Kde si to v Praze užijete i s miminkem v kočárku? Zdroj foto: Instagram @sandwichrodeo, Kateřina Špičáková / Grafika: Kateřina Špičáková

Kde si to v Praze užijete i s miminkem v kočárku? Zdroj foto: Instagram @sandwichrodeo, Kateřina Špičáková / Grafika: Kateřina Špičáková

Dítětem život nekončí: 7 cool podniků, které si užijete i s kočárkem

Pro čerstvé rodiče může být život s miminkem náročný fyzicky i psychicky: snadno totiž propadnou dojmu, že jejich svět se smrsknul jen na domov, park a nejbližší kavárnu s dětským koutkem. V Praze je ale spousta cool podniků, kde vás i s kočárkem přivítá příjemné a přístupné prostředí a vstřícný personál, aniž by místo přímo cílilo na rodiče s dětmi. Vybrali jsme sedm oblíbenců – značka: vyzkoušeno a osobně ověřeno.

CAMP

V centru Prahy absolutní jednička mezi skvělými podniky, kam se dá schovat s kočárkem před deštěm i vedrem. Zejména ve všední dny se sem většina lidí chodí učit nebo pracovat, takže pokud je venku nevlídno a vy potřebujete povozit spící miminko, tady vám ho nikdo nevzbudí. Ve výstavním sále, který je bezbariérový a dobře přístupný, bývají zajímavé výstavy, citlivě nasvícené i ozvučené: v prvních měsících synova života jsme tu absolvovali nejeden šlofík na kolech. Milý personál vás při příchodu sám osloví a upozorní, že přebalovací pult je schovaný v jedné z bočních místností a ať dáte vědět, až ho budete potřebovat. Je tu malá zahrádka bez obsluhy, případně se dá sedět na lehátkách nebo na trávě. Tip navíc: Co by kamenem dohodil se nachází Café Emauzy, na jehož horní zahrádce se i s kočárkem rovněž můžete zastavit na rychlé pivo či limo.

Tipy na další baby friendly podniky najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 7

Anežka

Hlavním plusem krásné kavárny u Anežského kláštera je útulná a stinná zahrádka, kam se dá pohodlně vjet s kočárkem. Večer tu často bývají oslavy, ale přes den se sem s malým dítětem nemusíte bát zajít. Mladý kolektiv dělá skvělé snídaně a brunche z lokálních surovin, domácí limonády i lahodnou kávu. Když zvládnete překonat několik málo schodů, dostanete se ze zahrádky rovnou na klášterní dvůr, který je oázou pro všechny, kteří s miminkem zabloudí na Staré Město. Spousta laviček a odlehlých zákoutí umožňuje nakojit v klidu a soukromí, navíc sem ani o víkendu nechodí moc turistů. Pokud místo kočárku používáte nosítko, nebojte se projít si gotickou expozici Národní galerie přímo v klášteře. Pokud děťátko občas zapláče – což se dětem zvyklým na nosítko moc často neděje – nikdo vás na ulici nevyhodí.

Pokračování 3 / 7

Hvězda

Patříte k Vinohradským či Žižkovským a před dítětem jste rádi chodili do vyhlášeného Bullerbynu? I tam si přes den můžete s dítětem v kočárku odpočinout – ještě lepší je ale zamířit do jejich dceřiného podniku Hvězda, jejž najdete u vstupu do vinohradského Sokola na místě bývalé pivnice. Dětské židličky a velká zásoba nejrůznějších hraček a dětských knížek zabaví i vrtošivá dítka: jen kočárek je potřeba zaparkovat před podnikem na vyhrazeném místě. Součástí jídelního menu je také nabídka dobrot a nápojů vytvořená přímo dětem na míru.

Pokračování 4 / 7

Kuchyň

Samozřejmě ne vaše, ale ta od Ambiente, již najdete na Pražském hradě. Jedno z hesel na webu podniku hlásá, že Kuchyň je tu pro všechny – a skutečně je. Nádherné prostředí pohodlné zahrady s dechberoucím výhledem, chutné české dobroty a perfektně ošetřená plzeň jsou základem. Vás ale jako rodiče zaujme především usměvavý a milý personál, který ochotně pomůže s kočárkem do hůře přístupných částí restaurace a bude s vámi jednat profesionálně jako s platícím zákazníkem – ne jako s otravným hmyzem. Pokud hledáte místo na slavnostní rodinný oběd (třeba abyste oslavili příchod nového potomka na svět), tohle je to pravé.

Pokračování 5 / 7

Klub AVU

Pohodový letenský podnik jako stvořený pro nedělní odpoledne u lahodného piva (točí tu Vinohradskou 11), domácí limonády či skvělého burgeru. Stinná a dobře přístupná přední zahrádka s malými i velkými stoly je přes den poměrně tichá. Kočárek tu snadno zaparkujete, a pokud začne být dítko neklidné, můžete se s ním jít projet do nedaleké Stromovky, případně ho v nosítku odnést za roh budovy AVU, kde jej snadno uklidníte. Vodu na mléko vám bez řečí ohřejí, přebalovací pult jsme nenašli, ale nikdo neměl problém s rychlou výměnou plenky na jednorázové přebalovací podložce na lavici přímo u stolu.

Pokračování 6 / 7

Dim Sum Spot Anděl

Čínské knedlíčky se nejlépe konzumují v partě. Pozvěte kamarády do smíchovské pobočky Dim Sum Spotu a hlídání pro nejmladší členy z rodiny neřešte – prostě je vezměte s sebou. Bistro se vstřícností k rodičům a malým dětem přímo pyšní, což mimo jiné znamená, že tu nemáte pocit, že někoho obtěžujete. K dispozici je dětský koutek, přebalovací pult, dětské židličky, a dokonce i dětské hůlky pro starší dítka, která už mohou lahodné knedle rovněž ochutnat. Jen je nenechte máčet si je do chilli omáčky.

Pokračování 7 / 7

Sandwich Rodeo

Nejnovější přírůstek mezi letenskými podniky z produkce party, která stojí za vyhlášeným bistrem Mr. HotDog a Big Smokers v Holešovicích. Sandwich Rodeo je vybaveno dětskými židličkami a otevřenou zahrádkou před restaurací, kde kočárek pohodlně zaparkujete. Zatímco dítko bude spát nebo baštit přesnídávku, vy si dáte vynikající sendviče, jaké jinde nenajdete, případně craftové pivo od Zichovce či z pivovaru Chroust. Stylová atmosféra živého bistra jako vystřiženého z osmdesátkového New Yorku pak snese i občasné dětské zavřísknutí. Jenom tu ratolesti nenechte moc divoce pobíhat, mohlo by dojít k nehodě.