Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Jak má vypadat správná péče o pleť? My to víme!

Ať už je vaše pleť suchá, smíšená nebo mastná, všechny typy vyžadují určitou dávku péče. Jistě jste se setkaly s pojmem skin care, neboli péče o pleť. Jak na to, aby byla co nejefektivnější? Je potřeba naučit se správnou rutinu – vždy s ohledem na pleť.

Produkty na pleť vždy vybírejte podle jejího typu. Na trhu je nepřeberné množství značek a výrobků, proto by neměl být problém najít ten správný právě pro vás.

V případě, že se vaše pleť často mastí a ucpávají se vám póry, rozhodně nepoužívejte těžké mastné krémy ani produkty s velkým množstvím alkoholu. Ačkoli má dobré dezinfekční účinky, vaši pleť zbytečně podráždí. Stejně tak může alkohol ublížit citlivé pleti. Starší pleť pak potřebuje více hydratace a krémy s regeneračními účinky.

Ranní rutina

Péče o pleť se neskládá pouze z večerního odlíčení a nanesení krému. Každé ráno byste si měla vyhradit pár minut, kdy svou pleť nastartujete a připravíte na nadcházející den.

Nejdříve je potřeba odstranit mastnoty a nečistoty, které se na pleti přes nos vytvořily. K tomu slouží obličejový mycí gel nebo pěna. Dalším krokem je tonizace pleti, která vyrovnat pH pokožky, zklidnit ji a zmenšit viditelnost pórů. Tento krok obstará tonikum.

V tuto chvíli máte pleť připravenou na nanesení pleťového séra. Má lehčí a rychleji vstřebatelnou texturu než krémy a obvykle obsahuje vyšší koncentrace účinných látek. Jeho použití před aplikací krému může pomoci zvýšit jeho účinnost, protože sérum připraví pokožku a zlepší její schopnost absorbovat následující péči.

A když už je řeč o vlku… přichází čas na pleťový krém. I ten samozřejmě musí vyhovovat požadavkům vaší pleti a měl by zajistit dostatek hydratace. Vhodné je použít také speciální krém či sérum na oční okolí, které je citlivé a dříve se zde objevují vrásky.

Posledním krokem před nanesením make-upu je SPF ochrana. To chrání vaši pleť před slunečními paprsky, přesněji před UVA i UVB zářením. Odborníci doporučují minimálně SPF 30 či 50. Používat byste jej měly každý den, nezávisle na tom, zda se pohybujete venku na sluníčku nebo doma.

Během dne se snažte nesahat si často na obličej. Snižujete tím ochranu SPF a častými doteky se vám na pleť dostávají bakterie, se kterými pak musí bojovat.

Večerní rutina

Po celém dni potřebujete z pleti odstranit make-up, zbytky SPF krému a další nečistoty. Proto je nezbytné dvoufázové odlíčení. Nejdříve je potřeba použít mastnější odličovací složku, například pleťové mléko, které povolí mastnotu na vašem obličeji. Vše poté dočistíte mycím gelem nebo pěnou.

Dalším krokem je stejně jako při ranní rutině tonikum, které vaši pleť zklidní a srovná. Poté následuje sérum na obličej a oční okolí. Noční krém by se měl lišit od denního. Může být o něco hutnější, protože přes noc dodává pleti potřebné živiny a pomáhá ji vyhladit.

Masky na obličej

Kromě pravidelné denní rutiny byste měli pleti jednou za čas dopřát masku. Jednou až dvakrát týdně byste měly použít exfoliační masku. Exfoliace odstraňuje odumřelé kožní buňky a podporuje obnovu pleti. Pokud jí do své skin care teprve zavádíte, nechejte ji ze začátku působit kratší dobu, aby vaše pleť nebyla podrážděná.

Důležité látky a výživu dodá vaší pleti také vyživující masky. Těch existuje spousta druhů a jsou k dostání v různých obchodech. Zároveň si můžete svou masku připravit také doma z jednoduchých surovin, které nabízí například Tesco leták na příští týden, případně nabídka Lidlu, Penny nebo jiného supermarketu ve vašem okolí.

S ohledem na planetu a vše živé

Kvůli žádné kráse by nemělo být ubližováno planetě ani ostatním živým bytostem. Na trhu existuje mnoho levných produktů, které ale nemají dostatečnou kvalitu, jsou baleny v nerecyklovatelných obalech a jejich obsah je často testován na zvířatech.

Buďte proto ohleduplné a vybírejte kosmetiku, která není testována na zvířatech, a její obaly jsou z recyklovaných materiálů. Uděláte tím službu nejen sobě, ale celé planetě.

Vnitřní péče je také důležitá

Nezapomínejte, že sebelepší krém nedodá vaši pleti tolik hydratace, jako pravidelný pitný režim. Stejně tak přehnaná konzumace sladkostí, čokolády, smaženého jídla či chipsů dává vaši pleti zabrat.Totéž platí i pro alkohol, nedostatek spánku a častý stres.

Pamatujte, že každá pleť je jedinečná, a také se může měnit s věkem a pod vlivem různých faktorů. Je důležité najít péči, která vyhovuje vašemu individuálnímu typu pleti a jejím potřebám. Pokud máte problémy s pletí, jako jsou vyrážky, záněty nebo jiné potíže, je nejlepší se poradit s dermatologem, který vám může poskytnout osobní radu a doporučení.