Zdroj: iStock

Zdroj: iStock

Velký věkový rozdíl ve vztahu: Je to pro partnery výhoda, nebo naprosté prokletí?

Na to, jaký je ideální věkový rozdíl mezi partnery, neexistuje žádná šablona. Lidé se milují v každém věku bez ohledu na mezigenerační propast. Nepsaná společenská pravidla nás však ovlivňují v tom, že se na výrazná věková rozpětí v páru občas koukáme skrz prsty. Vidíme ale rizika, která musí pro svoji lásku podstupovat oni?

Narodila jsem se rodičům, kteří mezi sebou mají jedenáctiletý věkový rozdíl. Odmala mi proto toto uspořádání přišlo logické a podvědomě jsem později vyhledávala spíš starší muže. Čím jsem byla starší, tím se věková propast zmenšovala, až jsem nakonec zjistila, že se situace obrátila a zajímají mě spíš mladší věkové kategorie. Dodnes však nejsem schopná říct, která varianta je lepší, protože vše mělo svá negativa i pozitiva. S postupem času (a stoupajícími roky) jsem došla k názoru, že věk je jenom číslo a úspěch vztahu by se na něm rozhodně neměl stavět. Čím větší ale věkový rozdíl je, tím těžší je pro oba partnery udržet vztah funkční a šťastný.

TIP NA VIDEO: Jak moc nás mění naše vztahy?

V minulosti bylo dáno tradicí, že by muž měl být výrazně starší než žena, v dnešní době je běžné, že muž v pokročilejším věku ukončí dlouhodobý vztah se svojí vrstevnicí, protože chytne takzvaný druhý dech. V takovém případě si najde výrazně mladší partnerku a často si ještě „na stará kolena“ pořídí dalšího potomka. Co k tomu oba vede? „Jsem učebnicový příklad holky, která vyrůstala bez otce. Odjakživa u partnerů hledám oporu a zabezpečení, které jsem v dětství postrádala,“ přiznává třicetiletá Katka, jejíž partner je o dvacet let starší.

„Partnerovy děti jsou téměř v mém věku, což je dost zvláštní pocit. Předpokládám, že i pro ně, ale s přítelem jsme se dali dohromady, když už byly dospělé, takže jsme to všichni ustáli. Já sama potomky neplánuju. Vzhledem k tomu, v čem jsem vyrostla, si nejsem jistá, že bych jim dokázala dát to správné zázemí. A jestli se bojím budoucnosti, která mě čeká za dvacet let? Tak daleko nekoukám. Žiju přítomností a nejsem schopná říct, jestli mi současný vztah vydrží,“ dodává Katka.

Zatímco Kateřina je ve věku, kdy se stále ještě dá začínat od nuly vedle nového partnera, muži ve věku jejího přítele už mají šance omezené. Přesto však zariskují a kvůli mladé a atraktivní partnerce jsou ochotní se všeho vzdát. „Bylo mi pětačtyřicet, když jsem poznal Lucii. Doma bylo všechno v pohodě, s manželkou jsme si stále celkem rozuměli, ale ta o dvacet let mladší studentka mi zkrátka dokonale zamotala hlavu. Opustil jsem kvůli ní fungující rodinu a hned se hnal do dalšího sňatku, protože jsem se bál, aby mi neutekla s někým mladším,“ vypráví Michal.

Po pěti letech nového manželství pociťuje stále se stupňující rozdíly i vyčlenění z kolektivu. „Kamarádům jsem tak trochu pro smích, že jsem se nechal pobláznit mladou holkou. Na společné akce nás téměř nezvou, protože jejich ženy drží basu s mojí bývalou manželkou, ta současná zas o dýchánky s partou lidí středního věku a jejich potomky nemá zájem. Jenže to nefunguje ani naopak – pro její vrstevníky jsem vykopávka a ani já po jejich společnosti netoužím, nemám si s nimi co říct. Pomalu se smiřuji s tím, že mě Lucie časem opustí, i když spolu máme malého syna,“ připouští Michal.

Vztahy s velkým věkovým rozdílem, kdy je žena v páru ta starší, byly svého času spíše doménou celebrit. Zpěvačka Madonna a její zástupy o dekády mladších milenců, modelka Heidi Klum a její o sedmnáct let mladší manžel Tom Kaulitz z kapely Tokio Hotel, producentka Deborra-Lee Furness a její o třináct let mladší manžel herec Hugh Jackman, seznam zahraničních hvězd, které si dopřávají společnost mladšího muže, se zdá být nekonečný.

Ani českým celebritám se tento trend nevyhnul. Herečku Tatianu Vilhelmovou a jejího manžela Vojtu Dyka dělí sedm let, zpěvačka Lucie Bílá našla štěstí po boku o sedmnáct let mladšího Radka Filipiho, její kolegyně Marie Rottrová letos oslaví dvaaosmdesáté narozeniny vedle o patnáct let mladšího manžela Milana Říhy. Dnes už ale větší věkový rozdíl není výjimkou ani mezi běžnými páry. Ve svém okolí mám sama hned několik kamarádek, které zkušenost, ať už dobrou či špatnou, s výrazně mladším mužem mají.

Když se Romana dala dohromady s Martinem, bylo jí třicet a vztah začal velmi nezávazně. Po nějaké době se dokonce na čas přestali vídat, nakonec se ale opět dali dohromady, tentokrát už na vážno. „Kamarádky byly upřímné. Většina z nich mi přiznala, že mi mladého zajíčka sice závidí, většinou se ale shodovaly v tom, že nevěří, že by náš vztah měl budoucnost. Asi jsme všem vytřeli zrak, v současnosti jsme spolu čtrnáct let a máme dvě děti. Na svatbu to sice nevypadá, ale na rozchod už vůbec ne,“ směje se Romana, která je ve vztahu s o osm let mladším Martinem spokojená a ani on si podle svých slov nemá na co stěžovat.

Budoucnosti se ani jeden nebojí. Oba jsou velmi aktivní a mají společné zájmy, zároveň si však dokážou dát volnost a odpočinout si od sebe. Nestává se jim tedy, že by si lezli na nervy, a jelikož jim funguje i sexuální život, nemají potřebu poohlížet se po jiných možnostech. Patří mezi ty šťastné.

„V mládí mě vrstevníci příliš nezajímali. Nerozuměla jsem si s nimi a v posteli nestáli za nic, protože neměli zkušenosti. Vyhledávala jsem proto výrazně starší partnery a jednoho jsem si nakonec vzala. Dělilo nás od sebe deset let,“ vypráví Kateřina. Postupem času ale začala cítit velký věkový rozdíl jako překážku. Zatímco ona byla na vrcholu sil, měla energii na nejrůznější aktivity a chtěla cestovat, její partner začal pomalu tíhnout k domovu a klidu v křesle u televize. „Ani sex už za nic nestál, manžel měl problémy s erekcí a z ložnice zmizela veškerá vášeň. Bylo mi lehce přes čtyřicet a došlo mi, že je nejvyšší čas najít si milence,“ říká Kateřina, která nechtěla rozbíjet rodinu.

Jak se rozhodla, tak také učinila – začala se tajně scházet s o deset let mladším mužem. Jenže ani tento vztah se neobešel bez problémů. „Mého manžela a mého milence dělilo dvacet let, takže jsem se toho nemohla nabažit. Milenec byl atraktivní, plný elánu, plánů a nápadů, tudíž to bohužel dopadlo tak, že jsem se do něj zamilovala. Po nějaké době jsem manžela opustila a stále ještě v růžových brýlích jsem si myslela, že mě čeká sladká budoucnost s mým zajíčkem. Ta ovšem velmi rychle skončila ve chvíli, kdy začal chtít potomka, kterého jsem mu já už nebyla schopná dát. Nakonec mě opustil kvůli mladší ženě a mně nezbylo nic,“ uzavírá Kateřina.

Pokud jste to vy, kdo se ocitl v mezigeneračním vztahu a neví, jak se s tím vyrovnat, zkuste si odpovědět na několik otázek. Máte vyjasněnou situaci ohledně dětí? Dokážete se otevřeně bavit o sexu a problémech s intimitou? Počítáte s tím, že vztah mohou časem komplikovat zdravotní problémy? Máte jasno ve vašich příjmech, financích i kariéře? Jste smíření s tím, že se partner nebo partnerka v budoucnu pravděpodobně nezmění?

Pokud znáte odpovědi, může mít váš vztah šanci na přežití. „Jakmile jde o lásku, neexistuje žádný kouzelný vzorec, vztahy jsou jedinečné jako lidé v nich,“ uvádí pro Daily Mail UK expertka na vztahy a řeč těla Katia Loisel. „Buďte k sobě upřímní ohledně životních cílů a toho, co očekáváte od vztahu i od života,“ dodává na závěr.

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie. Aktuální číslo najdete na stáncích nebo jej můžete zakoupit online na iKiosek.cz.