Pomáhal vám vylisovaný čtyřlístek v knížce?

Pomáhal vám vylisovaný čtyřlístek v knížce? Zdroj: iStock.com

Talismany fungují, tvrdí psychiatrička. Snižují úzkost a nervozitu

Také míváte nutkavou potřebu zaklepat určité věci na dřevo, i když víte, že se na vás bude okolí dívat tak trochu pobaveně? Nebo tajně nosíte v diáři vylisovaný čtyřlístek? Jako správná moderní žena 21. století sice víte, že nic z toho opravdu nepomáhá, ale na druhou stranu vám tyhle rituály nebo talismany prostě tak nějak dělají dobře. 

Pověry jsou staré jako lidstvo samo. Jsou v nás hluboce zakořeněny v podstatě už od pravěku. Některé už v dnešní době jedniček a nul znějí směšně, jiné se ve společnosti stále drží. Černé kočky, čtyřlístky pro štěstí, osobní talismany či zaklepávání na dřevo jsou asi všeobecně známé. Do toho má velká část lidí ještě své osobní individuální rituály, přesvědčení, z nichž některé mohou být i nevědomé.

Poměrně často se s tím setkává ve své ordinaci i psychiatrička Veronika Pavlacká Vaverková. "Tato přesvědčení pak významně nebo jen okrajově ovlivňují jejich život. Může se to týkat třeba jen nějakých předmětů „pro štěstí“ nebo drobných osobních zklidňujících rituálů. Často slýchám ve své praxi o pojmu kletba, to ale už je o hodně složitější problém. Obecně pověry, zejména pak vykonávání určitých drobných rituálů či nošení předmětů, slouží k odstranění úzkosti. Fungují v různé míře a zpravidla jen dočasně,“ říká psychiatrička.

Pověry se objevují u všech národů a kultur. Také některé mediální hvězdy připouští, že mají určité rituály, bez kterých by prý kýženého výkonu nedosáhly. Jedním z nich je například legendární Jaromír Jágr.

Podle oslovené psychiatričky Veroniky Pavlacké Vaverkové pověra může fungovat na základě toho, jak moc jí skutečně věříme. „Věříme-li, že je pověra pravdivá a že se nemusíme něčeho bát, pak se bát nebudeme. Je to tak proto, že věříme, že to tak je. Tato víra se zpravidla týká psychických jevů, které je možné vnímat subjektivně a subjektivně jim porozumět. Bude-li se však naše pověra vymykat širším fyzikálním zákonitostem a nebude-li se týkat psychických dějů, pak zřejmě k naplnění této pověry tak snadno nedojde,“ vysvětluje odbornice.

A co na to věda?

Jak se na tento jev dívá současná věda, je vůbec nějak popsaný? Znovu nám odpoví psychiatrička: „Asi se tomuto jevu nejvíce blíží odborný pojem sugesce nebo autosugesce. Ale není to úplně přesné. Myslím si, že se pohybujeme také na poli víry a to je oblast, v níž by byl více kompetentní k vysvětlení někdo z duchovní oblasti, například kněz nebo řeholník.“

Jak z výše napsaného vidíme, pověry mohou mít svůj pozitivní význam. Ale nejdůležitější je pochopitelně nadhled anebo správně nastavené myšlení. Jinými slovy, věřme, že čtyřlístek přináší štěstí, ale černou kočku před námi nechme v klidu kličkovat. Přeci se z toho nebudeme hroutit!

Cítíte se nervózní a ve stresu? Podívejte se na naše video, jak se zbavit stresu.

Video placeholde