Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Týdenní přehled: Vydejte se na festivalové ozvěny Šary Vary a na open air koncerty

Jen co v sobotu skončil filmový festival v Karlových Varech, máme tady jeho ozvěny. Proto pokud jste ve Varech nebyli nebo jste některé filmy nestihli, nezoufejte. Je ale možné, že filmového plátna máte už dost a rádi byste teď viděli něco trojrozměrného. V takovém případě si můžete zajít na open air koncert anglického písničkáře nebo do nové galerie se specifickým konceptem.

Nebyli jste ve Varech? Nevadí! Zajděte na Šary Vary!

Jsou tady! Oficiální ozvěny festivalu v Karlových Varech s názvem Šary Vary. Už tradičně je pořádají pražská kina Světozor, Aero a Přítomnost. V Brně můžete zajít do Univerzitního kina Scala, které pozve diváky na projekce do jejich letňáku Filda. Co tentokrát vidět? Samozřejmě vás čeká to nejlepší z 57. ročníku KVIFFu, například strhující soudní drama Anatomie pádu, které získalo Zlatou palmu na festivalu v Cannes, finská komedie Karaoke blues, oceněná cenou poroty ze stejného festivalu, moderní filmová romance Minulé životy, české detektivní drama Úsvit či adaptace knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk. Šary Vary se letos konají v termínu od pondělí 10. do neděle 16. července

Hudební tip: Ben Howard zahraje na březích Vltavy

Byla by škoda trávit léto v klubech – v nich máte možnost užívat si hudbu po zbylých deset měsíců v roce. Využijte teplé týdny na maximum a choďte na open air koncerty. Na jeden takový zve i kolektiv pražských Žlutých lázní, kde se odehraje další ze série koncertů My kind of Summer – po červnových Foals se tentokrát můžete těšit na anglického indie folkového zpěváka a kytaristu Bena Howarda. Držitel dvou prestižních Brit Awards společně se svou kapelou představí čerstvé album Is it?v úterý 11. července

Art tip: Nová galerie současného umění Prostora

Na pražských Vinohradech vyrostla nová galerie současného umění. Nese název Prostora a jejím záměrem je během jednoho roku ukázat čtyři výrazné osobnosti české výtvarné scény z vlastní perspektivy. V praxi to znamená, že zde významní malíři, sochaři či fotografové nebudou vystavovat svá díla, nýbrž objekty jiných umělců, které sami vlastní. První výstava tohoto typu s názvem Moje, moje… je věnovaná výrazné osobnosti výtvarného umělce a pedagoga Jiřího Petrboka, který se letos na konci semestru loučí se svým působením na pražské AVU, kde učil 28 let. 

Kino tip: Stále aktuální Truman Show v Kasárnách

Viděli jste film Truman Show? Pak jej pravděpodobně budete chtít vidět znovu. Neviděli jste film Truman Show? Pak byste na něj měli zajít. Jednoduchá rovnice, jejíž řešení nabízí Kasárna Karlín a její letní kino. V úterý 11. července od 21:30 se zde bude promítat tento kultovní film z roku 1998, který až děsivým způsobem upozorňuje na moc médií a na naši neschopnost vidět hranici mezi skutečností a tím, jaký obraz média a virtuální prostředí vytvářejí. Truman Burbank totiž až téměř do svých třiceti let netuší, že od narození žije v obrovských filmových ateliérech a že je hvězdou televizního seriálu s celosvětovou popularitou a vysokou sledovaností. Nad Trumanovým životem má navíc absolutní kontrolu tvůrce seriálu, režisér a producent Christof. Největším problémem ovšem pro Trumana nakonec není uvědomit si pravý stav věcí, nýbrž odhodlat se opustit falešný, avšak zároveň bezpečný a dokonalý svět.

Rave tip: Zrekreujte se na Korábce

Rekreace s Yoga Kolektivem na první dobrou zní jako zájezd na pohybový a meditační retreat. A možná nejste tak daleko od pravdy. Nicméně tento dvoudenní rave festival nezmeškejte hlavně v případě, že patříte mezi fanoušky elektronické a taneční hudby. Koná se na místě nazvaném Korábka uprostřed přírody v údolí Tiché Orlice, a to v prostorech bývalé textilky. Kdy? Od 14. do 16. července.