Video placeholde

Nejlepší čaje na hubnutí: Recepty na ty, které vám pomohou hlídat váhu

Pokud přemýšlíte, jak shodit nadbytečná kila, a máte rádi čaj, pak pro vás máme skvělou zprávu: Jde to dohromady. Určitě ale nepočítejte s tím, že nějaký zázračný nápoj udělá vše za vás. Pro hubnutí vždy platí: Je potřeba jíst vyváženě, mít větší výdej kalorií než příjem, dostatečně se hýbat a dostatečně pít. A pokud to bude čaj, může vám s hubnutím jen pomoci. Které čaje zrychlují metabolismus?

Některé čaje dokáží zrychlit metabolismus a tím i spalování tuků. Kupujte ale čaje kvalitní, nejlépe v čajovnách. Tam byste měli mít jistotu, že obsahují dostatek účinné látky. A které čaje jsou na shazování kil nejlepší?

1. Mátový čaj

Čaj z lístků máty peprné má spoustu blahodárných účinků nejen pro naše tělo, ale i mysl. Má zklidňující účinky, pomáhá proti stresu, relaxovat a lépe usínat. Pomáhá také při hubnutí – umí zahnat chuť na sladká nebo nezdravá jídla. Podle všeho je to díky chuti a vůni. Ostatně studie publikovaná v časopise Neurologic and Ortopedic Medicine ukázala, že vůně stačí: Lidé, kteří inhalovali esenciální olej z máty každé dvě hodiny, ztratili přibližně dvě kila za měsíc. Máta má také zklidňující účinky. Lepší spánek a snížení hladiny stresu se můžou pozitivně projevit také na vaší váze.

Jak čaj připravit: Čerstvé nebo sušené listy máty zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat. Poté slijte, pijte teplý i studený.

2. Zelený čaj

Dalším z oblíbených čajů podporujících funkci metabolismu a hubnutí je zelený čaj, což potvrzuje mnoho studií. V jedné studii z roku 2008 se 60 obézních pacientů po dobu 12 týdnů řídilo stejnými stravovacími pokyny lékařů. Jedni z nich k tomu pili zelený čaj, jiní placebo. V průběhu studie ztratili lidé, kteří pili zelený čaj, o 3,3 kilogramu váhy více než skupina s placebem.

Může to být způsobeno tím, že extrakt ze zeleného čaje má zvláště vysoký obsah katechinů, přirozeně se vyskytujících antioxidantů, které mohou zrychlit váš metabolismus a spalování tuků. Zelený čaj také částečně potlačuje chuť k jídlu. Na hubnutí je obzvláště vhodný zelený čaj matcha, koncentrace katechinu je v něm nejvyšší.

Jak připravit čaj matcha: Dva gramy prášku matcha dejte do hrnečku a zalijte vodou o teplotě max. 70 °C. K přípravě jedné porce použijte 70 ml vody.

Jak uvařit zelený čaj: Na hrnek o velikosti 250 ml použijte asi dvě čajové lžičky čaje. Uvařte vodu a nechte ji vychladnout na 60–80 °C (2–3 minuty). Čaj louhujte přibližně 2 minuty, případně podle toho, co je napsáno na sáčku. Pijte tři až čtyři šálky denně.

3. Zázvorový čaj

Zázvor mírní nevolnosti, podporuje krevní oběh a posiluje imunitu.Napomáhá regulaci krevního cukru, což se zdá být jako klíčový faktor při udržování ideální tělesné váhy. Některé studie ukazují, že prodlužuje pocit sytosti.

Jak připravit čaj: 5 cm dlouhý kousek zázvoru oloupejte a odšťavněte. Pokud nemáte odšťavňovač, zázvor nastrouhejte a vložte do sklenice. Přidejte šťávu z jednoho citronu, lžíci medu a zalijte horkou – ne však vařící – vodou. Pijte 2x denně tak teplé, jak snesete.

4. Čaj oolong

Čaj Gaba oolong má vysoký podíl gama-aminomáselné kyseliny díky zvláštnímu výrobnímu postupu. A právě tato kyselina má podle nejrůznějších studií pozitivní vliv na lidské zdraví. Za prvé: pomáhá proti nespavosti. Za druhé: snižuje stres a úzkost, má zklidňující účinky. Některé studie ukazují, že dlouhodobě také zlepšuje koncentraci a dokáže snížit bolesti hlavy a svalů. Každopádně ale snižuje krevní tlak a hladiny cukru v krvi. Obsahuje také katechiny. Podobné látky se nacházejí v zeleném čaji a podporují schopnost těla odbourávat tuk.

Jak připravit čaj: 6–8 gramů čaje zalijte 0,3 l vody o teplotě 85 °C a nechte v konvici louhovat 1–2,5 minuty.