Jak pečovat o pleť v zimě?

Jak pečovat o pleť v zimě? Zdroj: canva.com / Grafika: Dominika Kučinská

Vyzrajte na mrazíky! Bez těchto 5 kroků se vaše pleť v zimě neobejde

Teploty kolem nuly, studený vítr a suché teplo v budovách. První částí těla, která toto období pocítí, je váš obličej, který pod oblečení neschováte. Pokud se letos chcete vyhnout citlivé, začervenalé a vysušené pleti, zařaďte do své zimní péče pár malých změn. Dokážou hodně pomoct.

V tomto mrazivém období se naše pokožka stává nešťastnou obětí nepříznivých podmínek. Kombinace nízkých teplot, vlhkosti a větru může způsobit podráždění a náchylnost k poškození, proto je potřeba o ni řádně pečovat. Jak by tedy měla vypadat ideální kosmetická rutina v těchto dnech?

TIP NA VIDEO: Jak se dokonale odlíčit v pěti krocích?

Video placeholde

Posilujte kožní bariéru

Prvním krokem, jak zařídit, aby časté střídání venkovních a vnitřních teplot napáchalo na vaší pleti co nejmenší škody, je udržet si silnou kožní bariéru. Ta je totiž pomyslným štítem, který chrání před škodlivými dráždivými látkami a vnějšími agresory. Zdravá kožní bariéra uzamyká v pokožce vlhkost a zároveň může zmírnit i její citlivost. Důvodů jejího narušení je mnoho, od vnějšího prostředí přes genetické dispozice, se kterými nic neuděláte, až po věci, které ovlivnit můžete, jako je například používání agresivních kosmetických produktů s obsahem alkoholu a umělou parfemací.

Kožní bariéra je oslabována také věkem, s nímž je pokožka méně hydratovaná, protože kožní buňky ztrácejí potřebnou vlhkost. Jak ji tedy posílit? Vezměte si na pomoc produkty obsahující niacinamid, který zvyšuje produkci ceramidů v pokožce, a navíc ji zklidňuje. Vedle nešlápnete ani s kyselinou hyaluronovou, i ta pleti vydatně pomáhá s hydratací.

Hydratační krém s UV faktorem 50, CeraVe, 375 Kč,drmax.cz
Hydratační krém s UV faktorem 50, CeraVe, 375 Kč,drmax.cz | Zdroj: cerave.cz

Cera Repair Barrier Cream, Biotherm, 1580 Kč, notino.cz
Cera Repair Barrier Cream, Biotherm, 1580 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Nezapomínejte na SPF

Ano, stále to platí a nic se na tom nemění – i v zimě musíte do své každodenní péče zařadit přípravky s ochranným filtrem proti UV záření. Pravda je taková, že používání krému s SPF by pro vás mělo být stejně samozřejmé jako čištění zubů, a ano, potřebujete ho, i když budete sedět celý den doma nebo v práci. Ačkoli je slunečního záření v zimě samozřejmě výrazně méně než v letních měsících, pořád je ho dost na to, aby zanechalo stopy na vaší pleti.

Pokud ráno používáte hydratační sérum nebo lehký či normální krém, chvíli počkejte, až se do pokožky vstřebá, a teprve potom nanášejte SPF. Velmi hutný výživný krém ani olej nejsou pod SPF vhodné, protože ho můžou rozpouštět a neumožnit UV filtrům, aby se na pleti usadily. Na přípravek s SPF už nenanášejte nic jiného než make-up (velmi jemně). Pokud nechcete používat opalovací přípravky, ale dáváte v zimě přednost krému s SPF, dávejte si pozor na to, abyste ho nanesli dostatečné množství, jinak nebude účinkovat.

Minerální opalovací fluid na obličej SPF 50, Clinique, 870 Kč, notino.cz
Minerální opalovací fluid na obličej SPF 50, Clinique, 870 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Denní krém SPF 50, Essenté, 580 Kč, essente.cz
Denní krém SPF 50, Essenté, 580 Kč, essente.cz | Zdroj: archiv firmy

Sáhněte po hutnějších produktech

Nejjednodušší změna, kterou byste v zimním období měli udělat, je vyměnit svoje oblíbené přípravky za jejich „plnotučnější“ verze. Používáte běžně lehký gelový hydratační krém? Vyměňte ho za klasický. Na noc sáhněte také po výživnějších produktech a alespoň jednou měsíčně si dopřejte masku. Co pokožka přes noc nevstřebá, jednoduše umyjete.

Neměňte ale kompletně všechno, na co je vaše pleť zvyklá a co funguje, protože by to mohlo napáchat víc škody než užitku. Základem je znát svoji pleť, vědět, co jí dělá dobře a co ne, a potom jenom zesílit hydrataci a ochranu, o kterou v tomto období přichází. Pokud toužíte vyzkoušet něco nového, jako jsou retinoly, vitamin C nebo exfoliační kyseliny, počkejte s tím raději na jaro.

Univerzální výživný krém s bylinkami pro velmi suchou pokožku, Weleda, 249 Kč, notino.cz
Univerzální výživný krém s bylinkami pro velmi suchou pokožku, Weleda, 249 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Hydratační krém na obličej 24h, Kiehl's, 1590 Kč, notino.cz
Hydratační krém na obličej 24h, Kiehl's, 1590 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Chraňte rty

Vysušené, zoufale do krve popraskané rty. Znáte to? V mrazivých zimních měsících tento problém trápí nejen dospělé, ale hlavně děti. Důvodem je často skutečnost, že abychom rty podvědomě zvlhčili, máme tendenci je olizovat, což naopak způsobuje, že se ještě víc vysušují.

Rada je v tomto případě jednoduchá – mazat, mazat a mazat. Pořiďte si několik balzámů na rty a položte je všude, kde se během dne pohybujete, na stůl v práci, do kapsy zimní bundy, do kabelky, na konferenční stolek v obýváku, k posteli. Musíte je mít pořád na očích, abyste nezapomínali. Rty si také namažte před každým jídlem. Některé potraviny, jako jsou kořeněná a pálivá jídla, alkohol nebo třeba i rajčata, mohou popraskané rty bolestivě podráždit.

Balzám na rty, Laneige, 480 Kč, sephora.cz
Balzám na rty, Laneige, 480 Kč, sephora.cz | Zdroj: sephora.cz

Balzám na rty, Eucerin, 189 Kč, drmax.cz
Balzám na rty, Eucerin, 189 Kč, drmax.cz | Zdroj: drmax.cz

Myslete na ruce

Stejně jako rty i ruce jsou v zimě extrémně náchylné k vysušení, a dokonce k bolestivým prasklinám mezi prsty. To první a nejjednodušší, co pro ně můžete udělat, je nosit rukavice. Na rozdíl od rtů a obličeje je totiž můžete ochránit hřejivou vrstvou oblečení. I tak jim ale časté mytí a používání antibakteriálních gelů dává pořádně zabrat.

Párkrát za den je proto namažte krémem. Přes den používejte takový, který je hydratuje, ale současně se rychle vstřebá, na noc sáhněte po výživnějším. Pokud nesnášíte pocit mastných rukou, položte si krém na noční stolek a naneste ho jako úplně poslední krok, který uděláte těsně předtím, než ulehnete ke spánku. Jestli je snesete, natáhněte si na noc bavlněné rukavice, které regeneraci ještě podpoří.

Krém na ruce s ceramidy, Mixa, 109 Kč, benu.cz
Krém na ruce s ceramidy, Mixa, 109 Kč, benu.cz | Zdroj: benu.cz

Krém na ruce s bambucký máslem, L'Occitane, 240 Kč, cz.loccitane.com
Krém na ruce s bambucký máslem, L'Occitane, 240 Kč, cz.loccitane.com | Zdroj: cz.loccitane.com

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie. Aktuální číslo najdete na stáncích nebo jej můžete zakoupit online na iKiosek.cz.

Moje psychologie 01/24
Moje psychologie 01/24 | Zdroj: David Turecký