Zdroj: istockphoto.com / Grafika: Dominika Kučinská

16
Fotogalerie

Dermatolog radí: Jak pečovat o pokožku s ekzémem či lupénkou na podzim a v zimě?

Ve vzduchu je cítit podzim a venkovní teploty (až na výjimky) dokazují, že léto je definitivně pryč. Zatímco mnoho lidí vítá melancholické dny s otevřenou náručí, ti, které trápí citlivá pokožka nebo kožní onemocnění, jako je ekzém či lupénka, trpí. Jak se starat o senzitivní či supercitlivou a narušenou pleť ve dnech, kdy ji sužují teplotní výkyvy, vítr a chlad?

Pokožka sužovaná atopickým ekzémem nebo lupénkou umí svého majitele skutečně potrápit. Takto narušená kůže totiž svědí a rozškrábaná ložiska bolí, což má vliv na téměř všechny denní aktivity, včetně spánku. Ne nadarmo se proto říká, že ekzematiky či lupénkáře doslova bolí být ve vlastní kůži. A právě na podzim je mnoho z nich vystaveno abnormálním výkyvům teplot, suchu z přetopených místností a větru nebo dešti. To všechno dokáže kožní onemocnění nejen zhoršit, ale v některých případech i vyvolat.

TIP NA VIDEO: Jaké jsou nejčastější podzimní alergie a jak je rozeznat od viróz?

Video placeholde

Na vzhled a zdraví kůže má vliv samozřejmě mnoho věcí, včetně psychického rozpoložení, stravy nebo používání nevhodné kosmetiky. Správně zvolenou péčí ji ale můžete dostat do klidové fáze a mít ji pod kontrolou, tedy alespoň v únosných mezích. „Podzim a chladné měsíce jsou pro kůži, zejména tu narušenou a nemocnou, zvláště problematické. V této době už nehraje příliš roli, zda trpíme ekzémy, lupénkou, rosaceou nebo seboreou. Faktem zůstává, že se jedná o stavy nemocné kůže, které je potřeba řešit, bez ohledu na to, jaké jsou jejich příčiny, které jsou navíc mnohdy i nám odborníkům nejasné. O nemocnou kůži je potřeba se skutečně starat a nebrat to jen jako frázi,“ říká dermatolog MUDr. Jiří Skalický.

O ekzematickou a citlivou kůži musíme tedy poctivě pečovat, a protože se jedná o nemocnou pokožku, je nutné volit co nejšetrnější přístup. Základem ošetření by na prvním místě měla být správná a dostatečná hygiena založená nejen na mytí a čištění jemnými specializovanými přípravky, ale i dostatečná hydratace a promazávání. 

Pokožce bychom se měli snažit dodat co nejvíce živin a vláhy, už jen proto, že přes narušenou kožní bariéru ztrácí vodu a ceramidy a začíná nepříjemně pnout a praskat. U ekzémů se vlivem nedostatečné hydratace stavy ještě více zhoršují, pokožka je ještě více šupinatá, zarudlá a více svědí, což nás svádí ke škrábáním, a my jsme tak v začarovaném kruhu svědění,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický. Vsadit bychom proto měli na přípravky, které pokožce dodají vláhu, eliminují vznik kožních šupinek a kůži zklidní a zmírní její svědění

 A jaké produkty jsou pro péči o pokožku s lupénkou či ekzémem nejvhodnější a kterým se raději úplně vyhnout? „V první řadě bych se vyhnul všem parfémovaným kosmetickým přípravkům, které jsou založeny na syntetických látkách a velké míře obsažené chemie, jako jsou parabeny, konzervanty nebo právě umělá parfemace. Pro nemocnou kůži bych volil jen přípravky, které jsou přímo pro ni určené, tedy takové, které obnovují přirozenou bariéru kůže a mají výrazné protizánětlivé účinky a dovedou pokožku zklidňovat a napomoci stavy onemocnění dostat do klidové fáze. Z dlouhodobého hlediska a na základě své praxe mohu říct, že se nám jako jedna z nejúčinnějších látek obsažených v dermokosmetických přípravcích jeví betuldiol, který v sobě kombinuje účinky čistého CBD s čistým betulinem,“ radí na závěr MUDr. Jiří Skalický.

Jaká pečující kosmetika vám uleví od citlivé pokožky, ekzému a lupénky? Tipy na produkty najdete v galerii v úvodu článku.