...

... Zdroj: istock.com

Cyklování kalorií: O co jde a jak pomáhá hubnout?

Možná jste se v poslední době setkali s pojmy „metabolic confusion“, volně přeloženo jako ošálení metabolismu, nebo také „calorie cycling“, pro které se v češtině používá cyklování kalorií. Řada sportovců i celebrit používá tento stravovací plán pro budování svalové hmoty a hubnutí tuků. O co jde a je to zdravé?

Princip kalorického cyklování je založen na tom, že každý den nejíte stejné množství kalorií. Střídáte tak dny s nižším a vyšším příjmem. „Myšlenka stravy založené na tomto principu je taková, že udržíte svůj metabolismus ve střehu, ten se nebude zpomalovat a nebude zvyšovat chuť k jídlu,“ říká internistka a odbornice na výživu Carla Dicenzo-Flynn pro WomansDay.com.

„Jakmile dosáhnete ideální hmotnosti, tělo má tendenci další ztrátě hmotnosti odolávat,“ doplňuje praktický lékař a mezinárodně uznávaný odborník na výživu Joel Fuhrmans. Děje se tak kombinací různých tělesných funkcí a mimo jiné i zpomalením metabolismu. Pokud si ale podle některých odborníků tělo nezvykne na stejnou denní dávku kalorií, bude metabolismus podporován v rychlejším trávení.

Jak to funguje

Tato dieta nemá žádné přesné nastavení. Principem ale je, že si vypočítáte celkový metabolický příjem na určité období, například na týden nebo 14 dní. A pak si stanovíte dny, které budou „nižší“, „průměrné“ a „vyšší“. Někdy se udává, že počet nižších a středních by měl být v poměru 3:1 oproti vyšším.

Příklad: ve dvoutýdenním cyklu byste mohli udělat 11 dní nízkokalorického příjmu a poté tři dny s vyšším počtem kalorií. Můžete také fungovat v měsíčním cyklu, kdy budete mít tři týdny nízkokalorických dní a jeden týden vysoce kalorických dní. Pokud například přijímáte 1 500 kcal denně, je to 10 500 kcal za týden. Můžete jíst od pondělí do soboty 1 400 kcal a poslední den 2 100. Můžete jíst většinu dní 1 200 kcal a ve středu a v neděli „přihodit“ zbytek.

Jaké jsou výhody

„Lidé, kteří zkoušejí cyklování kalorií, mohou být schopni držet dietu déle a cítit se spokojenější než ti, kteří se pokoušejí omezit pouze denní příjem,“ říká doktorka Dicenzo-Flynn, což potvrzují i některé studie. Lidé sice hubnou stejně rychle jako ti, kteří drží „normální dietu“, cítí se ale méně hladoví a spokojenější. Vždycky ale bude záležet především na skladbě vaší stravy.

Co jíst?

Je pochopitelně důležité, aby skladba jídelníčku byla vyvážená. Strava by měla obsahovat vysoký podíl vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých nenasycených tuků. Takže opět zelenina, v menší míře ovoce, mléčné výrobky, luštěniny, obiloviny, tmavé pečivo, tmavá rýže, ryby, netučné maso a kvalitní rostlinné oleje. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, jako jsou uzeniny, konzervy, doslazované cereálie, a samozřejmě smaženým a tučným jídlům.

Je dieta zdravá?

Pokud je dodržována vyvážená strava, která nevynechává žádnou skupinu potravin, není důvod, proč by cyklování kalorií nemělo být zdravé.

Jaká jsou její úskalí

Nebezpečí spočívá v tom, že ve dnech s nižším příjmem je snadné vynechat cenné živiny nebo mít příjem kalorií příliš nízký, a nechat tak tělo hladovět. To pak působí na metabolismus právě opačně a zpomaluje ho. Je tedy důležité vyhnout se jídlům, která dodávají tělu pouze „prázdné“ kalorie a neposkytují žádnou jinou výživu.

Také je důležité znát svůj zdravotní stav a správné množství kalorií pro vaši výšku, váhu a životní styl. „Pokud se rozhodnete vyzkoušet jakoukoli novou dietu, měli byste být pod dohledem lékaře, přednostně specialisty na výživu, který zaručí, že přijímáte dostatečné množství živin. Požadované množství kalorií je velmi individuální,“ říká doktorka Dicenzo-Flynn. Ale každá změna, kterou uděláte, by měla být „trvale udržitelná“.

Pokud tedy uvažujete o této dietě, myslete především na to, že pouhé střídání „hladovějších“ a „sytějších“ dní rozhodně žádný výsledek nepřinese. Vždy záleží na tom, co konkrétně jíte, jak se hýbete nebo třeba i jak dlouho spíte.

Pokud vás zajímá, jak vypadá zdravý jídelníček, podívejte se sem.

Jídelníček na hubnutí najdete zde.

Více o zdravém životní stylu, další tipy na jídelníčky na hubnutí, nejnovější trendy v hubnutí a další zajímavé čtení najdete v časopise Dieta. Koupíte ji v novinových stáncích, nebo si ji můžete pohodlně objednat v iKiosku - největší on-line trafice s dopravou zdarma.

...
... | Zdroj: red