V Dánsku funguje systém na pronájem oblečení.

V Dánsku funguje systém na pronájem oblečení. Zdroj: Reprofoto Youtube

Udržitelná móda v dětském byznysu: Nekupujte oblečení, pronajměte si ho!

Třídíme odpad, na nákup chodíme s látkovou taškou namísto toho, abychom si brali v obchodě igelitovou. Ale co se týče oblečení, jdeme po slevách jako vosy po bonbónu. Přitom právě přehnané nakupování vůbec není ekologické a poškozuje naši planetu. A u dětského oblečení to platí dvojnásob – stačí dvakrát mrknout a už z něj vyrostou. 

Udržitelná móda nebo také pomalá móda. Termíny, které u nás zatím nejsou ještě tolik známé, ale situace se začíná měnit. Hlavní myšlenkou je, abychom neplýtvali oblečením, nekupovali si zbytečně to, co nepotřebujeme, a nad každým kouskem přemýšleli. Protože každé triko, kalhoty nebo boty mají za sebou dlouhý příběh svého vzniku.

Podle Veroniky Blabla Hubkové, koordinátorky Fashion Revolution v České republice, to chce ještě čas, abychom v České republice začali přemýšlet nad udržitelností módy. Myslí si, že větší vztah a pochopení pro to bude mít až generace po nás.

Že v dětech je naše budoucnost, ví i Vigga Svenssen. V Dánsku totiž rozjela systém půjčování oblečení. Konkrétně toho dětského. Dlouho totiž přemýšlela nad tím, jak se s kousky pro naše nejmenší plýtvá, vždyť ročně skončí na skládkách miliony hadříků. A to i přesto, že celkem dobře funguje systém darování a předávání ze sourozence na sourozence či kamarádky na kamarádku.

V Dánsku funguje systém na pronájem oblečení.
V Dánsku funguje systém na pronájem oblečení. | Zdroj: Reprofoto Youtube

Zbytečné plýtvání

Je to zbytečné plýtvání. Kromě toho, že lidská práce v zemích, ve kterých se vyrábí konfekční móda, nebývá dostatečně ohodnocena a lidská práva se zde tak úplně nedodržují, dochází k vysoké spotřebě vody, uniká více oxidu uhličitého a vody jsou více znečištěny stejně jako vzduch.

Z těchto důvodů vymyslela Vigga Svenssen systém pronájmu oblečení pro malé děti. „Děti rostou, ale oblečení ne. Tak nás napadlo udělat takovou půjčovnu dětského oblečení, říká. Členové tohoto systému dostanou tašku, ve které jsou vybrané kousky oblečení vyrobené z přírodních zdrojů. Jen co novorozenec vyroste v batole, tak dostane nový balík, s novým oblečením správné velikosti. 16 kousků na měsíc stojí 55 dolarů a používat ho mohou, dokud dítěti bude. Za poloviční cenu koupíte šest body.

Video placeholde

Dobro pro modrou planetu

Jenže v tomto systému neplatí, že by se snad oblečení použilo pětkrát, šestkrát a pak se opotřebené vyhodilo. Je použito sto, možná sto padesátkrát. Ptáte se, jak je to možné? Když se oblečení vrátí zpět do prádelny, je roztříděno. Podle toho, v jaké stavu se nachází, je buď posláno znovu do světa, anebo pokud je to nutné, je upraveno, přešito. V nezávislé prádelně se takhle točí neustále na 20 000 kousků. Tam se nejen pere, ale i třídí.

V Dánsku tuto službu od roku 2014 využívá na 3000 rodin. „Kromě toho, že je neuvěřitelně praktické, že máte vždy oblečení té správné velikosti, tak zároveň děláte něco dobrého pro planetu,“ říká jedna z uživatelek. My tomuto nápadu tleskáme a doufáme, že i u vás by něco takového mělo šanci!