Impact Whey Protein, proteinový prášek, 599 Kč, Myprotein.cz

Impact Whey Protein, proteinový prášek, 599 Kč, Myprotein.cz Zdroj: archiv firem

Vlasový a tělový šampon Bione Cosmetics Kozí Syrovátka, 87 Kč, notino.cz
Syrovátka nápoj mango, brusinka, vanilka Grand Moravia
Krém Elizabeth s aloe vera a kozí syrovátkou 50 ml, 289 Kč, Nobilis Tilia
Madeta Fitness syrovátkový nápoj citrus, 17,90 Kč
La Chèvre Hygienický gel s Panthenolem a kozí syrovátkou 100ml, 280 Kč, etmarino.cz
11
Fotogalerie

Syrovátka se vrací do jídelníčků. Prospívá pleti, vlasům a zbavuje kožních problémů

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. Chutná jako osvěžující nápoj, je skvělá na svačinky i při dietě jako součást zdravých receptů.

Už ve starém Řecku věděli, že syrovátka má blahodárný vliv na organismus. Například Hypokrates ji ve 4. století před naším letopočtem doporučoval pít svým pacientům, aby posílili tělo. Ačkoliv se tato zdravá tekutina ve 20. století začala z jídelníčků vytrácet, v posledních letech opět slaví svůj comeback. Ošklíbáte se při myšlence, že byste měli pít tuto divně vypadající tekutinu? Zkuste to, není špatná. Navíc se prodává v mnoha příchutích, takže ani nevíte, že syrovátku pijete. Odměnou vám bude zářivá pleť a posílení organismu.

Tajemství krásné pleti

Syrovátka, označovaná též jako mléčné sérum, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů (sladká syrovátka) nebo tvarohů (kyselá syrovátka). Poté, co se přidáním syřidla mléko srazí, vznikne žlutozelená tekutina. Při výrobě 1 kg sýru odteče přibližně 8–10 kg syrovátky.

Používala se jako krmivo pro hospodářská zvířata, její účinky jsou ovšem blahodárné i pro lidský organismus. Po staletí se syrovátka konzumovala nejen jako nápoj a součást různých receptů, ale byla používána ke zkrášlovacím procedurám v lázních. Přidáním do koupele pomáhá s ekzémy, lupénkou, akné a dalšími kožními problémy. Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů. Syrovátka má protizánětlivé účinky na pleť, což ocení zejména lidé s problematickou pletí se sklony k tvorbě akné.

Pozitivní účinky syrovátky

Syrovátkové bílkoviny jsou snadno stravitelné. Jsou oblíbené zejména u sportovců, protože výrazně pomáhají s tvorbou a obnovou naší svalové hmoty. Tato bílkovina navíc zvyšuje pocit sytosti, což je spolu s nízkým obsahem tuku důvod, proč je syrovátka oblíbenou součástí redukčních diet. Syrovátka také ukrývá pestrou škálu vitamínů: zejména skupiny B (B1, B2, B6 a B12), také vitamíny E, C i A. Obsahuje minerály: vápník, fosfor, draslík.

Blahodárně působí na trávicí trakt, má antimikrobiální a antivirové účinky, detoxikuje – a také skvěle chutná. Podporuje činnost ledvin, zlepšuje metabolismus a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Vzhledem k obsahu laktózy však tekutina není vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí na tuto složku.

Syrovátkový protein může pomoci léčit cukrovku typu 2. „Vlastnosti syrovátkového proteinu mohou být dokonce srovnatelné s vlastnostmi diabetických léků,“ vyzdvihuje pozitiva syrovátky nutriční specialista z Islandské univerzity doktor Atli Arnarson.

Jako součást receptů

V lékárnách lze zakoupit rovněž sušenou syrovátku, která se dá rozpustit ve vodě a použít k pití či do koupele, není však nad tu čerstvou přímo ze sýrárny! Sehnat můžete i ochucený syrovátkový nápoj s různými příchutěmi, například i s růžovým grepem. Když jej vychladíte, získáte ideální osvěžení v horkých dnech. Syrovátku lze též rozmixovat s ovocem, například s banánem, a dosladit trochou medu. A přidat jde také do ovesných kaší, do polévek anebo buchet či domácího pečiva, kterým dodá lehce nakyslou chuť.

Více informací o zdravém životním stylu najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta. Čeká vás například rozhovor s Evou Perkausovou nebo článek o tom, jak hubnutí ovlivňuje počasí. Koupíte ji na novinových stáncích nebo si ji můžete objednat na www.ikiosek.cz – v největší on-line trafice s dopravou zdarma!

...
... | Zdroj: red