Jak správně pracovat s retinoidy?

Jak správně pracovat s retinoidy? Zdroj: iStockphoto.com

Retinol versus alternativy: Jak vybrat tu správnou péči pro vaši pleť a vytěžit z ní maximum?

Retinol, retinoid, kyselina retinová, bakuchiol nebo vitamin A, kdo se v tom má zatraceně vyznat? Jestli chcete tento svatý grál boje proti vráskám vyzkoušet, rádi vás zorientujeme.

Jestli jste se v posledních měsících či pár letech zajímali o anti-aging produkty pomáhající v boji proti viditelným vráskám, pravděpodobně jste už slovo retinol slyšeli. Miláčka dermatologů, který je schopen dramaticky vyhlazovat pleť, vyzmizíkovat její šupinatění a pomoct také se zmírněním začervenání a tvorbou akné, najdeme už téměř ve všech typech pečujících kosmetických produktů. Jednoduché, že? Složitější to začíná být v okamžiku, kdy si uvědomíme, že pro zjednodušení často jako retinol označujeme celou skupinu retinoidů, kde je retinol jen jedním z nich, a do hry vstupují ještě alternativy retinolu a vitamin A. O čem tady tedy vlastně mluvíme?

TIP NA VIDEO: Jak účinně předcházet vzniku vrásek?

Video placeholde

Jako retinoidy označujeme deriváty vitaminu A. Vyskytují se v různých koncentracích, z nichž ty nejsilnější jsou dostupné pouze na předpis od dermatologa. V běžně dostupné kosmetice naleznete nejčastěji právě retinol, který je nejběžnějším retinoidem. Díky své nižší koncentraci je méně účinný, ale znamená to také, že výrazně méně dráždí pokožku, takže se hodí pro většinu typů pleti. Samozřejmě pokud máte velmi suchou nebo citlivou pokožku, je nejlepší sáhnout po přípravcích s nízkou koncentrací.

Zcela vyhnout byste se měla retinolu v případě, že jste těhotná nebo kojíte. Ani tak si ale účinky, které retinoidy umějí, nemusíte odepřít úplně. Kosmetické firmy totiž přišly s alternativami retinolu, které jsou vhodné i pro těhotné nebo kojící ženy anebo pro osoby s velmi citlivou pletí. Nejznámější takovou složkou je bakuchiol, látka získaná ze semen rostliny Psoralea corylifolia, původem z Indie a Srí Lanky, která se po staletí používá v tradiční čínské medicíně.

Podobné účinky mají ale i výtažky ze slaměnky, harungany a dalších rostlin. Je tedy jen na vašem uvážení a na toleranci vaší pleti, po jaké látce a jak silné koncentraci sáhnete.

Sérum proti stárnutí s Bakuchiolem, Merme Berlin, 1060 Kč, myskino.cz
Sérum proti stárnutí s Bakuchiolem, Merme Berlin, 1060 Kč, myskino.cz | Zdroj: archiv firem

Zpevňující sérum s retinolem, The Ordinary, 247 Kč, notino.cz
Zpevňující sérum s retinolem, The Ordinary, 247 Kč, notino.cz | Zdroj: archiv firem

Jak začít?

Když už víme, co jsou retinoidy a jejich alternativy zač, pojďme si říct, co všechno umějí a jak s nimi zacházet. Největší výhodou těchto aktivních látek je schopnost stimulovat buněčnou výměnu v pokožce. Jak s postupem věku schopnost regenerace kožních buněk slábne a zpomaluje se, může pleť časem vypadat suchá, matná a dehydratovaná a má větší tendenci šupinatět.

Právě retinoidy svými účinky stimulují produkci kolagenu a zvyšují frekvenci, s jakou se čerstvé kožní buňky objevují. Zanechávají tak pokožku jemnější, pevnější a hydratovanější, redukují jemné linky a vrásky a mají také schopnost léčit akné. To už je slušné množství důvodů, proč je zařadit do své každodenní péče.

Zařazování produktů obsahujících retinoidy je ovšem věc, které byste měli věnovat malinko pozornosti. Na rozdíl od kyseliny hyaluronové, které si na obličej nikdy nemůžete nanést moc, je v tomto případě lepší začínat opatrně, postupně a nepřehánět to s vidinou, že se po pár dnech probudíte s pletí jako miminko.

Začněte s produkty s retinoidy, které mají nejnižší koncentraci, zařazujte je nejprve dvakrát týdně a používejte jen na noc. Vzhledem k tomu, že podporují exfoliaci pleti, přes den vždy nanášejte krém s ochranným faktorem SPF 50, abyste se vyhnuli poškození pleti. Z podobného důvodu retinoidy nekombinujte ani s AHA a BHA kyselinami, abyste pleť nevysušili a nepodráždili. Zvolte si jen jeden produkt s retinolem a podle něj upravte svůj večerní rituál. Na retinolové sérum naneste hydratační krém, pokud naopak používáte krém s retinolem, patří hydratační sérum pod něj.

Když zjistíte, že je vaše pokožka na přípravky s retinoidy citlivá, zkuste pod něj použít lehký hydratační krém či gel, který pleť zvláční. Jakmile si na retinol zvyknete, můžete vyzkoušet jeho silnější koncentraci a také aplikovat metodu čtyř nocí: První večer použijete jen hydratační sérum a krém, druhý a třetí nanesete přípravek s retinolem a na něj hydratační krém a čtvrtý večer opět jen hydratační sérum a hydratační krém.

Pro jistotu si ale vždy na svém kosmetickém produktu zkontrolujte, jak často ho výrobce doporučuje nanášet. A pokud se nechcete koncentrací retinoidů a citlivostí své pleti zabývat, vždycky máte možnost sáhnout po přípravcích s bakuchiolem nebo jinými alternativami retinolu, které pleť zpravidla snáší zcela bez problémů a přitom slibují stejnou účinnost.

Denní krém s bakuchiolem, Nivea, 230 Kč, hebe.cz
Denní krém s bakuchiolem, Nivea, 230 Kč, hebe.cz | Zdroj: archiv firem

Omlazující slaměnkový pleťový krém, L’occitane, 2970 Kč, cz.loccitane.com
Omlazující slaměnkový pleťový krém, L’occitane, 2970 Kč, cz.loccitane.com | Zdroj: archiv firem

Článek vyšel v lednovém vydání časopisu Moje psychologie. Aktuální i archivní čísla si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz.

Julie Žáčková pro časopis Moje psychologie.
Julie Žáčková pro časopis Moje psychologie. | Zdroj: David Turecký