Aktuální kolekce

Aktuální kolekce Zdroj: Lada Vyvialova

Lada Vyvialová
Aktuální kolekce
Aktuální kolekce
Aktuální kolekce
Šaty z letní kolekce.
16
Fotogalerie

Designérka Lada Vyvialová: Nanošaty jsou skvělé na party, do města i přírody

„Moje oblečení musí být multifunkční, jako je můj život,“ říká designérka a módní návrhářka Lada Vyvialová, kterou jsme potkaly na festivalu nových technologií Future Port Prague. „Musí obstát ve všech situacích, v jakých se přes den nacházím. Chci dobře vypadat jak v roli šéfky firmy, obchodnice, designérky, tak i jako máma, kuchařka a ve všech dalších profesích, které se v mém životě potkávají.“ Dlouho hledala materiál, který obstál nejen prakticky, ale i z hlediska ekologického a etického. A našla.

Pracujete s materiálem, který využívá nanotechnologie. Jak jste se k němu dostala?

V první řadě jsem hledala materiál, který by byl opravdu kvalitní po všech stránkách, stálobarevný a držel tvar, nežmolkoval a podobně. Pak mne zajímaly i další roviny, třeba etická a ekologická. Jestli za svou práci lidé dostali pořádně zaplaceno, jestli se nepoužívají barvy, které škodí lidem nebo přírodě. Protože dobrý design beru v mé profesi jako samozřejmost. Ale já hledám ještě něco navíc, nějakou přidanou hodnotu. A tak jsme se dostali až k látce z patentovaného českého nanomateriálu.

Jaké jsou jeho další přednosti?

Kromě již zmíněných materiál nevyvolává alergické reakce a má UV filtr. Je funkční, takže odvádí vlhkost od těla, ale nepropouští ji dovnitř. Má termoregulační vlastnosti, takže nejen hřeje, ale dokáže i ochladit, pokud venkovní teplota přesáhne teplotu těla. Což se hodí nejen v létě, ale i třeba na nějaké party.

Aktuální kolekce
Aktuální kolekce | Zdroj: Lada Vyvialova

Jak se člověk musí o takový materiál starat?

To je další věc, na údržbu je velmi nenáročný. Dokáže se poměrně dobře čistit sám, takže ho nemusíte tak často prát, neabsorbuje pachy. Je snadný na údržbu, stačí prát na minimální teploty a s minimem pracího prášku. V praxi to vypadá tak, že když si zamažete bílé tričko rtěnkou nebo od make-upu, stačí ho namočit do vody, vytáhnete ho čisté, pověsíte a po uschnutí berete na sebe. Žehlení také odpadá.

Jak je to s nanomateriály a jejich vlivem na přírodu?

To pro nás bylo také důležité. Náš materiál má nanočástice pevně ukotveny do vlákna, takže se nevypírají, zůstávají ve vlákně a nejenže vlastnosti materiálu přetrvávají roky, ale částice se neuvolňují a nezamořují přírodu. Navíc to znamená, že všechny funkční vlastnosti jsou stálé, ať používáte modely jakkoliv dlouho.

Kdy se u vás projevil tento slow-fashion přístup?

Nejznatelněji asi, když jsem otěhotněla. Jinak technologie mě zajímaly už na studiích. Víc než autorská tvorba pár kousků pro mě byla vždycky větší výzva vyrobit něco, co by fungovalo ve všech velikostech a pro nejrůznější klienty.

Ale s těhotenstvím přirozeně přišel větší zájem o ekologické aspekty různých výrobků a módy se to samozřejmě dotklo také. Chvíli jsem měla dokonce pocit, že se do tohoto odvětví už nevrátím. Jenže pak jsem zase pochopila, že se neobléknu. Že prostě nemám, kde si co koupit na sebe. A tak jsem si to musela ušít.

Co najdeme ve vaší kolekci?

Teď již všechno od spodního prádla po kabát. Naším primárním artiklem jsou ale šaty, protože je považuji za základní kousek šatníku a nejlepší investici. V každé kolekci máme několikero druhů a střihů tak, aby si vybrala každá žena. Ta, která chce třeba ukázat nohy, ta, která nechce, pro hodně štíhlé i oblejší tvary, pro každý typ postavy i věk.

Aktuální kolekce
Aktuální kolekce | Zdroj: Lada Vyvialova

Máte nějakou představu, pro jaký typ zákaznice šijete?

Pro mne je to „dospělá žena“. Taková, která ví, co chce. Není to experimentátorka, je to člověk, který si většinou už sám vydělává a přemýšlí, do čeho investuje. Nemusí být nutně starší, naše věci si kupují například i studentky. Ale protože nestojí pár stovek, požadují kvalitu a vynikající vlastnosti.

Překvapují vás vaše zákaznice?

Neustále! Hlavně tím, co si k našim kouskům vezmou, jak je nakombinují. Vídám je v našich obchodech nebo nám posílají fotky. Jsou to věci, které by mě nikdy nenapadaly, ale jsou inspirativní v dobrém slova smyslu.

Jak jste se oblékala, když jste ještě nenosila své věci?

Oblékání jsem řešila odmala. Bavilo mě nějak vypadat, ale pokud si vzpomínám – a měla to tak moje maminka i babička – vždycky pro nás byla důležitá kvalita. Nevadilo mi čekat, až narazím na něco skvělého v sekáči a třeba si to přešiju. Nebo jsem si strašně dlouho šetřila na něco opravdu nadčasového. Na střední škole v době, kdy kamarádky nosily boty za pár stovek, jsem si třeba pořídila kozačky za tři nebo pět tisíc. Byly úžasné, zbavila jsem se jich až nedávno a lituji toho. Obecně své věci nosím hodně dlouho.

Lada Vyvialová
Lada Vyvialová | Zdroj: Facebook/LADA by Lada Vyvialova

A co nějaké módní úlety?

Také byly. A nejen v oblékání, měla jsem i třeba napůl vyholené červené vlasy. Vlastně doteď obdivuji svého muže, že to tehdy vydržel. Asi věděl, že je to jen dočasné.

Co byste poradila těm, kteří přehodnocují své nákupy a chtěli by začít se slow-fashion?

Určitě v první řadě protřídit šatník a to, co opravdu nenosím, dát pryč. A pak si u každého nákupu říct: Vezmu si to ještě jinam, než na tu příležitost, která mě napadá jako první? Vzala bych si to na sebe ještě za rok, za tři, za dvacet? Někdy je fajn spočítat si takzvaný cost per wear – tedy kolikrát a kam si tu věc vezmu a na kolik mne vyjde jedno „vynesení“ té věci. Pokud máte kvalitní nadčasové boty za 5000 korun, které budete nosit pět sezón tři měsíce, budou pro vás výhodnější než jiné, které se vám po jedné zimě rozpadnou.

Mně osobně vyhovuje pořídit si nenápadnější šaty a ty oživovat doplňky. A jednou za čas je obměním. Ale nic není správně, nic není špatně. Pokud se člověk cítí dobře v tom, co nosí, udělá pro své okolí mnohem víc, než když se urputně drží nějaké trendy filosofie, která mu nesedí, a je to znát.