Vše s umělými sladidly
Umělá sladidla mají sice nulovou kalorickou hodnotu a jsou oblíbená hlavně v nápojích, kde vytvoří méně kalorickou variantu. Dlouhodobé výzkumy ovšem ukazují, že umělá sladidla stimulují hlad a chuť na sladké. „Dietní nápoje nastavují mozek na to, aby chtěl více cukru,“ říká texaská odbornice na výživu Lori Shemek a doporučuje je vypustit z jídelníčku úplně. Tedy pokud patří mezi to, co opravdu milujete, dejte si je jen občas. Rozhodně ale nepočítejte s tím, že je můžete pít místo vody.
Co místo toho? Do bílého jogurtu si dejte ovoce, do vody citronovou šťávu nebo bylinky a pokud je to na vás málo sladké, přidejte trochu cukru.
Jednoduché sacharidy
Tyto potraviny najdete také v seznamu těch, které mají vysoký glykemický index. Jednoduše řečeno, jde o pečivo z bílé mouky nebo světlé těstoviny. Způsobují totiž rozkolísání cukru v krvi, po kterém následuje rychlý hlad a chuť na sladké.
Co jíst místo nich? Dejte přednost sacharidům komplexním, což je v případě pečiva a těstovin celozrnná varianta, zelenina, quinoa, zkrátka vše, co má dostatek vlákniny. Ta zpomaluje trávení, má příznivý vliv na hladinu krevního cukru, a tím prospívá i rychlosti vašeho metabolismu.
Jídla s glutamanem
Glutaman sodný (najdete ho i pod označením E621) je oblíbeným doplňkem v uzeninách, dochucovadlech, instantních jídlech, fast foodech a konzervách. Jeho úkolem je zvyšovat chuť daného pokrmu, ovšem za cenu toho, že jeho konzument riskuje obezitu. Studie hovoří jasně: Lidé, kteří používají glutamáty při vaření, mají trojnásobně vyšší riziko nadváhy. Jiné studie spojují glutaman s vyšším výskytem cukrovky, astmatu, vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku, poruchami trávení a metabolického syndromu.
Co jíst místo toho? Používejte potraviny, které mají co nejjednodušší složení a obsahují jednotlivé druhy koření. Pro lepší chuť vsaďte na chilli papričky – kapsaicin, který obsahují, má také vliv na rychlejší spalování.
Nízkotučné produkty
Vynechat tuky zcela v domnění, že člověk zhubne, je velká chyba. Jsou důležité nejen pro vstřebávání vitamínů A, D, E a K, ale i pro další tělesné pochody. Je ovšem rozdíl, jestli sníte tuky, které snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, nebo ty, které působí opačně.
Co jíst? Dejte si ryby, lněná semínka, sójové boby a olivový olej, vynechte naopak paštiky, tučná masa, jako jsou vepřové a uzeniny, nekvalitní cukrovinky a ztužené polevy.
Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!