UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018

UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018 Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018
UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018
UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018
UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018
UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018
161
Fotogalerie

MBPFW představil nové talenty i kolekce zavedených značek. Jak obstály?

Přehlídky na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku se přehouply do druhé půlky. Včera bylo k vidění více avantgardy, a to hlavně díky studentským prezentacím. Na své si tentokrát přišli také pánové. 

Odivi

Pod značkou Odivi tvoří návrhářka Iva Burkertová, která dlouhodobě čerpá inspiraci ze dvou odlišných světů – extrémních sportů a života ve městě. To se konkrétně projevuje důmyslnou hrou se strukturou látek, čímž návrhářka dosahuje ženských siluet a současně zamezuje zbytečnému plýtvání s materiály. Odivi se totiž řadí ke značkám, které staví na principu udržitelnosti. V nejnovější kolekci proto byly k vidění sukně, šaty či topy se zajímavým řasením či nabíráním, to celé v barevné paletě béžové, zlaté, měděné, vínové a černé.

Odivi jaro/léto 2018
Odivi jaro/léto 2018 | Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Jan Černý

Ryze pánské módě se věnuje návrhář Jan Černý, jehož tvorba se vyznačuje dekonstrukcí a následným znovusestavením jednotlivých kousků, což jim vtiskává poněkud surovou podobu. V jeho nejnovější kolekci dominuje denim, příznačné jsou zkrácené délky a inspirace pracovními uniformami. Pojícím motivem přehlídky bylo cestování letadlem, někteří modelové tak měli například rukávy ozdobené zavazadlovými nálepkami, popřípadě za pasem nesli zabalené tričko s nápisem Fasten Your Seatbelt.

Jan Černý jaro/léto 2018
Jan Černý jaro/léto 2018 | Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

UMPRUM Ateliér módní tvorby

Na MBPFW dostávají patřičný prostor také talentovaní studenti z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Ateliér módní tvorby, který vede M. A. Pavel Ivančic, představil přehlídku nazvanou Beyond the Frame, pro níž se staly hlavní inspirací nejvlivnější filmy světové kinematografie. Jako podklady tak sloužily například snímky Orlando, Ovoce rajských stromů jíme, Omámení a zmatení nebo seriálTwin Peaks.

UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018
UMPRUM Ateliér módní tvorby jaro/léto 2018 | Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

UMPRUM Ateliér designu oděvu a obuvi

Ateliér designu oděvu a obuvi představil pod vedením návrhářky Liběny Rochové projekt Real Fashion for Real People. Studenti měli za úkol vytvořit kolekci pro šest osob zastupujících různé společenské vrstvy. Ve finále se inspirovali především lidmi ze svého okolí nebo ze sociálních sítí, čímž se jejich tvorba více přiblížila stylu reálných zákazníků.

UMPRUM Ateliér oděvů a obuvi jaro/léto 2018
UMPRUM Ateliér oděvů a obuvi jaro/léto 2018 | Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

BFGU

Společně se studenty Uměleckoprůmyslové školy se představila také BFGU neboli japonská vysoká škola Bunka Fashion Graduate University. Ta v rámci MBPFW představila práci čtyř vybraných absolvujících studentů.

BFGU jaro/léto 2018
BFGU jaro/léto 2018 | Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

LaFormela

Za značkou LaFormela se skrývá česko-slovenská dvojice Antonín Soukup a Miroslava Kohutiarová. Ti při své tvorbě čerpají inspiraci z 80. a 90. let a outdooru, což se projevuje jistou nadsázkou, hravostí a také výraznou barevností ve stylu color-block. A přesně taková byla i kolekce pro jaro a léto příštího roku.

La Formela jaro/léto 2018
La Formela jaro/léto 2018 | Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Blažek

Módní dům Blažek, který se specializuje na pánské oděvy i volnočasovou módu, zná asi každý. Na MBPFW představil elegantní a zároveň mladistvou kolekci, kde perfektně střižené obleky doprovázely cool doplňky jako kšiltovky, úzké šály nebo tenké pásky.

Blažek jaro/léto 2018
Blažek jaro/léto 2018 | Zdroj: Mercedes-Benz Prague Fashion Week