Zdroj: Profimedia.cz / Grafika: Ivona Horváth Souralová

Styl Alexy Chung
Styl Alexy Chung
Styl Alexy Chung
Styl Alexy Chung
41
Fotogalerie

It girl mileniálek Alexa Chung slaví 40. Jak její outfity ovlivňovaly naše šatníky?

Módní ikona mileniálek Alexa Chung slaví čtyřicáté narozeniny. Když před patnácti lety přirozeně vplula do světa módy, působila trochu jako zjevení – hubená nohatá holka s dlouhým navlněným mikádem a cigaretou u pusy, která disponuje pověstným šarmem Pařížanek, ale také mnohem méně předvídatelným stylem. Vrozenou nenucenost, se kterou dokázala nosit balonové šaty, vinylové trenčkoty a baleríny, jsme jí upřímně záviděly. Ještě obdivuhodnější ale je, že ani dnes neztrácí Alexa Chung nic ze své cool aury. Pojďme si u příležitosti jejích kulatin připomenout, jaký vliv měla na naše šatníky a co na ní tak milujeme.

Letos jsem oslavila čtyřicátiny stejně jako Alexa Chung. Když jsem před několika lety zjistila, že s touhle It girl mých „dvacátých let“ a ultimátní módní inspirací sdílím rok narození, velmi mě to potěšilo. Hned se to stárnutí přijímalo s větší lehkostí. Jakkoli to může znít iracionálně, dokud bude relevantní Alexa Chung, budu si relevantní připadat i já. Na rozdíl od sebe ale u britské ikony stylu žádné stárnutí nepozoruji. I když zkoumám momentky z VIP hlediště letošního Wimbledonu, kde seděla po boku svého přítele, herce Toma Sturridge, nevidím jedinou stabilní rýhu na čele, která by značila, že oblíbené módní ikoně už táhne na čtyřicet a ještě před pár lety potřebovala mít v kabelce krabičku cigaret – jak ostatně předvádí ve svém videu What's in my bag? na YouTube. Od chvíle, kdy jsem se s ní na přelomu nultých a desátých let virtuálně seznámila, je v podstatě tou stejnou cool Alexou – It girl, kterou jsme toužily být všechny.

TIP NA VIDEO: Připomeňte si historii balerínek, které se staly hitem díky Brigitte Bardot.

Motiv zastavení času se v souvislosti s Alexou Chung vynořuje opakovaně. Potvrzují to nejen obdivné komentáře na YouTube, kde má svůj vlastní kanál, ale nezávisle na to poukazuje i moje kolegyně Kristýna Dobeš Moučková: „Alexu obdivuji za to, s jakou lehkostí a přirozeností si drží společenskou i módní relevanci po téměř dvaceti letech na scéně. Jako by se pro ni zastavil čas, protože při každém pohledu na její Instagram mám pocit, že vidím stále tu stejnou, proklatě cool holku jako v roce 2008.“

It girl a předchůdkyně influencerů

Termín It girl, který se v roce 2023 už může zdát poněkud vyprázdněný, má v případě Alexy své opodstatnění. Jak poukazuje W Magazine, jediný důvod, proč autorky britského podcastu It Girl Theory Martha Fearnley a Kaitlin Eleanor Gleason dosud nevěnovaly díl Alexe Chung, je ten, že u ní tento status zkrátka není třeba dokazovat. „V historii byla nazývána It Girl nejvíckrát právě Alexa, lidé jsou přímo posedlí tím o ní takto hovořit,“ vysvětluje Gleason. Chung navíc tuhle nálepku pojala za vlastní, když před deseti lety vydala knihu It. Ta je nejen souborem módní inspirace, ale zachycuje i myšlenky, fotografie, nejrůznější inspirativní útržky nebo úvahy o lásce a rozchodech.

Přiznám se, že souběžně s Alexou jsem vždy obdivovala i styl Kate Moss a Sienny Miller, které rovněž definovaly módu přelomu nultých a desátých let. Na rozdíl nich to ale byla právě Chung, která se neomezovala jen na statické street style fotografie. Módu nejen prezentovala, ale pod vlastním jménem až do loňského roku i navrhovala, vedle toho psala, natáčela videa a moderovala vlastní talk show It's On with Alexa Chung (MTV). Zkrátka měla hlas. Označení It girl se ale nakonec ukázalo být i praktickou nálepkou. Nikdo totiž přesně nevěděl, jaké je její hlavní zaměstnání – tak, jak je to dnes u influencerů běžné.

W Magazine Alexu Chung v této souvislosti označuje jako proto-influencerku, tedy jakousi předchůdkyni současných online celebrit. „Má talent na to, aby i ty nejvšednější věci v jejím podání působily exkluzivně,“ vysvětluje a jako příklad uvádí rozšíření módního konceptu „boyfriend sweater“ – zatímco dnes se pod tímto názvem prodává konkrétní střih, v roce 2013 Alexa zkrátka jen psala o tom, že k jejím pěti nejpodstatnějším kouskům šatníku patří tmavomodrý svetr, který jí zůstal po expříteli.

Módní ikona roku 2008 i 2023

Chung s nenuceností sobě vlastní dokazuje, že v jejím podání dokáže cokoliv působit zcela přirozeně – ať už se na Halloween převleče za britskou královnu, překvapeně vyloví z kabelky staré (samozřejmě nepoužité) tampóny anebo na Instagramu promluví o endometrióze, která jí ztěžuje cestu k otěhotnění. Kdo se někdy podíval na jakýkoli její pořad, ať už na YouTube nebo třeba na Next in Fashion (Netflix), musí uznat, že je navíc neskutečně okouzlující a vtipná – a v souladu s britským stylem humoru se nebere vážně.

Alexe Chung lze přičíst mnoho pozitiv, ze všeho nejvíc ale vždy byla výraznou módní inspirací, a to zejména pro generaci mileniálek. „Preppy, snový a edgy,“ definuje její styl módní stylistka Allison Bornstein. Kristýna Dobeš Moučková pak vzpomíná, jak ovlivnila přímo ji samotnou: „Alexa Chung pro mě byla společně s Alison Mosshart z kapely The Kills nejdůležitější ženou, jež mi pomohly najít vlastní styl. V dospívání jsem byla velkou fanynkou Arctic Monkeys a právě díky nim jsem Alexu, která tehdy chodila s frontmanem Alexem Turnerem, objevila. Přišla mi neskutečně cool, svá, vymykala se svým stylem i přístupem, který nelze nijak napodobit – prostě ho musíte mít. Věděla jsem, že nikdy nebudu jako ona, zároveň jsem ale strašně moc chtěla být jako ona. Stejně jako spousta ostatních i já toužila nosit zelenou parku, hnědou Mulberry kabelku a brodit se bahnem v holínkách Hunter a s cigaretou v puse na festivalu Glastonbury. Díky Alexe jsem v sobě též našla lásku k retro stylu, bílým límečkům a androgynním prvkům, jako jsou třeba tuxedo obleky, které ona sama okolo roku 2010 ráda nosila. A jestli chci být stále jako ona? To si pište, že ano!“

Bavil vás raný styl Alexy Chung, který jsme si zamilovali před patnácti lety? Připomeňte si ho ve fotogalerii v úvodu článku.