Video placeholde

Jezte často a menší porce? Špatně, říká výživová odbornice Margit Slimáková

O obezitě jako nemoci se v poslední době hodně mluví. Nezdravá tloušťka sice nejvíce souvisí s nezdravou stravou a nedostatkem pohybu, důležitou roli v hubnutí a tloustnutí ale hrají také další faktory spojené s výživou, které ne vždy známe. Výživová odbornice Margit Slimáková v dalším díle podcastu Restart časopisu Dieta vysvětluje to nejdůležitější.

Možná s tím máte vlastní zkušenost: sportujete, jíte zdravě, přesto nehubnete. Anebo máte pořád hlad, ačkoliv poctivě snídáte, svačíte, obědváte i večeříte – navíc se za boha nemůžete zbavit závislosti na sladkém. Pokud jde o nezdravou nadváhu, faktorů, které za ni mohou, je několik. Ano, nejvýraznější je přímá souvislost mezi obezitou, nezdravou stravou a nedostatkem pohybu. Ale je toho ještě více. „Tuky do tukové tkáně v těle nepřijdou jen tak samy od sebe. Jde o hormonálně řízený proces a závisí primárně na inzulinu. Ten se uvolňuje při každém jedení,“ vysvětluje postupně Margit Slimáková v podcastu Restart

TIP NA VIDEO: Podívejte se na Restart s Karolínou Fourovou

Video placeholde

Desítky let omílaná doporučení, že máme svačinkovat a jíst dost sacharidů, které ve výživové pyramidě zaujímají hlavní místa, jsou podle výživové odbornice špatně. „Zároveň to ale ani neznamená, že ten, kdo to dělá, bude nutně obézní. Záleží i na genetice, hormonálním fungování těla, mikrobiomu střev a tak dále,“ vypočítává Slimáková.

Navrch upozorňuje, že mnozí z nás jsou chronicky ve stresu, mají tedy nonstop zvýšenou hladinu hormonu kortizolu, a i to hraje roli – proto se může stát, že i když se snažíte žít zdravě, nefunguje to. A naopak: i když budeme jíst nadbytek kalorií a budeme tloustnout, můžeme být podvyživení. „Jde o nedostatek látek, jako jsou vitaminy a minerální látky. Přejídat se produkty chudými na tyto živiny nás nutí jíst stále víc, ale zároveň tak tělo nemá dostatek hodnotných živin,“ říká odbornice.

„Je důležité naučit se jíst skutečné jídlo a kvalitní potraviny, naučit se jíst, když máme opravdu hlad, a ne podle chutí a lákadel, která nám potravinářský průmysl předkládá. Když se člověk dobře nají původních potravin bez velkých průmyslových úprav, stačí mu jíst jen párkrát denně a postupně se zbavuje i chutí a závislostí. Když to vydržíme pár týdnů až měsíců, začneme svoje tělo a potřeby mnohem lépe vnímat,“ vysvětluje Slimáková.

Celý rozhovor s Margit Slimákovou si můžete poslechnout na Spotify:

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Aktuální číslo časopisu Dieta si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Doprava je zdarma!

Dieta 10/22.
Dieta 10/22. | Zdroj: Ivy E. Morwen