koreni

koreni

Bojujete s chřipkou? Těchto 5 druhů koření vám pomůže nakopnout imunitu a cítit se lépe

Zahřeje, nakopne a posílí. Koření má na naše tělo i psychiku během zimy blahodárné účinky, které se vyplatí znát. Pokud na vás právě dolehla viróza nebo jakkoliv bojujete s imunitou, zkuste do svého jídelníčku zařadit tuto pětici přírodních pomocníků, které doporučují odborníci.

Zázvor

Zázvor patří mezi významné antioxidanty, má protizánětlivé účinky, příznivě působí na imunitní systém a díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. „Zázvor je plný vitaminu C. V hojném množství v něm najdeme minerální látky. Obsahuje železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom. Pokud chcete ze zázvoru vytěžit maximum, snažte se ho konzumovat syrový a co nejméně upravený – ideálně v bio kvalitě,“ radí zakladatelka společnosti Lifefood, zabývající se výrobou raw produktů, Tereza Havrlandová. Pravidelné užívání zázvoru během zimní sezóny pomáhá předcházet nachlazení a chřipce, preventivně působí i proti angíně a zánětu průdušek. Uplatníte ho ve slaných i sladkých jídlech a nápojích.

Tip na zahřátí: Připravte si čaj z čerstvého oddenku zázvoru, který nastrouhejte, přesypte do konvice a zalijte vařící vodou. Nechejte přibližně 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraňte. Přidejte dle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a nechejte mírně vychladnout. Po zchladnutí můžete přidat lžíci medu, špetku skořice a hřebíček.

Ginger on the boards grated and sliced
Ginger on the boards grated and sliced | Zdroj: iStockphoto

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Kajenský pepř – chilli

Kajenský pepř, který se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček, patří k těm pálivějším. Používá se v pokrmech, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti, přičemž jeho ostrou chuť mu dodává látka kapsaicin. Ta pomáhá urychlovat spalování tuků, a navíc dodává tělu pocit sytosti.

Kajenský pepř je výborným antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém. Co se týká hubnutí, některé studie uvádějí, že při pravidelné konzumaci pokrmů s kajenským pepřem či chilli papričkami může být spalování tuků rychlejší, ale rozhodně bych na to nespoléhala. Za úspěšným hubnutím stojí mnohem víc než pikantní jídlo,“ upřesňuje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová. Zkombinujete-li ho s kurkumou a kokosovým olejem, zvýšíte jeho antiseptické účinky a prohřívání organismu.

chilly powder in wooden bowl with red chilly, dried chillies on black background
chilly powder in wooden bowl with red chilly, dried chillies on black background | Zdroj: iStockphoto

Pokračování 3 / 5

Skořice

Skořice je jedno z nejstarších koření a je to nejenom oblíbené vánoční koření s příjemným aromatem, ale i léčivá látka s antioxidačními účinky, příznivým vlivem na léčbu cukrovky nebo demence. Používá se do celé řady slaných i sladkých jídel a zejména nápojů. Skořice obsahuje silice, které zlepšují trávení, a některé studie tvrdí, že i malá dávka skořice dokáže redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Tereza Havrlandová však upozorňuje na to, že i když výsledky různých studií bývají mnohdy líbivé, je potřeba ověřit si fakta. „Například je důležité vědět, že existují dva základní druhy skořice. Pravá neboli cejlonská skořice a druhá je kassia neboli čínská skořice. Kassia má silnější aroma a vůni, ale je podstatně levnější. Prospěšnější pro naše tělo je pravá skořice, která má naopak jemnější a sladší aroma.“

Dle typu skořice se doporučuje rozdílné množství konzumace. „Zatímco skořice pravá se ve větších dávkách může pochlubit i antimikrobiálními účinky chránícími organismus proti plísním a infekcím,“ uvádí ve své knize Světová kuchyně plná bylin a koření Kateřina Winterová, „čínská skořice obsahuje vysoké množství kumarinu, který při dlouhodobém užívání a ve velkém množství způsobuje poškození jater.“

Cinnamon sticks and powder in a handmade wooden bowl, on a kitchen table, baking preparation, macro shot with a copy space
Cinnamon sticks and powder in a handmade wooden bowl, on a kitchen table, baking preparation, macro shot with a copy space | Zdroj: iStockphoto

Pokračování 4 / 5

Kardamom

Najdete ho ve většině indických jídel, jeho výrazná chuť však určuje i mnoho dalších světových kuchyní. Pravý kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť a je známý svými výraznými léčivými účinky. Využívají se celé plody i mletá semena. Kardamom je zdrojem mnoha prospěšných látek – vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů. Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol.

Pravý kardamom napomáhá trávení. Pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě, dodává chuť k jídlu a trávení celkově zlepšuje,“ vyjmenovává některé z benefitů kardamomu Monika Bartolomějová. Kardamom se doporučuje i při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky. Navíc jde o silný antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a přispívá k prevenci nádorových onemocnění.

Cardamom in porcelain bowl and spoon, black background
Cardamom in porcelain bowl and spoon, black background | Zdroj: iStockphoto

Pokračování 5 / 5

Kurkuma

Kurkuma je oblíbeným kořením v Indii, kde ji považují za indické zlato a kde je součástí známého kari koření. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají pročistit organismus, má antivirové a antibakteriální účinky, používá se k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce a prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Poměrně často se objevuje i v redukčních jídelníčcích, protože zabraňuje znovuobnovení spálených tukových buněk. Kromě toho pomáhá ovládat nezkrotné chutě. „Ačkoli kurkuma může být pro lidský organismus přínosem, je potřeba si uvědomit, že v klasickém koření není dostatečná koncentrace účinné látky. Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů zvaných kurkuminoidy. Problémem může být i samotné vstřebání. Kurkumin není rozpustný ve vodě,“ dodává na závěr Tereza Havrlandová.

Ajurvéda považuje kurkumový čaj za přípravek dlouhověkosti. Celkově pravidelná konzumace kurkumy přispívá k čisté pokožce a její silně hřejivá chuť přirozeně prohřívá organismus, a tak se výborně hodí v období chřipek, kdy z těla vyplavuje škodlivé látky a zmírňuje bolesti hlavy a krku. Prohřát se můžete, i když si dáte k obědu salát. Stačí si jen dle tipu z kuchařky Kateřiny Winterové vytvořit dekorativní žlutě oranžový dresink prošleháním citronové šťávy, kurkumy a olivového oleje.

Curcuma longa, powder and rhizomes. Complementary medicine
Curcuma longa, powder and rhizomes. Complementary medicine | Zdroj: iStockphoto