Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Kontroverzní káva: Jak ovlivňuje hubnutí a proč jeden šálek před spaním nevadí?

Marie Makovská

Že se do redukčního jídelníčku nehodí každodenní popíjení karamelového latté s kokosovým mlékem, nejspíš tušíte. Ale věděli jste, že káva vyloženě podporuje hubnutí? Že její kombinace s kravským mlékem není tak strašná, jak se léta říkalo? A že si můžete dát šálek kávy klidně i večer? Zjistili jsme odpovědi na otázky, které vás v souvislosti se zdravým životním stylem a popíjením tohoto lahodného moku zajímají nejčastěji.

Můžu pít kávu, když chci hubnout?

Kvalitní zrnková káva může být výborným pomocníkem, protože vzhledem k vysokému obsahu prospěšných antioxidačních látek může pomoct ke zdravějšímu odbourávání tukové tkáně. Zároveň některé sloučeniny chrání svalová vlákna před degradací a mohou podpořit správnou regeneraci po fyzické námaze. Šálek kávy může také výrazně přispět k akutnímu snížení nepříjemné „mlsné“.

TIP NA VIDEO: Škodí káva zdraví?

V jedné americké studii zkoušeli ověřit, jestli za to může kofein, nebo přímo koktejl prospěšných sloučenin v kávě. Zjištění je velmi zajímavé: samotný kofein nemá na pocit hladu žádný vliv. Káva s kofeinem měla významný vliv na snížení pocitu hladu a káva bez kofeinu ještě vyšší.

Je vhodné pít kávu s mlékem? 

Do šálku kávy se dnes přimíchává nespočet více či méně výhodných surovin. Nejen mléka živočišná a rostlinná, ale zejména cukr v různých formách, syntetická sladidla, a některé kavárny dokonce obohacují panenský kávový nápoj o přídavek kokosového tuku. Historické důvody přimíchávání těchto přídavků do kávy jsou zřejmé. Dříve na našem trhu chyběla kvalitní čerstvá káva, k dostání byla především Robusta pražená v nekvalitních pražičkách bez důkladné kontroly pražicího procesu. 

Kávový nápoj s sebou nesl hořkou až trpkou chuť, zanedbatelné aroma a sloužil především pro příjem kofeinu. Tudíž přídavek mléka nebo cukru byl první volbou, jak nepříjemnou chuť potlačit. Dnes máme na výběr několik desítek pražíren, které praží již chuťově přijatelná kávová zrna a pro maskování nepříjemné chuti cukrem není takový důvod. Každému je určitě jasné, že potenciál kávy jako nízkokalorického nápoje se s lžičkou kokosového tuku a kostkou cukru vytrácí. Pozastavíme se však nad antioxidační aktivitou kávy s mlékem.

Příjem antioxidačních sloučenin je pro správné fungování těla velmi důležitý, pro ztrátu hmotnosti to platí dvojnásob. Před pár měsíci byla publikována velice pěkná studie o antioxidační aktivitě kávy. Výsledky jsou slibné právě pro všechny konzumenty, kteří si rádi dopřejí v šálku i kapku mléka. Čerstvá káva s kravským mlékem měla ve srovnání s espressem, espressem s cukrem či espressem se sójovým mlékem nejvyšší antioxidační potenciál. Nejhorší výsledky byly zaznamenány u kávy s kokosovým tukem a cukrem. Z těchto důvodů bych pro ideální dietetické výsledky doporučila konzumaci kávy samotné nebo s přídavkem kravského mléka.

Kolik kofeinu má běžný šálek espressa a jaká je maximální denní dávka, kterou bychom neměli překročit? 

S kofeinem v kávě to není úplně jednoduché. Šálek kávy může obsahovat od 50 do 150 mg kofeinu v závislosti na odrůdě, původu, teplotě kávy, době extrakce apod. Proto se řada studií přiklání spíše k doporučení vypitých šálků a o množství kofeinu taktně mlčí. Nejnovější výzkum předkládá 2–3 šálky kávy pro jedince, kteří konzumují kávu maximálně čtyřikrát týdně, pro každodenní konzumenty 4–5 šálků. V literatuře můžeme dohledat maximální doporučenou denní dávku kofeinu stanovenou pro běžného smrtelníka kolem 400 mg.

Milovníci kávy vědí, že 400 mg kofeinu (4 šálky) může být standardním pitím kávy splněno již dopoledne a k žádné nevolnosti či zvýšené srdeční akci nedochází. Tudíž bych na otázku ráda odpověděla raději výmluvně a doporučila každému, aby začínal s kávou velice opatrně a postupně zvyšoval její konzumaci k maximální hranici doporučení.

A jak je to s poslední dávkou kofeinu před spaním? 

Ohledně konzumace kofeinu je výhodné sledovat, v jakou denní dobu si kávu dopřeji. Vzhledem ke zvyšující se toleranci na kofein je dobré rozložit množství přijímané kávy během dne. Ráno začínat rozumně a pomaleji, naopak v druhé půlce dne dávku navýšit tak, aby byl povzbuzující účinek ještě patrný. Lidé, kteří jsou dlouhodobě zvyklí na příjem kofeinu v rozmezí 200–300 mg/den, si podle dostupných dat mohou dopřát šálek kávy i dvě hodiny před spaním, aniž by byla jejich kvalita spánku negativně ovlivněna. Naopak ti, kteří neužívají kofein či kofeinové nápoje pravidelně, by měli mít odstup minimálně 6 hodin.

Článek vyšel v časopise Dieta 9/22. Archivní čísla zakoupíte v naší on-line trafice iKiosek.cz

Dieta 09/22.
Dieta 09/22. | Zdroj: Ondřej Košík

Doporučujeme

Načíst další články