...

... Zdroj: iStock

Do plavek za 4 týdny: Velký plán na skvělou postavu a bez jojo efektu

Těšíte se na dovolenou a relax u vody, ale při pohledu na plavky máte tak trochu špatné svědomí? Nemusíte, pomůžeme vám vyladit poslední drobné nedostatky, abyste si už mohla jen užívat sluneční paprsky a obdivné pohledy. Pokud plánujete dovolenou v druhé půlce léta, pak vás určitě zaujme náš plán na 4 týdny! Jeho výhody? Budete hubnout zdravě a hlavně trvale a bez nežádoucího jo-jo efektu.

Nejdříve si vyjasněme cíle: Neslibujeme zázračnou dietu „za měsíc 20 kilo dole“. Náš plán pomůže shodit nějakých 4–5 kilo navíc, vyřešit nezpevněné paže či lehce převislé bříško. Ovšem pár kilo dole a zpevněné partie jsou vidět mnohem více, než si myslíte. V plavkách budete vypadat mnohem lépe a hlavně – budete se lépe cítit. A jste-li spíše ve vyšší nadváhové kategorii, může vám následující přinést začátek velkolepějších změn. Čekají vás čtyři týdny, kdy možná více zamakáte, ale výsledek bude stát za to!

Čím začít? Motivací!

„Motivace je od slova,movere‘. Tedy hýbati, doslova působení vnitřní hybné síly na člověka. Zamyslela bych se nad tím: Co roztáčí,moje kola‘. Je to viditelný výsledek, pocit, vzrušení, slast, něco hmotného, pochvala? A pak je třeba udělat plán či varianty, čím motivaci podpořím, až bude hůř,“ vysvětluje koučka Jitka Ševčíková.

Najít tu správnou motivaci, ať již ke sportu nebo k hubnutí, vám pomůže tento text:

Sova, nebo skřivan?

Plánujte jídlo i trénink podle toho, kdy máte nejvíce energie. Jste spíše sova, nebo skřivan?

SOVA – typický je pomalý denní rozjezd a nárůst elánu a pozitivní energie až ve druhé polovině dne. Proto je vhodná lehčí snídaně doplněná o méně sytou dopolední svačinu. Odpoledne se hodí sytější svačina a v závěru i druhá večeře, zvlášť je-li sova i večer aktivní.

SKŘIVAN – od rána je aktivní, v závěru dne elán a energie upadají a brzy letí do peřin. Potřebuje jídlo od rána sytější, naopak druhá polovina dne bude lehčí a určitě bez druhé večeře.

Podívejte se na jídelníčky pro sovy a skřivany, které připravila Adéla Skoupá z týmu Petra Havlíčka.

Mimochodem, když člověk myslí na hubnoucí jídelníček, možná podvědomě omezuje tuky. Ale jak říká Adéla Skoupá: „Raději byste měla věnovat pozornost cukrům. Zvlášť teď, když chcete čtyři týdny modelovat a formovat křivky. Co na sacharidech uberete, bude třeba trochu dohnat tuky a bílkovinami. Na druhou stranu, přemíra bílkovin ve stravě ničemu nepomáhá a ani ve spojení se silovým tréninkem nemusí znamenat jistý nárůst svalové hmoty. Takže cílem by mělo být hlídat si kvalitu potravin a vyváženou skladbu. Být precizní a tuky si v jídle skutečně hlídat, ale ne zcela omezovat. Dávat prostor jak těm rostlinným, tak i těm živočišným, protože třeba dostatek tuků v mléčných výrobcích zajistí skutečně dobré vstřebávání vápníku!“

Ideální trénink

Podle toho, kdy máte nejvíce energie, zvolte i čas, kdy půjdete cvičit. Efektivní týdenní plán pro vás připravil Martin Strážnický z 3DFA.cz.

Pokud se rozhodnete jít do toho podle našeho plánu a nedrželi jste nikdy dietu, uvidíte výsledky skoro obratem. Dietáři to budou mít složitější. Každopádně se připravte na to, že přijde chvíle, kdy budete mít chuť na sladké nebo nutkání vynechat trénink.

Když s tím mám chuť praštit

Co s tím? „Primární instinkty nám velí: Zabij! Uteč! nebo Kašli na to! Zamyslete se tedy nad otázkou: Co jsou nebo mohou být zátěžové situace? Raut plný dobrot? Skříňka sladkostí ve spíži? A hledejte spojence. Osvědčilo se mi zapojit lidi, na nichž mi záleží. Poprosit o podporu manžela, děti, kamarádku. A pak platí, že čím více lidem to rozhlásíte, tím trapnější vám bude ,zhřešit‘,“ doporučuje koučka s tím, že když vás napadne s hubnutím seknout, musíte pořád dokola pokládat sama sobě otázku „proč“. Dělají to tak malé děti, když pronikají do nitra nějakého problému. A vždy se ho doberou. Vše má vysvětlení, s nímž se dá pracovat.

Zaměřte se na hořčík

Určitě víte, že hořčík přispívá k pevnějším nervům nebo pomáhá tělu vyhnout se křečím. Ale jde o víc. „Na hořčík spoléhají všechny systémy v těle, bez něj není energie, a to doslova. Navíc zvyšuje citlivost mozku na leptin, který je zodpovědný za pocit sytosti. Dostatek hořčíku se tedy rovná dostatku pocitu sytosti!“ říká Žaneta Zelinková z www.nutricnikonzultant.cz

Pár tipů na závěr

Nevíte-li, jak začít, vyhledejte trenéra, který vám udělá diagnostiku, ukáže vám vaše pohybové stereotypy, zjistí příčiny vašich bolestí a pomůže vám je cvičením odstranit.

Při cvičení nezatínejte vědomě svaly. Narušíte přirozené svalové souhry a nastane větší komprese páteře.

Nesnažte se cvičit na jednotlivé partie izolované cviky. Vždy by se mělo zapojit celé tělo, lépe se rozloží síly, a když se zapojí více svalů, budete i více hubnout.

Počty opakování upravte podle vlastní kondice a snižujte je s rostoucí únavou. Příklad: 1. série 10 opakování, 2. série 8 opakování a 3. série 6 opakování. *

Hlídejte si přísun vitaminu B5. Podílí se na uvolňování energie z tuků. Když chybí, jste unavená, špatně naladěná, nemáte na nic energii. Navíc se podílí na ochraně pokožky před UV zářením.

Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo koupíte na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red