Svetřík ze 100% merino vlny, Uniqlo, 29.90 EUR

Svetřík ze 100% merino vlny, Uniqlo, 29.90 EUR Zdroj: archiv firem

Kašmírový svetr, Marks Spencer, 3299 Kč
Lněná košile, Arket, 59 EUR
Kardigan z čistého kašmíru, Marks Spencer, 4299 Kč
Bavlněná košile s dvojitým proužkem, Mango, 599 Kč
Sada dvou šátků, Stradivarius, 299 Kč
30
Fotogalerie

5 módních trendů od Pařížanek. Na co toto léto nedají dopustit?

Od nikoho se nenaučíte lepší lekci stylu než od Pařížanek. Nebo to alespoň tvrdí většina módních expertů napříč celým světem. Co přesně se od těchto královen nedbalé elegance můžeme přiučit letos? Jejich mikrotrendy jsou jednoduché, praktické a dostupné.

Francouzský, případně konkrétněji pařížský styl je stále opředen mnoha stereotypy. Mnohé ženy si totiž pod ním dodnes představí především pruhovaná trička, červené doplňky, barety a ideálně ještě čerstvou bagetu v podpaží. Obrázek romantických žen, popíjejících víno v útulné kavárně, případně zažívajících zaláskovanou chvilku v šatech a podpatcích pod Eiffelovou věží je ale dost vzdálený realitě.

TIP NA VIDEO: 5 základních módních kousků v šatníku Francouzek

Pařížankám se jejich stylovost upřít nedá, to je nesporný fakt. Jenže móda z francouzských ulic je mnohem uvolněnější, pohodlnější a skýtá samozřejmě mnohem širší rozpětí klíčových kousků a doplňků, než jen zmíněná pruhovaná trika. Nejlépe lze aktuální módní trendy, které místní ženy milují, pozorovat hlavně na instagramovém účtu Parisiens in Paris (@parisiensinparis). Bez stylizace, póz a hlavně zcela nenápadně. Pařížská móda je zde ukazována zcela nenásilně a mnohem lépe ilustruje, jaké kousky dotváří den své nositelky. Přestože fotky zachycují stylové Francouzky povětšinou v běhu a bez vědomí pořizování snímku, jednotlivé trendy lze ze snímků vyčíst často mnohem lépe než třeba z tradičních záběrů z fashion weeku.

Na jaké kousky tedy letos Francouzky nedají dopustit? S ohledem na to, na kolika snímcích se na Instagramu vyskytují, jsme pro vás vybraly pětici klíčových trendů, které hravě můžete do šatníku zařadit i vy. A ještě vám udělají parádu i v následujících letech.

Šátky do vlasů

Máte ráno pocit, že vaše vlasy vám vyhlásily stávku a nejde s nimi nic provést? Místo, abyste je schovala do drdolu, vezměte si k ruce šátek, přeložte jej na polovinu tak, aby vám vznikl trojúhelník, a zavažte jej pod vlasy, případně vzadu na temeni hlavy. Šátky jsou tuto sezónu obzvlášť trendy doplňkem, tak proč toho nevyužít? Pařížanky k nim rády nosí oversize saka a volné kalhoty. A až vás šátek ve vlasech začne nudit, ozdobte si jím ucho kabelky. I to je totiž často poznávacím znamením milovnic francouzského stylu.

Článek pokračuje na následující straně >>>

Pokračování 2 / 5

Široké džíny

Úzkým skinny džínům dávno odzvonilo. To je poslední roky holý fakt, který stále nabývá na větší a větší intenzitě. Po oblibě takzvaných „mum jeans“ se navíc letos o slovo přihlásily extra široké nohavice. Miluje je mladá Generace Z a milují je i ženy z Paříže. Nosí k nim klasické košile zastrčené dovnitř, saka i džínové bundy pro pravý double denim efekt. Z barev volí především bílé nebo světle a středně modré odstíny. A pokud řešíte, jaké boty byste si k nim měla vzít, vězte, že chybu neuděláte s teniskami ani converskami. Pohodlí je totiž (nejen) u Francouzek stále důležitější.

Pokračování 3 / 5

Zelené doplňky

S outfitem v neutrálních barvách nikdy nešlápnete vedle. Trocha oživení a barev by mu ale přeci jen neuškodila. A zelená barva je pro toto pozvednutí stylovosti jako dělaná. Letos totiž vedle oranžové patří mezi nejvíce trendy barvy. Módní expertky ji milují jak v neonovém, tak mechovém odstínu. A skvěle funguje právě i na doplňcích, což Pařížanky moc dobře vědí. Místo černé kabelky či bot proto sáhněte po takovém kousku, díky kterému budete zářit, zároveň si ale ponecháte elegantní a nenucený výraz.

Pokračování 4 / 5

Svetr přes ramena s košilí

Počasí je toto léto pořádně nevyzpytatelné. Horka střídají bouřky a nikdy nevíte, kdy se večer ochladí. Pro takové případy se vždy hodí mít po ruce lehký svetřík. Proč ho ale schovávat do kabelky pro případ nouze, když z něj můžete vytvořit stylovou součást outfitu? Oblékněte pohodlnou košili – třeba tu pruhovanou – a džíny a svetřík přehoďte přes ramena. Jednoduché, praktické a cool.

Pokračování 5 / 5

Leopardí vzory

Zvířecí vzory letos hlásí obrovský comeback. Francouzky si ale tento trend opět přebraly po svém. Moc dobře vědí, že pro skvělý efekt není potřeba vzory nijak divoce kombinovat a často postačí i jen malý detail, který look oživí. Obzvláště rády nosí leopardí vzor v kombinaci s bílým denimem a případně dodají ještě náznak červené či jakékoliv neonové barvy. Bílo-zvířecí kombinaci rády nosí také naopak – k bílé košili přidají midi sukni se vzorem a obují buď opět tenisky, nebo sandálky.