.

. Zdroj: iStock.com

Pět věcí, které promyslete dřív, než začnete běhat

Chcete udělat něco pro své zdraví, cítit se lépe psychicky, zhubnout pár kilo nebo zvolit sport, který můžete provozovat kdykoliv a kdekoliv? Běh je přirozený pohyb člověka a dobrou volbou pro každého. Než nazujete tenisky, promyslete těchto pět věcí a bude se vám běhat s radostí.

Každý běžec jednou začínal, a aby i vy jste se s radostí přehoupla přes první kilometr a vyvarovala se zranění, je dobré se na běh připravit.

Běžecký deník

Bude se vám hodit k plánování vašich tréninků, k záznamům o zdraví, jaké děláte pokroky, a hlavně k zaznamenání motivace. S tou je dobré začít. Na první stranu si napište, proč chcete běhat, jaké máte cíle a do kdy je chcete zvládnout. Například: Do roka uběhnout 10 kilometrů; zhubnout 5 kilo za tři měsíce; najít psychickou rovnováhu, běhat se psem… je to na vás. K tréninkovým záznamům si pište délku trasy, čas, tep, spálené kalorie, spánek a jídlo před tréninkem. Tyto záznamy vám odhalí, kdy se vám běhá lépe, jak se zlepšujete a kde je třeba přidat. Nechcete-li papírový záznam,stáhněte si jednu z běžeckých aplikací.

Běžecký terén

Pomyslete, kde budete běhat, jaký terén je kolem vašeho domu. Ideální pro začátek jsou rovinky bez výraznějších kopců, kde budete objevovat svůj běžecký styl, učit se správně našlapovat a dýchat. Myslete i na to, v jakou denní dobu budete běhat. Spíše večer? Je lepší terén, který bude neustále osvětlen, bez nerovností, protože i v pět bude celou zimu tma. To platí i s počasím. Najděte si terén, který bude stabilní.

Běžecké oblečení a boty

Nesmírně důležité a rozhodně výběr nepodceňujte. Velký důraz dejte na správný výběr bot. Zajděte do specializované prodejny a nechte si poradit. První, na co se vás zeptají, je, po jakém terénu plánujete běhat, a to už jste promyslela. Boty zkoušejte na běžecké ponožky, zaklusejte si v obchodě. Při výběru oblečení nezapomeňte na kvalitní sportovní podprsenku, zvláště pokud máte větší prsa, dle období, kdy začínáte, volte legíny nebo trenýrky, funkční tričko s dlouhým či krátkým rukávem, dále mikinu či lehkou větrovku. Jak se správně obléct, poznáte dle počasí.

Jídlo před během

S rozhodnutím začít běhat souvisí i úprava jídelníčku a správné běžecké stravování. Tím, jaký jste zvolila čas svého běžeckého tréninku, jste i rozhodla o tom, co budete jíst. Hned po jídle se vám bude běhat velmi špatně, stejně tak i hodinku po těžkém jídle. Lepší je vyběhnout s mírným pocitem hladu, nikoliv hladová, kdy nebudete mít energii a tělo se bude trápit. Důležité je do jídelníčku zařadit potraviny dobré pro běžce. Ale nezapomeňte i zvolit správné jídlo po běhu, zejména pokud chcete zhubnout.

Běh pro zdraví a pohodu

Ať máte jakoukoliv motivaci, pamatujte, že jestliže se budete do běhu nutit, běhat při nemoci, neposlouchat své tělo a myslet jen na odškrtnutí uběhnutých kilometrů, moc to nepůjde, nevydržíte, nezhubnete. Pohyb musí být přirozený, musíte si ho užít a on se vám potom odmění. Jak říká běžecký guru Miloš Škorpil: “Smyslem běhání není čas v cíli, ale radost na cestě.“