Kristýna Dobeš Moučková v pravidelném sloupku reflektuje proměnu přístupu k vlastnímu tělu, jídlu a pohybu.

Kristýna Dobeš Moučková v pravidelném sloupku reflektuje proměnu přístupu k vlastnímu tělu, jídlu a pohybu. Zdroj: iStock.com

Štíhlý neznamená vždy zdravý. Proč pořád soudíme lidi podle jejich vzhledu?

Kdo je hubený, sportuje a je aktivní, je zdravý. Kdo je tlustý, je automaticky líný a brzy umře. Souzení lidí podle vzhledu není výmysl přecitlivělých sněhových vloček, ale fakt, který se stále ve velké míře vyskytuje v celé společnosti. Proč to lidé dělají? A co pomůže druhým mnohem víc než narážka na jejich váhu schovaná za starost o zdraví?

Tobě to teda sluší, ty jsi zhubla, viď? Taky jste někdy dostali podobný kompliment? Nejspíš ano, že? Moje generace vyrůstala v přesvědčení, že krása je neoddělitelně propojená se štíhlostí. A štíhlost je automatický indikátor zdraví. Moc dobře si pamatuji na časopisy, které pravidelně hodnotily vzhled a postavu slavných osobností (ideálně podle paparazzi snímků odkudsi z pláže). Vypracovaná těla vždy měla vyšší hodnocení než ta povislá nebo zaoblená. Zcela upřímně říkám – a shodnu se na tom nejspíš s řadou svých vrstevníků – že dospívat v době, kdy vzhled byl hlavním určujícím prvkem celé osobnosti člověka, bylo náročné, a mnozí z nás si některé negativní dopady z dospívání v devadesátkách, potažmo nultých letech, přenesli do dospělosti.

TIP NA VIDEO: Jaké jsou největší mýty o zdravé výživě?

Video placeholde

Dalo by se namítnout, že současný svět je mnohem shovívavější. Pravidelně mluvíme o diverzitě, porozumění a toleranci. Na přehlídkových molech se čas od času objeví plus size modelky, které některé sportovní značky dosazují i do svých reklamních kampaní. Že by konečně lidé pochopili, že i ženy s větší velikostí sportují, chodí do fitka a žijí aktivní zdravý život a pouze neleží na gauči a necpou se čokoládou? Bohužel ne tak docela.

Pravdou je, že posuzování zdravotního stavu člověka primárně na základě jeho vzhledu, potažmo váhy, je v lidech zakořeněno mnohem hlouběji a ani současné rozvolňování myšlení a odbourávání stereotypů zatím nedokázalo ve větší míře překročit sociální bublinu TikToku a Instagramu, kde logicky tato témata rezonují nejvíc.

Před pár měsíci rozvířilo debatu na toto téma video americké zpěvačky Ariany Grande, které nahrála právě na svůj tiktokový profil. O zpěvačce se už před jeho uveřejněním mluvilo v kontextu změny vzhledu. Podle mnohých Grande v porovnání s jejími předešlými, kariérně velmi aktivními roky vypadá pohuble a nemocně, a je tudíž velmi pravděpodobné, že se s ní něco děje.

Tělo, které srovnáváte s mou aktuální podobou, byla vůbec ta nejméně zdravá verze mě samé. Brala jsem hodně antidepresiv, pila na ně alkohol, špatně jedla, byla jsem na nejnižším bodě svého života, a přitom jsem pro vás vypadala zdravě. Ale tohle nebylo mé zdravé já,“ říká upřímně ve videu. „Myslím, že bychom měli být ohleduplnější a méně komentovat těla ostatních lidí, i když je váš záměr dobrý – ať už jde o komentáře ve stylu zdravý/nezdravý, velký/malý, sexy/méně sexy. Existují jiné způsoby, jak někomu složit poklonu, případně prostě nemusíte hned komentovat něco, co se vám nelíbí,“ dodává s tím, že stejně, jako existuje mnoho podob krásy, tak ani zdraví člověka většinou nemá jednu univerzální podobu.

Sice šlo o krátké video, během pár dnů si ale vysloužilo více než 15 milionů lajků a na 635 tisíc sdílení. Potvrdilo se tak, jak citlivé a důležité téma třicetiletá zpěvačka otevřela.

Sama s ním mám bohaté zkušenosti. Jako tlusté dítě a žena, která řeší body issues i v dospělosti, jsem se nespočetněkrát potýkala s narážkami okolí na svůj vzhled, které byly mnohdy zaobalené do předstírané starosti o mé zdraví. Máte nadváhu, nebo dokonce obezitu? V tom případě musíte mít automaticky vysoký tlak, cukrovku a předčasně umřete. A pokud nemáte zdravotní komplikace teď, dostaví se během pár let. Jako by váš život a vaše neschopnost shodit byly automaticky prohranou hrou a životním selháním.

Je velmi těžké přijmout fakt, že ne každý člověk s větší velikostí se nemusí potýkat se zdravotními problémy a že ne každý štíhlý aktivní člověk musí mít pevné zdraví. Jen ze svého okolí bych mohla jmenovat několik případů, kdy se sportovci bohužel dostali na absolutní zdravotní dno, a přátelé s pár kily navíc si užívají pevného zdraví. Tím nechci rozhodně bagatelizovat rizika obezity, pouze tím chci nastínit, že se jednoduše nelze ohánět vždy platící přímou úměrou mezi váhou a zdravím.

A nemusí jít jen o zdraví jako takové. Připomeňme si kompliment, kterým jsem tento text otevřela. Ve chvíli, kdy zhubnete, se vám začne automaticky dostávat více pochval na váš vzhled. Jistě, sem tam se může stát, že vás někdo pochválí, i když zrovna nemáte ideální váhu, ale v takových chvílích mají lidé obecně tendence chválit něco na vás, nikoliv přímo vás. Tobě to sluší, máš krásné šaty, pronesou například. Ve chvíli, kdy jde ale vaše váha dolů, se najednou pochvaly začnou vztahovat přímo na vaše tělo a jsou často doprovázené nadšeným zvoláním ve stylu Ty jsi teda zhubla!

Bohužel se pak už ale nikdo nepídí po tom, zda šlo o dobrovolný úbytek váhy, nebo zda se náhodou právě nepotýkáte se zdravotními problémy, u nichž bylo zhubnutí pouze jedním z nedobrovolných vedlejších projevů.

Your healthy is not my healthy, šlo by po vzoru Ariany Grande vzkázat světu. To, jak vypadá vaše pojetí zdraví, nemusí mít se skutečným zdravím daného člověka vůbec nic společného. Pokud bych si jako žena, která má už po krk narážek na své tělo, mohla přát jednu věc, tak by to byla změna v přístupu společnosti k posuzování ostatních podle vzhledu. Nesnažte se nikomu vnutit svou představu o tom, jak by měl vypadat život druhých. Poznámky na váhu většinou nevedou k tomu, že si dotyčný řekne Aha, musím zhubnout! a poběží ihned do posilovny. A místo starosti o to, kolik ukazuje ručička na váze vaší kamarádce, dceři, partnerce, jim zkuste položit prostou, zato mnohem důležitější otázku – Jak se doopravdy cítíš ve svém těle?