...

... Zdroj: iStock.com

Běh jako čistička hlavy: Co všechno se ve vašem životě zlepší díky běhání?

Jde na vás splín, naštval vás kolega v práci? Jděte si zaběhat. Nejnovější studie z celého světa potvrzují, že běh je dobrý lék na starosti. A že se běžci v životě lépe soustředí, rozhodují a méně často se potýkají s depresemi.

Do šestnácti jsem kondiční běh doslova nesnášela. Jenomže časy se mění. Od roku 2010 jsem naběhala osm a půl tisíce kilometrů, absolvovala dva maratony, nespočet půlmaratonů, o běhu složila dvě písničky, zhubla o jednu konfekční velikost, zamilovala se do Divoké Šárky a díky mimopražským závodům objevila výhledy Rychlebských hor nebo Šluknovského výběžku.

Běh v lese i ve městě se stal pevnou součástí mého životního stylu. Objevuju při něm krajinu i samu sebe. Pomáhá mi udržet balanc, fyzický i psychický. Při jednom z výletů do pražské čtvrti Baba, která nabízí výhled na celé město včetně vltavské čističky, mi došlo, že běh je pro mě dokonalou čističkou hlavy. Při běhu se totiž člověk soustředí hlavně na fyzické parametry – na dech, pohyb nohou a rukou. Na to, aby se jeho tělo zdárně přesunulo z bodu A do bodu B, aby to nestálo zbytečně moc sil. Dlouhodobá trápení se alespoň dočasně stahují ze scény. Vykukují nápady, objevují se náznaky řešení zapeklitých situací.

Terapie během

Pozitivní vliv běhu na lidskou psychiku ostatně potvrzují i vědecké studie: lidé, kteří sportují, mají lepšího pamatováka, rychleji se rozhodují, lépe spí, hýří aktivitou a bývají méně úzkostní.

Britský neurolog a publicista Ben Martynoga nejnovější studie shrnul v loňském článku na webu Guardianu. „Žijeme v době, kdy člověka neustále bombardují podněty z chytrých telefonů. Kdy se maže rozdíl mezi volným časem a prací. Tyto studie ukazují, že běh nám může pomoci znovu získat kontrolu nad životem,“ konstatuje.

Studie z litevské Sports University a britské Nottingham Trent University například ukázaly, že už po sedmitýdenním pravidelném tréninku se běžcům zlepšuje schopnost efektivně řešit potíže, soustředit se a bez problémů přeskakovat od jednoho pracovního úkolu ke druhému. Jiná švédská studie ukazuje, že běh je také dobrou prevencí psychotických onemocnění. „Běh napomáhá vybití nakumulovaného stresu, pomáhá snížit dobu trvání reakčních odpovědí, a to díky celkovému okysličení mozkové tkáně. Existují studie, které prokázaly, že 30minutový běh snižuje pocity napětí, snížené koncentrace a agrese, dokonce zlepšuje symptomy pacientů trpících klinickou depresí,“ doplňuje Adam Žaloudek z Kliniky ambulantní psychiatrie a psychoterapie KAPPA.

Podle Bena Martynogy by další studie mohly běh posunout na úroveň metody, která dokáže zkrotit stres uvědoměním si přítomného okamžiku. Při běhu člověk sleduje svůj dech a detailně si všímá i dalších reakcí těla. To všechno jsou mety, jichž se dá dosáhnout také při mindfulness meditaci.

Endorfine, kde jsi?

Při čtení takových studií ale můžete také pěkně znejistět. Podle odborníků máte například takřka po každém tréninku zářit štěstím. Endorfin, hormon vylučovaný hypofýzou, vás má totiž doslova vystřelit na Eiffelovu věž slasti. Upřímně, dodnes jsem po běhu nic takového nezažila. Brzy mě to ale přestalo trápit. Daleko lepší pocit totiž mívám ze samotného procesu běhu. I cesta může být cíl.

Je však třeba si přiznat, že i v běžcově životě existují období, kdy se všechny cesty i cíle ztrácejí kdesi v nedohlednu. Motivace vázne, výmluva, proč zůstat doma u knížky, je stokrát silnější než představa joggingu v mrazivém odpoledni. V takových situacích volím takzvaný zážitkový běh.

Nestíhám během týdne zajít na výstavu na Palachově náměstí? O víkendu si na ni doběhnu přes Karlův most. Potřebuju nakoupit? Do bundy zastrčím tašku a klušu Šáreckým údolím na dejvické trhy. Chci se konečně podívat do lomu Amerika? Popojedu tam vlakem a vyběhnu. Domů se pak vracím s radostí z překonané pohodlnosti i z navštívené destinace.

Běháte? Chcete začít a nevíte, do čeho jdete? Běháte nějaký čas a chcete se zlepšit? Hledáte správnou motivaci? Zajímá vás, jestli běhat s nachlazením? Vše o běhání, od zdraví přes tréninky až po správné a trendy oblečení, najdete na webu www.zeny.cz/behani. S námi to dáte!

5 důvodů, proč se pustit do běhání

zlepšíte soustředění, paměť a rozhodování

snížíte riziko deprese

zpomalíte stárnutí

zvednete si sebevědomí

zlepšíte si imunitu, zdraví a kondici

Článek vyšel v dubnovém čísle časopisu Moje psychologie. Nyní je na stáncích červnové číslo s Tamarou Klusovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie