Zuzana Kubíčková

Zuzana Kubíčková Zdroj: Martin Šandera

Pop by Zuzana Kubíčková
Tváří nové kolekce je modelka Evženie Habronová
Zuzana Kubíčková
Pop by Zuzana Kubíčková
Zuzana Kubíčková představuje novou kolekci Pop
14
Fotogalerie

Zuzana Kubíčková: Vichy kostka, puntíky a proužky nikdy nebudou mimo!

Zuzana Kubíčková je v české módě synonymem ženskosti, nápaditých detailů a precizního zpracování s využitím starých technik. Letos otevřela novou kapitolu své tvorby, která je zcela unikátní – začala vytvářet linii Pop sestavenou z těch nejklasičtějších střihů, která představuje dokonalý a univerzální základ šatníku. Aktuálně ji rozšířila o několik vysloveně letních kousků, které si můžete prohlédnout a „osahat“ v rámci pop-up shopu v pražské kavárně Café Café. K černé, bílé a krajce se tentokrát přidávají vichy kostičky. Proč zrovna tento vzor? 

Dnes je středa, kdy se klasického pop-up shopu koná i Pop drink. Co se tady bude dít a na co se mohou těšit návštěvnice, které by se přišly podívat dnes nebo následující dvě středy?

Řekli jsme si, že by bylo hezké uspořádat každou středu večer event, kde se budeme moci potkat s kýmkoli, kdo má zájem přijít, a dát si společně skleničku. Kromě linie Pop by Zuzana Kubíčková je tu k dispozici Armani koutek, kde vás nalíčí make-up artistka, o příjemnou hudbu se postará DJka a k dispozici budou stylisté, kteří vám mohou poradit s výběrem oblečení. A samozřejmě se tu potkáte i se mnou.

Pop je nová značka, která vychází z vaší couture tvorby. Co si z ní odnáší?

Jsou to hlavně střihy a látky. Pokaždé, když vytváříme novou kolekci, trávíme nad každým střihem opravdu hodně času. Přišla mi škoda je zahodit, když jsme na nich tak poctivě pracovali, navíc jsou to střihy, které nestárnou. Viděla jsem v tom i určitou mezeru na trhu. Na zdejším trhu není nic, co by bylo vyráběné v menších sériích pro náročnější klientelu. Zároveň jde o věci, které jsou klasické. Dají se rozvíjet, měnit barvy, materiály... Vidím v tom budoucnost.

Vaše letní kolekce Pop je založená na vichy kostičkách. Proč zrovna tento vzor?

Podle mě patří k nestárnoucím prvkům stejně jako puntík nebo proužek – to jsou vzory, které nebudou nikdy mimo. S barvami jsem začala opatrně, zvolila jsem bledě modrou kostičku, která sama o sobě evokuje léto. Tyto kousky jsou ušité z bavlny od českého výrobce, který se zaměřuje na pánské košiloviny a vyniká prvotřídní kvalitou.

Zuzana Kubíčková představuje novou kolekci Pop
Zuzana Kubíčková představuje novou kolekci Pop | Zdroj: Daniela Pilná

Musím říct, že ta kvalita je na dotyk opravdu cítit.

Většina modelů linie Pop je ušitá z materiálů, se kterými běžně pracuju při tvorbě couture. Všechny jsou z Evropy, ať už francouzská bavlněná krajka nebo například italský tyl s puntíky. Dbám na to, aby byly nejen velmi kvalitní a hezky vypadaly, ale zároveň se daly snadno udržovat. Moje původní idea byla co největší jednoduchost, ale nemohla jsem si odpustit krajku a výšivku.

Když se člověk podívá zblízka, najde na těch zdánlivě jednoduchých kouscích zajímavých detailů víc. V kolekci najdeme i krajkové límečky nebo vichy brož s vaší ikonickou pusinkou.

Říkala jsem si, že když už máme jednoduché střihy, tak doplňky to mohou zase posunout jinam. Začala jsem s límečkem, který už se objevil v jedné z dřívějších kolekcí. Brož s pusinkou je další třešinkou na dortu. Mám v plánu pokaždé zařadit nějaký signifikantní prvek z mé předchozí tvorby.

V začátcích své kariéry návrhářky jste absolvovala různé stáže a pobyty, byla jste v Paříži, v Reykjavíku, žila jste v Itálii. Jak tyto země ovlivnily vaši tvorbu?

Zásadně. Možnost podívat se někam, kde se věci dělají jinak, než je člověk zvyklý, je velice osvěžující a obohacující. V Paříži máte od prvopočátku jasno, že vaše tvorba má smysl, že je to normální plnohodnotný obor, který má své místo v kultuře a v životě všech lidí. Není to nic okrajového, zájmově-umělecká činnost ani žádná kratochvíle, ale je to normální a fungující byznys. Byla jsem tam na dva semestry a už během studií nás seznamovali s profesionály z oboru, díky kterým máte konstruktivní zpětnou vazbu.

Tváří nové kolekce je modelka Evženie Habronová
Tváří nové kolekce je modelka Evženie Habronová | Zdroj: Daniela Pilná

A Reykjavík?

Island je velmi malá, ale velmi progresivní země, co se týče designu, umění a všeho, co spadá pod lifestyle. Lidé tam byli velmi ovlivněni New Yorkem a Londýnem, řada z nich tam buď nějaký čas žila, nebo se tam dokonce odstěhovala. Bylo to nesmírně podnětné zase jiným způsobem. Víc nás vedli k tomu, abychom popouštěli uzdu fantazii a nebáli se dělat si to, co nám vyhovuje.

A co vám dala Itálie?

To už bylo po studiích, absolvovala jsem tam krátkou pracovní stáž a žila jsem tam asi rok. Bylo to takové postrčení, abych se odvážila, vrátila se do Prahy a založila si vlastní dílnu.

Tu jste zakládala v roce 2013. Když se ohlédnete zpátky, co se změnilo?

Hodně. Pamatuju si jednu zásadní věc. Když jsme byli studenti, tak jsme si často stěžovali, že nemáme kde a jak svou práci ukazovat. Tehdy ještě nebyl tolik rozšířený Facebook a odprezentovat tvorbu nebylo tak jednoduché jako dnes. O to víc se věci připravovaly, o to více času se jim věnovalo. A když už se něco dělo, bylo to opravdu NĚCO! Dnes už je to nemyslitelné a já jsem za to ráda. Každý, kdo něco dělá, si může najít svého zákazníka.

Pop by Zuzana Kubíčková
Pop by Zuzana Kubíčková | Zdroj: Radka Leitmeritz

A u vás osobně?

Než jsem si založila dílnu, šila jsem a potkávala se se zákaznicemi u mě doma a už mi to bylo trapné. A také jsem kvůli tomu neustále žila v práci. Jenže pokud chcete, aby vás práce dlouhodobě bavila a naplňovala, pak je třeba i odpočinku. Proto jsem si otevřela malé studio, kde jsem docela dlouho šila všechno sama. Začátky samozřejmě byly těžké. Když se k takovému kroku odhodláte, je to investice, která se hned nevrací. Klienti navíc potřebují získat důvěru ve vaši práci. Je to pozvolný proces, který si uvědomuju, jen když se ohlédnu zpátky. A musím říct, že doposud pokaždé, když jsem se ohlédla, jsem si mohla říct: Jo, postoupila jsem o krok.

Co mají společného vaše zákaznice?

Mají rády, když jsou vidět. Jsou to ženy, kterým nevadí pozornost. Jsou to ženy, které nenakupují každý týden a počítají s tím, že když si k nám přijdou nechat ušít šaty, tak si je hned neodnesou, ale zato uvidí celý proces, jak vznikají. Ne každého tohle zajímá a ne každý si to může dovolit, což je také potřeba zmínit. Může to znít jako klišé, ale jsou to také ženy, které umí ocenit kvalitu zpracování a materiálu a dokážou ji rozeznat. Potrpí si na detaily a na to, aby věci, které nosí, byly něčím výjimečné. Ale zároveň aby s nimi nějak souzněly. Protože jedna věc je, v čem vypadáte dobře, a druhá věc je, v čem vypadáte dobře a ještě se v tom dobře cítíte.

Než přišel Pop, tak jste byla zvyklá šít výhradně na zakázku. Tohle je tedy první kolekce, kde najdeme velikosti?

Ano, zatím nabízíme velikosti 36 až 42, ale chystáme i velikosti od 34 až 46. Mým záměrem bylo předvést mou tvorbu širšímu publiku a současně ji učinit přístupnější formou prodeje. Každá žena si může všechno v klidu prohlédnout a rozmyslet. Ještě bych chtěla zdůraznit, že tyto modely jsou určené jak pro mladou slečnu, tak pro dámu v letech.

Pop by Zuzana Kubíčková
Pop by Zuzana Kubíčková | Zdroj: Radka Leitmeritz

Je to způsob, jak navázat vztah se zákaznicemi jinou cestou?

Pravdou je, že i Pop je vyústěním vztahu se zákaznicemi. Často se stává, že se k nám zákaznice vrací a už nechce svatební šaty nebo šaty pro speciální příležitost, ale i na běžnější nošení. Chtěla jsem ukázat, že vedle individuálního přístupu umíme i tyhle jednoduché a nadčasové věci.

Kolekci Pop jste poprvé představila v březnu, nyní přibylo pár letních kousků. Můžeme se těšit i na podzimní?

Ano, na podzim představím pár nových kousků a zároveň původní střihy v obměněných materiálech. Nerada dělím kolekce na sezony, po nichž oblečení zestárne. Chci vytvářet nekonečnou řadu modelů, která se bude během roku rozrůstat o nové kousky a barvy. Můžu díky tomu reagovat i na to, co si klientky žádají a co jim padne.

Uvidíme vás v září na Marcedes-Benz Prague Fashion Weeku?

Ano, chystám velikou přehlídku mé couture tvorby Zuzana Kubíčková. Víc ale prozrazovat nechci, nechte se překvapit!