Rodina Bendových v bytě na Karlově náměstí, 1985.

Rodina Bendových v bytě na Karlově náměstí, 1985. Zdroj: Ondřej Němec

Ženy v disentu – Kamila Bendová: Ženy do Charty vnášely lidský moment

Kdo dneska ví, že třetina mluvčích Charty 77 byly ženy? Žen, které se postavily komunistickému režimu, nebylo málo a jejich role rozhodně nebyla zanedbatelná. Přesto se jejich zapojení věnuje jen málo dokumentů z poslední doby. To chce změnit projekt Ženy v disentu Sociologického ústavu AV ČR prostřednictvím rozhovorů s mnohými z nich. Všechny rozhovory vyšly v knize Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent.

RNDr. Kamila Bendová (1946) je matematička a logička, vystudovala Matematicko-fyzikální fakultu UK, pracovala v Matematickém ústavu ČSAV. Od roku 1992 přednášela na katedře logiky Filosofické fakulty UK. Publikovala odborné články v oboru matematiky (časopisy Kybernetika, CMUC aj.). Pracovala dále jako inspektorka Úřadu na ochranu osobních údajů. Byla aktivní účastnice disentu, manželka filosofa, matematika a politika Václava Bendy, se kterým vychovala šest dětí.

Potkaly jsme se na promítání dokumentu Ženy v Solidaritě. Je to velice silná výpověď o tom, jak ženy byly „zmizeny“ z veřejně traktované historie Solidarity. Jak se díváte na snahy zaznamenat specificky výpovědi žen a jejich roli v historii Charty 77?

Já sama jsem napsala článek v reakci na jakýsi dotazník, který jsme dostali z Francie. Otázka zněla: Dělaly jste taky něco jiného, než opisovaly texty? Umíte si představit, jak nás to rozčílilo, protože přeci jenom máme pocit, že ženy hrály velkou roli. Když budete brát mluvčí nebo VONS, tak všude byla spousta žen. Obrovskou roli hrály v rodinách. Celá Charta visela na bytech a na tom, že ženy udržovaly jejich normální běh.

Všeobecně se zapomíná na to, jak opravdu důležitá byla spolupráce manželů a rodin. Ve spoustě rodin se manželé domlouvali, dohadovali, vymýšleli společně strategii. Byli si vědomi, že cokoliv na ně dopadne, dopadne na celou rodinu, častokrát spíš na ženu, protože muži sice chodili do kriminálu, ale zůstat tady s dětmi taky nebylo úplně jednoduché. Takže u Charty speciálně se jednalo o existenciální záležitost, o to, aby to těch dvanáct let lidi vydrželi. A nikdo nevěděl, že to bude jen dvanáct let.

A jak u vás doma fungovala spolupráce a dělání strategických rozhodnutí?

To víte, že jsme se o všem dohadovali. Já jsem byla prvním kritikem čehokoli, co manžel napsal. Částečně to můžete vyčíst i z našich vzájemných dopisů z a do kriminálu. Já sama jsem měla takzvané návštěvní dny, úterý a pátek, a kdokoliv sem mohl přijít a účastnit se tady diskuse. Mimopražští sem chodili nasbírat trochu energie a podpory a postěžovat si, jaké jsou u nich problémy. Občas říkám takový bonmot, že kdo šel na výslech, tak se stavil, kdo šel z výslechu, tak se stavil.

Jak se Kamila Bendová zapojovala do činnosti Charty? Jak prožívala dobu, kdy byl manžel ve vězení s malým platem vědkyně a pěti dětmi? Celý rozhovor s Kamilou Bendovou si můžete přečíst zde.

Zapojení žen do boje proti komunismu se rozhodl zmapovat projekt Ženy v disentu Sociologického ústavu AV ČR. Všechny rozhovory najdete v knize Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent, kterou vydalo nakladatelství Academia.

Bytová revoluce
Bytová revoluce | Zdroj: Ženy v disentu