udržitelných značkách, můžete jako první krok udělat to, že nahlédnete do jednoho ze skvělých českých second handů. Kde se dají najít skutečné poklady?

Sako, které nikdo jiný nemá, nadčasový designérský kabát s dlouhou historií nebo osobitá pestrobarevná košile. Zní to jako položky, které seženete pouze v luxusních buticích? Vůbec ne! Second handy jsou místem nečekaných objevů a cenných modelů, které vám zaručí, že je nikdo jiný mít nebude. Dnešní doba navíc vintage obchodům přeje ve velkém. Přestože cesta k celkové změně našich nákupních návyků bude ještě velmi dlouhá, je příjemné pozorovat, že stále více lidí – z módního odvětví nevyjímaje – si uvědomuje potřebnost cirkulární ekonomiky a celkového prodloužení životnosti oblečení. Naštěstí.

TIP NA VIDEO: Český design: Kde najdete všechno na jednom místě

Video placeholde

V Česku dnes narazíte na obchody, které často až s kurátorskou precizností den co den vybírají jedinečné kousky, které by jinak zůstaly zapomenuté v krabicích či na skládce. Přitom jejich módní hodnota je často nevyčíslitelně vyšší a s položkami z módních řetězců se nemůže rovnat ať už po stránce ekologické, etické i té designové.

A jelikož i my v redakci věříme na potřebnost změny v přístupu k nakupování, přinášíme vám přehled sedmi našich oblíbených second handů, ze kterých si domů odnesete kousky, které už váš šatník nikdy neopustí.

1981

Sídlí v nenápadném dvoře v ulici pod Nuselským mostem a zároveň mají skvělý e-shop, na kterém denně naleznete nespočet novinek. Pokud milujete městskou módu s řádnou dávkou stylovosti, second hand 1981 bude pro vás jako dělaný. A pokud navíc nedáte dopustit na pánská saka nebo třeba tradiční britské trenčkoty Burberry, budete tady jako v ráji.

Článek pokračuje na další straně >>>

Pokračování 2 / 7

Retro komnata

Pro vintage kousky nemusíte vždy jen do Prahy. Kouzelné obchůdky totiž nabízí i Brno. Vaší pozornosti by proto neměla uniknout například Retro Komnata, vintage store nabízející nápadité a barevné kousky jak pro ženy, tak muže. Očekávejte, jak už název napovídá, správný retro nádech, tematicky laděné kolekce i nepřebernou nabídku romantických šatů, pravých kožených křiváků a nadčasových džínových bund všech délek i velikostí.

Pokračování 3 / 7

Lula Vintage Prague

Pečlivě vybrané kousky, minimalismus a atmosféra jak z prosluněné Kalifornie. Obchod Lucie Kratochvílové není žádnou neznámou adresou, milují ho totiž ženy napříč českým Instagramem, a tak je dost možné, že jste i vy na jeho ikonický interiér, kterému dominuje kožená sedačka a zrcadlová tabule před vchodem, již narazila. V nabídce najdete po vzoru Skandinávek oversize saka, kožené vesty i saténové košile. Omrknout můžete také e-shop, za sebe ale doporučujeme spíše osobní návštěvu.

Pokračování 4 / 7

Fifty-Fifty

Je sice prostorově malý, zato plný unikátního oblečení s příběhem. Až tedy půjdete někdy okolo Vinohradské tržnice, zaskočte do second handu Fifty-Fifty, místa, které vás okamžitě atmosférou přenese do vyhlášených sekáčů v Londýně, Berlíně či Amsterodamu. Od roku 2012 hledají majitelé pravidelně ty nejlepší kousky po celém světě, zejména pak v Nizozemsku a Itálii. Zamilujete se především do jejich košil, bund, sportovního i značkového oblečení a kožených doplňků.

Pokračování 5 / 7

SLOW bazar

Jsou pro vás stále second handy synonymem pro nepřehledné hrabáky? Už nemusí. Jedním z důkazů je i malý butik v pražské Řeznické ulici, který vás přivítá uhlazeným designem, pugetem květin na stole a kousky, mezi kterými najdete i takové značky, jako je třeba Gucci. Z nabídky je znát, že si majitelka Veronika Svádová potrpí především na nadčasovou eleganci. Do obchodu se ale zamilujete i v případě, že fandíte spíše ležérnímu oblékání. Zejména milovnice nestárnoucích tenisek New Balance či Veja by už měly pomalu vyrážet...

Pokračování 6 / 7

Crashily

Obchůdek v pražské Ječné ulici založily v roce 2014 dvě studentky, které chtěly dát šanci zapomenutému oblečení. Povedlo se, neboť z malé prodejny za posledním sedm let vytvořily jeden z klíčových vintage obchodů v Česku. V nabídce najdete kousky kopírující současné módní trendy i oblečení odkazující ke stále oblíbenější retro vlně 80. a 90. let. Obzvláště výjimečná je pak jejich nabídka košil s krátkým rukávem a sak.

Pokračování 7 / 7

Recycle Store

V okolí Letné na Praze 7 najdete snad úplně vše – od zastaralých obchůdků, které za posledních 40 let snad ani jednou nevyměnily výzdobu ve výloze, přes hipsterské kavárny až po designové obchůdky. Jedním z nich je i RecycleStore, obchod zaměřující se na upcyklaci a přetváření starého oblečení v nové, extra nápadité modely. Jejich specializací jsou především customizované bundy a kabáty a v poslední době také úpletové a háčkované topy, sukně a doplňky, které jdou naplno ruku v ruce s aktuálními trendy.