Akné je otrava. I když se ho snažíte zamaskovat.

Akné je otrava. I když se ho snažíte zamaskovat. Zdroj: Shutterstock

Akné není téma jen pro puberťáky. Proč nás trápí i v dospělosti?

Také jste si kdysi myslela, že pupínky a akné trápí jen puberťáky, že z nich jednoduše vyrostete a jediné, co budete po třicítce řešit, budou vrásky? No, život je plný překvapení. A možná vás překvapí i to, že za akné v dospělém věku si většinou můžeme samy. 

Asi už jste byla dostatečně poučena, že pupínky byste neměla v žádném případě nípat a vymačkávat. To je pravidlo číslo jedna, pokud chcete získat zpátky krásnou pleť. Když už je to nutné, svěřte se do rukou kosmetičky anebo si důkladně umyjte ruce, použijte papírový kapesníček a ranku ošetřete tea tree olejem nebo lokálním přípravkem na pupínky. Pak schovejte zvětšovací zrcadlo a zaměstnejte hlavu a hlavně prsty něčím jiným, ať se může kůže v klidu hojit.

Bohužel důvodů, proč se i ženám po dvacítce nebo po třicítce pupínky dělají, je víc než jen přílišná "péče" u zrcadla. Na vině může být také vaše oblíbená kosmetika anebo životní styl.

Může za to strach z vrásek

"Dospělácké" akné se od toho vyskytujícího se v pubertě liší. Zatímco u adolescentů se vyskytuje typicky v T-zóně (čili nos a čelo), u dospělých žen se přesouvá do nižších pater – na bradu a k dolní čelisti. Navíc kolem třicátého roku života nebývá pleť už tolik mastná jako během dospívání.

Příčin, kvůli kterým se i v postpubertálním věku musí ženy potýkat s akné, je mnoho. Stres, špatný životní styl, špatné ovzduší... Nejčastějšími jsou však dvě – hormonální a kosmetická. Zatímco první zmíněné je těžké se vyvarovat, v případě kosmetického problému si žena může pomoct sama. "Akné bývá způsobeno nadměrným užíváním mastných výživných krémů, které ženy v tomto věku používají s cílem eliminovat první vrásky," vysvětluje dermatoložka Monika Arenbergerová.

Krémy používejte s rozumem.
Krémy používejte s rozumem. | Zdroj: Shutterstock

Kromě toho k ucpání pórů dochází také nedostatečným čištěním pleti. Za největší hřích tak nepovažujte propařenou noc, ale její dohru v podobě neodlíčeného obličeje. Pokud odličujete důkladně, zamyslete se nad tím, jestli vám pupínky nezpůsobuje odličovací přípravek – v tomto případě nezapomínejte pleť ještě omýt vodou a poté hydratovat lehkým krémem. Anebo se zamyslete, jestli není čas na změnu.

S čištěním opatrně

V každém případě je dobré mít doma přípravky na lokální ošetření pleti, jako jsou mastičky, které omezí tvorbu mazu a zabrání rozvoji bakterií. Lze je koupit volně v lékárnách. Aplikujte je ale pouze na postižená místa, jinak si můžete vysušit a podráždit okolní pleť.

Pokud však lokální léčba nezabere, pupínky se objevují pravidelně a nereagují na čištění pleti, je dobré navštívit dermatologa.

Už zase pupínek? To snad není možné!
Už zase pupínek? To snad není možné! | Zdroj: Shutterstock

"Vyhledat odborníka je dobré i tehdy, když se uhříky hojí jizvičkami nebo zanechávají hyperpigmentaci, taková tmavší místa. Ta se poté velmi obtížně redukují, proto je dobré jim předcházet preventivně," říká Arenbergerová.

Neberte puberťákům přípravky

V případě domácí samoléčby a prostředků proti akné byste ale neměla sahat po přípravcích vašeho puberťáka. To, co platí na jeho pokožku, totiž může být vůči vašim problémům naprosto bez účinku.

Akné můžete předcházet také užíváním kvalitní kosmetiky. Jestliže víte, že je vaše pleť náchylnější vracet se do pubescentního období, sáhněte raději po přírodních produktech, které ji nebudou tolik zatěžovat. Ty mají například značky Saloos, Tilia, BioAroma. Z dekorativní kosmetiky to jsou Alverde, Lavera nebo Zuii.

Pryč s mužskými hormony

V případě hormonální nerovnováhy je léčba akné trochu komplikovanější. "Hormonální nerovnováha může souviset s vysazením antikoncepce po delší době nebo s častým střídáním hormonálních preparátů," říká Arenbergerová. Někteří odborníci podle ní dávají akné do souvislosti s odkládáním těhotenství do vyššího věku.

Pomoci může změna hormonální antikoncepce, pokud žena nějakou bere. Některé preparáty jsou přímo vyráběny tak, aby si s tímto kožním problémem uměly poradit. "Obsahují totiž látku, která snižuje vliv mužského pohlavního hormonu na mazovou žlázku. Vyhneme se tak nepříjemnému vzplanutí před a při menstruaci," radí dermatoložka.

Video placeholde