Vyspěte se konečně do růžova

Vyspěte se konečně do růžova Zdroj: Shutterstock

Rychlejší usínání díky melatoninu

Osob, které mají problémy s usínáním a spánkem, stále přibývá. Děje se to především těm, kteří jsou neustále v stresu, pracují na směny nebo také seniorům. Odpovědí na tento problém může být právě melatonin. O co se jedná a jak vám tato látka může pomoci s usnutím?


Spánek je pro lidské tělo nepostradatelný, obnovuje totiž nejen naše fyzické, ale i psychické zdraví. Zlepšuje paměť a schopnost se soustředit, ale také je prevencí celé řady onemocnění. Naopak nedostatek spánku může vést ke zhoršení našeho imunitního systému a přispět k depresi nebo dokonce zvýšit riziko rakoviny a kardiovaskulárních chorob.

Co je to melatonin?

Melatonin neboli „hormon spánku“ nebo také „hormon tmy“. Melatonin totiž vzniká ve tmě, a proto je pro kvalitní spánek doporučováno spát v totální tmě a bez jakýchkoli rušících elementů před usnutím, jako je například světlo z televize, počítače či mobilního telefonu. Vliv má na usínání i věk. S rostoucím věkem totiž klesá vlastní produkce melatoninu, a proto s usnutím mívají problém právě starší osoby.

Užívání volte podle požadovaného výsledku

Pokud chcete zařadit melatonin do své spánkové rutiny, je nutné znát pár pravidel pro jeho užívání. Pro rychlejší usnutí a dřívější probuzení užívejte melatonin ve večerních hodinách, nikoliv těsně před spánkem. Pokud se však probouzíte během noci a s usnutím problém nemáte, užívejte melatonin již v ranních hodinách.

Čím může být melatonin doplněn pro kvalitnější usínání?

Protože problémy s usínáním mohou mívat také lidé, kteří jsou často vystaveni stresu, ať už v práci nebo v osobním životě.  Tito lidé mohou být velmi unavení a mohou sice chtít usnout, ale myšlenky jim to nedovolují. S tím si samotný melatonin neporadí, a proto je doporučováno jej kombinovat s další látkou, a to l-tryptofanem. Jedná se o látku, kterou si tělo samo nevytvoří, a přitom je tolik nápomocný pro zklidnění před spánkem a především je tzv. základním stavebním kamenem pro tvorbu hormonu štěstí, tedy serotoninu. A právě kombinace melatoninu s l-tryptofanem je perfektní pro osoby, kterým neustálý stres kazí kvalitní spánek.

Po jakém přípravku tedy sáhnout?

Lékárnici doporučují přípravek NEOSPAN melatonin plus, který vyniká svým jedinečným složením. Doplněk stravy obsahuje důležitý melatonin a L-tryptofan. Přidaná meduňka podporuje usínání, hořčík a vitamin B6 navozují psychickou pohodu a zklidnění před spánkem. Kombinace melatoninu s tryptofanem, vitaminem B6, hořčíkem a meduňkou působí synergicky a je výrazně účinnější než jakákoliv látka samostatně. Přípravek můžete zakoupit v lékárnách nebo na e-shopech.

.
.