Co dnes dělají hvězdy Dawsonova světa, oblíbeného teenage seriálu mileniálů?

Co dnes dělají hvězdy Dawsonova světa, oblíbeného teenage seriálu mileniálů? Zdroj: The WB Television Network / Grafika: Kateřina Špičáková

Dawsonův svět jsme milovali! Co dnes dělají šprtka Joey nebo rebel Pacey?

Filmový fanoušek Dawson, rebel Pacey, nepřístupná a ambiciózní Joey a divoká Jen. Osudy ústřední čtveřice amerického seriálu Dawsonův svět jsme my, mileniálové, kdysi napjatě sledovali každý den po škole. Pro představitele hlavních rolí znamenal pořad pro dospívající start herecké kariéry, jen někteří to ale opravdu zúročili. Co dělají a jak se dnes mají?

Dawson Leery, filmový fanoušek a milovník Stevena Spielberga, vyrůstá v malém městečku Capeside v Massachusetts. Jeho sousedka a nejlepší kamarádka Joey Potter žije nedaleko a téměř každý večer leze oknem k němu do pokoje, aby se společně dívali na filmy. Joey má pro Dawsona slabost, jeho pozornost ale upoutá nová obyvatelka města Jen Lindley, která se přistěhovala z New Yorku, aby pečovala o svoje prarodiče. V milostném trojúhelníku zmateně pobíhá prostořeký Pacey Witter, který má sice dobré srdce, ale velký problém s autoritami a dodržováním pravidel.

TIP NA VIDEO: Herečka Katie Holmes díky seriálu Dawsonův svět nastartovala svou kariéru. Inspirujte se jejím módním stylem!

Video placeholde

Americký seriál Dawsonův svět se v USA vysílal mezi lety 1998 a 2003, u nás o něco později – a tak mohli čeští mileniálové dospívat spolu s jeho hrdiny. Co na tom, že herečtí představitelé titulních rolí ani náhodou nevypadali na patnáct? Show Kevina Williamsona, inspirovaná jeho vlastními pubertálními léty, měla své kouzlo. V Dawsonově světě dospělí moc nefungovali, a tak si mladí museli všemi strastmi i radostmi projít sami – s tím, že mají pouze jeden druhého. V seriálu šlo o víc než jen o milostná vzplanutí: Dawsonův svět v mainstreamovém televizním vysílání pomohl otevírat tabuizovaná, nicméně závažná témata jako alkoholismus mladistvých, boj s psychickými problémy, vyrovnávání se se smrtí či rozvodem rodičů nebo coming out. A i když to dělal na dnešní poměry velice opatrně, právě díky tomu si získal tolik fanoušků.

Ústřední kvarteto seriálu Dawsonův svět. Populární pořad nastartoval kariéru všech čtyř herců, do opravdu hvězdných výšin se ale dostali jen někteří.
Ústřední kvarteto seriálu Dawsonův svět. Populární pořad nastartoval kariéru všech čtyř herců, do opravdu hvězdných výšin se ale dostali jen někteří. | Zdroj: The WB Television Network

Pro herecké představitele ústřední party – Jamese Van Der Beeka, Katie Holmes, Jushuu Jacksona a Michelle Williams – znamenal úspěch Dawsonova světa start kariéry. Když v roce 2018 uběhlo dvacet let od premiéry první epizody, podařilo se magazínu Entertainment Weekly sehnat všechny z původního castu a nafotit s nimi dojemný nostalgický editorial. Letos Dawsonův svět oslavil už 25. výročí, a proto jsme se rozhodli podívat, kam se hvězdy našeho oblíbeného seriálu za tu dobu posunuly. Co dělají, jak se mají v osobním životě a v čem je můžete aktuálně vidět?

Jak jsou na tom hvězdy Dawsonova světa dnes? To se dozvíte v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 7

Dawson Leery / James Van Der Beek

Filmový nadšenec a naivní idealista, který neuměl zrovna dobře komunikovat a ventilovat svoje emoce. Dawson Leery sice byl protagonistou seriálu, najít si k němu cestu ale šlo jen stěží. Možná i proto se s rozmachem sociálních sítí jeho seriálové škleby staly inspirací pro vznik mnoha memů. Jeho herecký představitel James Van Der Beek si to nicméně rozhodně nebere osobně: naopak se k těmto vtipům hrdě hlásí, a dokonce nafotil sérii dalších svých obličejových kreací, aby svým fanouškům poskytl nový materiál.

Van Der Beekovi bohužel Dawson přinesl jen nálepku, jíž už se nikdy nezbavil. První roky milénia trávil hostováním ve filmových parodiích, sem tam si střihnul cameo a pak poněkud zapadl. Poměrně zajímavým pokusem vymanit se ze škatulky hodného televizního blonďáčka byl nezávislý snímek Pravidla vášně z roku 2002.

Protagonista seriálu Dawson Leary byl fanoušek Stevena Spielberga, aspirující filmař a tak trochu jeliman.
Protagonista seriálu Dawson Leary byl fanoušek Stevena Spielberga, aspirující filmař a tak trochu jeliman. | Zdroj: The WB Television Network

Říká se, že neštěstí ve hře nese štěstí v lásce. Tak, jak se rodákovi z Connecticutu nevedlo v herecké profesi, se mu naopak zadařilo v osobním životě. I když první manželství s hereckou kolegyní Heather Ann McComb skončilo rozvodem, v roce 2010 se Van Der Beek oženil podruhé: s Kimberly Brook jsou stále spolu, mají celkem šest dětí a plně se věnují péči o ně. Jsou v tom zainteresovaní dokonce natolik, že skrze profily na sociálních sítích šíří osvětové informace a tipy, jak do výchovy zakomponovat principy respektujícího rodičovství, a klidně by se v této oblasti dali označit za influencery.

Pokračování 3 / 7

Joey Potter / Katie Holmes

Tak trochu klučičí typ, který ale má i něžnou dívčí stránku. Postava Joey Potter to v životě neměla jednoduché: matka jí zemřela na rakovinu, otce zavřeli za držení drog, a ona tak vyrůstala se starší sestrou. Talentovaná malířka s ambicemi odejít z malého města, vystudovat a dokázat velké věci se naučila nepouštět si nikoho k tělu, proto byl Dawson dlouho jejím jediným přítelem. Postupem času se naučila otevírat světu, a nakonec v podstatě vystřídala Dawsona v úloze protagonisty seriálu.

I pro představitelku Joey, herečku Katie Holmes, znamenala role v seriálu kariérní průlom a vlastně první větší profesní zkušenost. Příležitosti se chopila o trochu líp než kolega Van Der Beek a mezi pauzami v natáčení jednotlivých řad seriálu se vrhala do jednoho projektu za druhým. A hraje dodnes; jejím aktuálním filmem je drama Rare Objects, který i sama režírovala. Vrcholem její kariéry nicméně (samozřejmě vedle Joey) zůstává role Rachel v prvním díle Nolanovy batmanovské trilogie.

Ambiciózní Joey se chtěla vymanit z rodinných traumat a stala se osudovou láskou nejen pro Dawsona, ale především pro Paceyho.
Ambiciózní Joey se chtěla vymanit z rodinných traumat a stala se osudovou láskou nejen pro Dawsona, ale především pro Paceyho. | Zdroj: The WB Television Network

To osobní život rodačky z Ohia byl od začátku slávy výrazně bouřlivější. Nejprve se seriálové vzplanutí mezi Joey a Paceym přelilo i do reálného života: Holmes s Joshuou Jacksonem chodila ještě během natáčení Dawsona a kolegu dodnes označuje za svou první lásku. Když jí bylo pětadvacet, začala randit s o 17 let starším Tomem Cruisem. Zasnoubili se pouhých sedm týdnů po seznámení a přesně na první výročí jejich prvního rande se jim narodila dcera Suri. Vzali se několik měsíců poté v rámci scientologického obřadu. Právě Cruisovo nechvalně proslulé nadšení pro scientologii se po necelých šesti letech manželství stalo důvodem k rozchodu: zdroje blízké Holmes tehdy uvedly, že herečka se scientologů bojí a že se obává, že by Cruise mohl jejich dítě unést a držet mimo její dosah. Po rozvodu se Katie Holmes vrátila ke katolické církvi a následujících šest let chodila s Jamiem Foxxem.

Pokračování 4 / 7

Pacey Witter / Joshua Jackson

Joshua Jackson nasbíral pár hereckých zkušeností ještě před natáčením Dawsonova světa, a ačkoliv po něm ztvárnil ještě několik kvalitních a výrazných seriálových rolí, jeho osud je navždy svázán s Paceym Witterem: rebelem, který měl problém s otcem, učiteli i autoritami obecně a který kvůli laxnímu přístupu a malému sebevědomí nedokázal plně využít svůj potenciál. Vždy měl ale dobré srdce a v kombinaci s pohledným obličejem to z něj udělalo jasného favorita v očích všech fanynek seriálu. Že už kvůli Paceymu je dobré Dawsonův svět sledovat, bylo jasné hned od první sezóny, v níž se mladík zaplete do problematického intimního vztahu s učitelkou. Vývoj jeho postavy pak seriál táhne kupředu i v jeho nejslabších pasážích. V roce 2010 uspořádal Jackson satirický Pacey-Con, který se konal hned naproti tehdy probíhajícímu Comic-Conu: těm, kdo čekali ve frontě na vstup, rozdával fanfikce, jež napsali příznivci původního seriálu.

Po skončení Dawsona se Jackson objevil v hlavních rolích několika zajímavých filmových projektů: zahrál si v romantickém snímku Americano po boku Dennise Hoppera, s Donaldem Sutherlandem a Juliette Lewis v dramatu Severní polární záře či v komedii Ve stínu slunce s Harveym Keitelem. Ve vedlejší roli jej diváci mohli zaznamenat v historickém Atentátu v Ambassadoru.

Místo v našich srdcích si coby věčný idol ukradl Dawsonův nejlepší kamarád Pacey Witter.
Místo v našich srdcích si coby věčný idol ukradl Dawsonův nejlepší kamarád Pacey Witter. | Zdroj: The WB Television Network

Největší kariérní úspěchy nicméně rodáka z Vancouveru potkaly v rámci jeho televizní tvorby. Od roku 2008 do roku 2013 hrál Petera Bishopa, protagonistu úspěšného sci-fi seriálu Hranice nemožného. Dalším výrazným zářezem byl part Colea Lockharta, manžela hlavní hrdinky oceňovaného seriálu Aféra. Za pozornost rozhodně stojí také krimi thriller Dr. Death, kde Jacksonovi sekundují Alec Baldwin a Christian Slater. A letos se po boku Lizzy Caplan ukázal v seriálovém přepracování kultovní Osudové přitažlivosti.

V soukromí tvořil Joshua Jackson celých deset let pár s hereckou kolegyní Diane Kruger, která mu však dala vale kvůli Normanu Reedusovi, s nímž má dnes pětiletou dceru. V roce 2019 se Jackson po roční známosti oženil s herečkou Jodie Turner-Smith a v roce 2020 se jim narodila dcerka. V říjnu 2023 nicméně na veřejnost unikla informace, že Turner-Smith podala žádost o rozvod.

Pokračování 5 / 7

Jen Lindley / Michelle Williams 

Pokud ne nejúspěšnější, tak rozhodně nejtalentovanější členkou dawsonovského ansámblu je (a vždy byla) Michelle Williams. V seriálu ztvárnila po všech stránkách zajímavou komplexní postavu Jen Lindley, která problémy s rodiči řeší drogami a pitím. Když je proto vykázána na maloměsto, musí překopat svůj hodnotový žebříček a naučit se mít ráda. Důvěřivá dívka zažívá mnohá zklamání, ostatní ji často zneužívají, ve škole musí čelit slut shamingu, přesto – nebo možná právě proto – si zachovává šmrnc, laskavost a feministické smýšlení. Tvůrci Dawsonova světa jí nicméně připravili dost tragický osud. Jako by toho snad už neměla dost!

Ze škatulky teenagerské hvězdy se Williams podařilo vymanit celkem rychle: po několika menších nezávislých filmech totiž přišla příležitost v podobě vedlejší role v oscarovém snímku Zkrocená hora. Během natáčení navíc herečka poznala svého budoucího partnera a otce své první dcery Heatha Ledgera. Když herec v roce 2008 zemřel, ačkoliv již nějakou dobu předtím netvořili pár, Williams a její dcera se dostaly do centra zájmu bulvárních médií.

Divoká Jen v úvodních sériích hrála roli ostřílené rebelky z velkého města, nakonec ji potkal smutný osud.
Divoká Jen v úvodních sériích hrála roli ostřílené rebelky z velkého města, nakonec ji potkal smutný osud. | Zdroj: The WB Television Network

Poprvé se Williams vdala v roce 2018, a sice za hudebníka Phila Elveruma. Rozvedli se už po roce, zůstali ale přáteli: oba po skončení vztahu poměrně otevřeně mluvili o tom, že je dohromady svedla především sdílená zkušenost se smrtí osudových partnerů (Elverumova první žena zemřela na rakovinu rok po narození jejich dítěte). Williams se podruhé provdala v roce 2020: s divadelním režisérem Thomase Kailem má dvě děti.

Křehká malá blondýnka tedy v osobním životě zakusila hodně: stejně jako její seriálová hrdinka Jennifer. Možná i to dodává postavám, které hraje, hluboce melancholický nádech. Patrné to bylo například ve filmu Můj týden s Marilyn, kde se herečka převtělila ve slavný sexsymbol. Výborná byla také po boku Ryana Goslinga v neprávem přehlíženém dramatu Blue Valentine, který mapuje postupný rozpad partnerského vztahu. Čtvrtou oscarovou nominaci kariéry jí vyneslo drama Místo u moře, popáté o zlatou sošku zabojovala loni: byla nominována za hlavní ženskou roli ve Spielbergově dojemném autobiografickém snímku Fabelmanovi. Pokud chcete práci Michelle Williams poznat ještě hlouběji, pusťte si Synecdoche, New York či Beze mě: Šest tváří Boba Dylana, kde herečka ztvárnila vedlejší, nikoliv však malé role.

Pokračování 6 / 7

Andie McPhee / Meredith Monroe

Ačkoliv se sourozenci Andie a Jack McPheoovi objevili až ve druhé řadě Dawsonova světa, obě postavy v něm zanechaly hluboký otisk. Andie se totiž stala první opravdovou přítelkyní Paceyho Wittera. Úzkoprsá šprtka z bohaté rodiny zprvu nemohla s nezvedeným spolužákem najít společnou řeč, jak to ale bývá – co se škádlívá, to se rádo mívá. Jejich vztah skončil rozchodem: Andie totiž trápily psychické problémy a po pobytu v psychiatrické léčebně, kde dívka navázala vztah s jiným z pacientů, se s Paceyem definitivně odcizili (což posléze vygenerovalo ještě několik dramatických událostí). I tak ji ale Pacey považoval za osudovou ženu: právě ona byla prvním člověkem, který mu věřil a dokázal mu dodat sebedůvěru.

Andie byla Paceyho první opravdovou přítelkyní a dokázala mu dodat sebedůvěru.
Andie byla Paceyho první opravdovou přítelkyní a dokázala mu dodat sebedůvěru. | Zdroj: The WB Television Network

Hereckou představitelkou Andie byla Meredith Monroe. Poté, co postava ze seriálu zmizela, herečka získala několik menších rolí ve velkých filmových projektech, přičemž tím nejvýraznějším je sci-fi thriller Minority Report. Častěji než na plátně byla vždy k vidění v televizi: epizodní role si zahrála v Myšlenkách zločince, Dr. Houseovi, Mentalistovi nebo v třeba Californication. Její největším a nejaktuálnějším partem pak je úloha Carolyn, matky Alexe Standalla v úspěšném netflixáckém seriálu Proč? 13x proto. Monroe je od roku 1999 vdaná za Stevena Kavovita, mají spolu dvě děti.

Pokračování 7 / 7

Jack McPhee / Kerr Smith

Na rozdíl od Andie vydržel Jack, její bratr, v Dawsonově světě až do úplného konce. Z původně vedlejší postavy se stal nejlepší kamarád Jen, a především výrazný zástupce LGBT komunity. Hned ve druhé řadě se totiž Jack vyoutoval jako gay, a i když bychom dnes na jeho postavě našli mnoho dobových stereotypů, faktem je, že nikdy nesklouzl ke karikatuře, jak bývalo ještě v 90. letech u queer seriálových postav běžné. Jack vynikal smyslem pro humor a schopností chytře glosovat malicherné problémy ostatních z party. On sám kvůli své orientaci v seriálu několikrát řešil šikanu a vyloučení z kolektivu.

Bratr Andie Jack ve druhé sezóně prošel coming outem. Stal se nejlepším přítelem Jen a upřímně, taky nejzábavnějším charakterem celého seriálu.
Bratr Andie Jack ve druhé sezóně prošel coming outem. Stal se nejlepším přítelem Jen a upřímně, taky nejzábavnějším charakterem celého seriálu. | Zdroj: The WB Television Network

Jacka skvěle ztvárnil americký herec Kerr Smith, který byl tehdy již poměrně zkušený: když byl do partu šestnáctiletého mladíka obsazen, ve skutečnosti mu bylo o deset let víc. Stejně jako Monroe, i on se po skončení Dawsona věnoval především seriálovým projektům. Za zmínku stojí menší role ve Fosterových nebo v Agentech S.H.I.E.L.D.u, fanoušci Riverdale ho jistě poznali v úloze ředitele školy, pana Honeyho. V soukromí je herec milovníkem počítačových her, jezdí motocross, věnuje se extrémnímu lyžování a je licencovaným pilotem. V roce 2003 se oženil s herečkou Harmoni Everett, rozvedli se o šest let později.