.

. Zdroj: iStock

Jaké máte oči? Jejich barva o vás prozradí víc, než si myslíte

Věděli jste, že kromě data narození a postavení hvězd o vaší povaze mnohé vypovídá i barva vašich očí? Některé povahové rysy jsou totiž typické pro konkrétní barvu. Kteří z vás jsou vůdčí typy a kdo je zdrženlivý?

Černé nebo tmavě hnědé oči

.
. | Zdroj: iStock.com

Černé oči jsou obecně vnímané jako nepřístupné nebo uhrančivé, ovšem není to tak docela pravda. Studie, která byla zveřejněná v Current Psychology, naopak ukázala, že lidé s černýma očima jsou velmi příjemní. Mají též potenciál vládnout světu, pokud ale najdou svou vnitřní sílu. Teprve pak z nich mohou být vůdci.

Lidé s tmavě hnědýma očima bývají příjemní, asertivní a důvěryhodní. Pokud tedy někdo potřebuje s něčím pomoct, obrátí se spíše na ně. Odborníci z Univerzity Karlovy popisují lidi s hnědýma očima jako osoby obecně loajální, úctyhodné a jemné, ačkoli rozhodně ne submisivní. Hnědoocí lidé také méně spí než například modroocí a taky se ráno dříve probouzejí.

Modré oči

Lidé s modrýma očima disponují vnitřní i fyzickou silou, i když to na první pohled nemusí být vidět. Ve skutečnosti vás tedy okolí často negativně soudí. Někdy vás ostatní vnímají jako nedůvěryhodné osoby. Lidé s modrýma očima jsou také méně otevření a bývají egoističtí. Navzdory tomu však pilotní studie, kterou zveřejnila lékařská fakulta University of Pittsburgh, naznačuje, že ženy s modrýma očima lépe snášejí bolest při porodu a obecně také stres.

VIDEO: Podívejte se na ty nejvzácnější barvy očí.

Video placeholde

Šedé oči

marian test
marian test | Zdroj: Profimedia.cz

Šedá barva očí je poměrně vzácná, ale podle odborníků jde vlastně o jakousi variantu očí modrých. Máte-li tedy tuto barvu, jste pravděpodobně výjimečně vyrovnaná osoba nebo dokážete velmi dobře balancovat na obou stranách mince. Jste něco jako Mr. Jekyll a Mr. Hyde, dvě protikladné tváře lidského charakteru. Jednáte podle toho, co potřebujete udělat nebo s kým právě jednáte. Záleží na tom, jak moc máte své emoce pod kontrolou.

Oříškové oči

marian test
marian test | Zdroj: Profimedia.cz

Oříškové oči je těžké popsat a spousta lidí má svou vlastní charakteristiku. Nejjednodušší je asi ta, že barva těchto očí připomíná lískové oříšky. Tento odstín očí je neobvyklý, proto lidé s touto barvou bývají už od malička odlišní a jedineční. Jsou nezávislí, sebevědomí a spontánní. Přestože barva v oku se liší podle množství melaninu, zdá se, že pro všechny nositele oříškových očí je společná vyváženost jejich osobnosti.

Zelené oči

marian test
marian test

Máte zelené oči? Pak to vypadá, že vás ostatní považují za sexy a tajemné. Studie, kterou uveřejnila společnost Impulse Corporation v Los Angeles, zkoumala přitažlivost lidí podle barvy očí. Většina účastníků prohlásila, že kdyby mohli změnit barvu svých očí, vybrali by si zelenou. Tu totiž považují za nejvíce sexy. Zelenoocí lidé jsou příjemní, dominantní, silní a taky opatrní. Jsou také soběstační, někdy nepředvídatelní, originální, kreativní a schopní pracovat pod velkým tlakem.