Jak se vyrovnat s rozchodem

Trápí vás bolest z rozchodu? Myslíte často na váš protějšek? Neopakujte chyby, které vaše truchlení podporují a naučte se s rozchodem co nejrychleji vyrovnat. Radí partnerský poradce Karel Chába.

Vyrovnávání se s rozchodem je proces, neuspěchejte ho

Na úplný začátek bych chtěl říci, že vyrovnávání se s rozchodem je proces. Je to proces, který na 100 % neovládáte svou vůlí a vědomě. To je důležité si uvědomit, protože někdy se v poradně setkávám s lidmi, kteří mají o rozchodu a tom, co se stane bezprostředně po něm, naprosto nereálné představy. Je to z toho důvodu, že trpí, nikdo se jim přitom nemůže divit, že si chtějí rychle ulevit. Nicméně čím více budete sami na sebe tlačit, abyste se „tady a teď“ s bolestí z rozchodu vyrovnali, tím více ji často jen prohlubujete.

Musíte brát v potaz to, že s rozchodem je to skoro jako se zlomenou nohou: zlomíte si ji, dají vám ji do sádry a tu několik týdnů budete mít, protože noha srůstá. Vy se sice můžete snažit jíst nějaké vitamíny, abyste tento proces urychlili, víc se situací ale neuděláte a musíte respektovat možnosti svého těla. V případě rozchodu je pak třeba respektovat možnosti vaší psychiky.

Omezte kontakt na minimum, s rozchodem se vyrovnáte snáz

Chcete-li se vyrovnat s rozchodem, první, co byste měli podniknout, je-li to jen trochu možné (tedy například nemáte-li spolu děti), je udělat za vztahem definitivní tečku. Uděláte ji tak, že s bývalým partnerem budete mít naprosto nulový kontakt. Pokud se třeba i jen občas ex protějšku zeptáte, jak se mu daří (ne každý rozchod je totiž vyhrocený a někteří lidé spolu i čerstvě po něm komunikují), udržujete tím mezi vámi spojení. Do doby, než se z rozchodu dostanete a budete se cítit tak, že vás už nebolí, tedy doporučuji absolutně nulový kontakt s protějškem.

Máte-li ale děti a v kontaktu být musíte, dohodněte se s bývalým partnerem na pravidlech, třeba na tom, že si budete psát nebo volat čistě jen kvůli záležitostem ohledně dětí, nic víc spolu nebudete řešit. Když trávíte s dětmi víkend sami, protože jste se rozešli, neposílejte druhému například fotky. Není nic neobvyklého, že to lidé dělají a pak se diví, že se z rozchodu nemohou dostat. Dělají totiž věci, které jim v tom brání. Někteří jdou dokonce tak daleko, že se sice rozejdou, ale aby děti netrpěly, jednou za tři týdny tráví společný víkend třeba na výletě. Nejenže tím velmi matou děti (dávají jim totiž naději, že se k sobě zase vrátí), ale matou také svoji psychiku.

Jak už jsme si říkali, situaci po rozchodu neovládáte 100% vědomě a představa, že se vůbec nic nestane, když se občas uvidíte, je iracionální. Vaše mysl se na hlubších úrovních nemůže s rozchodem vyrovnat. Když jste spolu v kontaktu a být v něm musíte, opravdu ho omezte na absolutní minimum a na to, že budete řešit jen děti a nic víc, chovejte se tak, jako by váš bývalý partner vůbec nebyl.

Zaměstnejte svou mysl, vyrovnáte se rychleji s rozchodem

Pokud se chcete vyrovnat s rozchodem, je další důležitou věcí nezavírat se sami doma. Opět je to naprosto typické: večer po práci a o víkendech spousta lidí truchlí tak, že jsou sami doma, nic nedělají, a když se jich zeptáte proč, odpoví, že je nic nebaví. Ano, v okamžiku, kdy se rozcházíte, můžete opravdu prožívat velmi těžké chvíle, nicméně to nejhorší, co můžete udělat, je prát se se situací tak, že budete sami a nebudete nic dělat.

Naopak je nutné, abyste svoji mysl co nejvíce zaměstnali: prací, koníčky, sportem, s kamarády a tak dále. Doporučuji vám, abyste si doslova vzali tužku a papír a naplánovali si třeba měsíc dopředu aktivity, a to jak večerní po práci, tak i víkendové. Pokud to jen trochu jde, odjeďte o víkendu mimo místo bydliště nebo si domluvte akce s přáteli. Čím více to takhle budete dělat, tím více zaměstnáte svoji mysl.

I když vás to nebude bavit (nečekejte, že vás to bude bavit od samého začátku), alespoň se nebudete propadat ještě hlouběji. Nenechte se porazit svou myslí, která vám bude našeptávat, že vás teď nic nebaví, že nic nemá smysl, že bez partnera to prostě není ono. Ano, možná vás to nebude tolik bavit: o to dříve ale potřebujete začít se situací bojovat, abyste svůj stav zbytečně nezhoršovali.

Rozchod je příležitost k seberozvoji

Dalším velmi dobrým způsobem, jak se vyrovnat s rozchodem, je, že ho pojmete jako možnost ke svému rozvoji. Každý rozchod na nás v nějaké míře působí tak, že se cítíme méně sebevědomí a klademe si otázku, co jsme udělali špatně, když nás protějšek už nemá rád, opustil nás nebo nás třeba i podvedl, zradil apod. Vše to se týká naší sebeúcty a při rozchodu můžeme zažívat nepříjemné pocity, které nikdy jindy necítíme nebo jsme je ještě nikdy předtím necítili.

Není to náhoda: to, jak prožíváte svůj rozchod, je přímo úměrné tomu, jak silná je vaše osobnost. Když se rozejdete s partnerem, je samozřejmě do určité míry přirozené, že trpíte. Pokud byste ale trpěli nepřiměřeně dlouho, měsíce nebo roky, ukazuje to určitě na to, že je s vaší psychikou něco špatně. Můžete být citlivější na rozchody, nemusíte mít schopnost je vstřebávat, a pak vám doporučuji, abyste se začali zajímat o svůj osobnostní rozvoj. Buď můžete vstoupit přímo do terapie, nebo si kupte knihu o seberozvoji, poslouchejte podcasty, učte se meditovat, pracovat s dechem apod.

Toto vše, kdy se zaměříte čistě jen na sebe a svůj psychický stav, vám opět pomůže vyrovnat se s rozchodem. A to nejen proto, že se učíte něčemu novému, ale hlavně proto, že vším tímto upevňujete svou schopnost postarat se sami o sebe, což v konečném důsledku vede k tomu, že posilujete své sebevědomí a vědomí toho, že nejste neschopní, slabí nebo špatní, jak si někteří lidé mají tendenci myslet, čímž svoji situaci jen zhoršují.

Chcete-li se dozvědět více o rozchodu, jak s ním zacházet, případně zda je ještě možnost, že se k sobě s partnerem vrátíte, přečtěte si články pod odkazem Rozvod a rozchod. Stále si nevíte rady? Nevěšte hlavu, rád vám pomohu. Vyberte si z konzultací, které nabízím, tu, jež vám bude nejlépe vyhovovat.