Jaké boty poletí v roce 2024? Podívejte se na inspiraci z přehlídek.

Jaké boty poletí v roce 2024? Podívejte se na inspiraci z přehlídek. Zdroj: Profimedia.cz

Chanel jaro/léto 2024
Fendi jaro/léto 2024
Prada jaro/léto 2024
Carven jaro/léto 2024
Versace jaro/léto 2024
18
Fotogalerie

Tyhle boty ovládnou rok 2024: Designérské úlety i stálice, které nejspíš už máte v botníku

Jaké boty se budou nosit v první polovině roku 2024? Odpověď návrhářů je více než povzbudivá: do hry se vrací několik spolehlivých párů, které už několik sezón aspirují na základy botníku. Některé z nich tedy už nejspíš máte doma. Naopak ryze módní výstřelky budou tentokrát spíše v menšině. Přesvědčit se o tom můžete v následujícím přehledu trendů.

Balerínky

Móda si potrpí na kontinuitu, a tak se letos na jaře opět vrací balerínky. Slovo „vrací“ však berte s rezervou, protože ani v zimě nikam nezmizely. Zatímco před Vánocemi se nosily s vlněnými ponožkami nebo s barevnými punčocháči, jarní přehlídky zavelely k návratu naboso. Ať tak či tak, o tolik oblíbený dívčí náboj nepřijdeme. V kurzu bude nejen klasická kulatá špička, ale i subtilní kotníkové nebo Mary Jane pásky.

TIP NA VIDEO: Které slavné herečky zpopularizovaly balerínky? Připomeňte si historii těchto oblíbených bot.

Chanel jaro/léto 2024
Chanel jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Fendi jaro/léto 2024
Fendi jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 9

Kitten muletky

Jak si všimla britská Vogue, v kurzu budou nadále v nejrůznějších podobách i kitten heels (kačenkové podpatky) – přičemž podpatek byl na některých přehlídkách tak nízký, že je otázkou, zdali ho tak vůbec nazývat. Specifickým typem, který by letos mohl aspirovat na „must have“ vyznavaček minimalismu, jsou nazouvací muletky s hranatou špičkou. Ta mívá u páskových bot retro nádech, v tomto případě však spíše podtrhuje čistotu designu.

Prada jaro/léto 2024
Prada jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Carven jaro/léto 2024
Carven jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 9

Kozačky s otevřenou špičkou

Kozačky na jaře? Ale beze všeho, řekli si návrháři a představili modely s otevřenou špičkou, které nejspíš polarizují publikum na příznivce, již v nich budou spatřovat sexy fetiš, a odpůrce, kteří při pohledu na obnažená chodidla raději odvrátí zrak. Každopádně pedikúra s jarními trendy opět nabyde na významu, byť se objevovaly i hybridní boty, které odhalovaly pouze palec v punčoše (Louis Vuitton).

Versace jaro/léto 2024
Versace jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Sportmax jaro/léto 2024
Sportmax jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 9

Platformy

Těžko říct, nakolik tento trend pronikne do ulic, přestože platformy se o to snaží již několikátou sezónu. Z pohledu módního domu Gucci však jde o významný signál, který posouvá jeho vlajkovou obuv (a spolu s ní potenciálně všechny další mokasíny) na novou úroveň. Mít chunky podrážku v roce 2024 již nemusí stačit. Podobný názor má i návrhářka Molly Goddard, která rovněž oslavuje spojení mini sukně a tučné platformy.

Gucci jaro/léto 2024
Gucci jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Molly Goddard jaro/léto 2024
Molly Goddard jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 9

Elegantní muletky

A ještě jednou se o slovo hlásí nazouvací muletky, což jen potvrzuje, že tento typ bot se v poslední době vyplatí mít v botníku – tedy alespoň z hlediska trendů. Boty, které v sobě snoubí eleganci lodiček a pohodlí pantoflí (byť chůze v nich nemusí být vždy tak snadná), můžeme vnímat jako vzpomínku na minimalistická 90. léta. A stejně tak k nim můžeme i přistupovat. Hodit se budou třeba k outfitu s pouzdrovou či saténovou bias cut sukní.

Ferragamo jaro/léto 2024
Ferragamo jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Loewe jaro/léto 2024
Loewe jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 9

Snoubení s podkolenkami

Opojení girl estetikou, která před Vánocemi kulminovala záplavou mašlí a červených punčocháčů, nás neopustí ani v roce 2024, byť bude nabývat i sofistikovanějších podob. Příkladem je spojení punčochových podkolenek a střevíců ve stejné barvě, které se objevilo na přehlídkách Victoria Beckham nebo Jil Sander. Módní dům Givenchy pak dokonce převrátil pořadí a podkolenky modelkám oblékl přes boty.

Victoria Beckham jaro/léto 2024
Victoria Beckham jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Jil Sander jaro/léto 2024
Jil Sander jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 9

Sling back

Dalším příkladem nadčasových bot, do kterých se vyplatí investovat, jsou bezesporu sling back lodičky na nízkém podpatku. Díky patnímu pásku drží na chodidle. A kdyby „řezal“, můžete do nich klidně obout ponožky. K tomu si přidejte elegantní špičku či jemné pásky přes nárt (tento design už loni dovedla k dokonalosti značka Miu Miu), a máte vytříbené boty pro všechny příležitosti, které unosíte ke kalhotám stejně jako k šatům.

Gucci jaro/léto 2024
Gucci jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Altuzarra jaro/léto 2024
Altuzarra jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 9

Fisherman sandály

Takzvané fisherman sandály, jejichž prapůvod sahá až do období starověku, se loni staly módním hitem zejména díky kultovní minimalistické značce The Row. Outfitu dodávají ležérnost i žádoucí tenzi v podobě daddy chic designu, který evokuje usedlou prázdninovou obuv našich dědečků (jen ty ponožky chybí). Současně však dokážou působit kultivovaně, až intelektuálně a v létě budou aspirovat na jedny z nejpohodlnějších bot.

Loewe jaro/léto 2024
Loewe jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Jil Sander jaro/léto 2024
Jil Sander jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 9

Elegantní gladiátorky

Vrací se éra gladiátorských sandálů, které se po vzoru tehdejších It girls nosily před patnácti lety? Odpověď návrhářů je zatím opatrná. Sandály, respektive střevíce s pásky, které dosahují až pod kolena, se na přehlídkách sice objevovaly, nicméně v té nejelegantnější možné podobě. Michael Kors vsadil na čirý minimalismus, zatímco Dior na propojení s designem oblíbených Mary Jane lakovek. Boho třásně zatím musí počkat.

Michael Kors jaro/léto 2024
Michael Kors jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Christian Dior jaro/léto 2024
Christian Dior jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Velkou inspiraci na trendy boty pro rok 2024 najdete v úvodu článku.