Finská premiérka Sanna Marin

Finská premiérka Sanna Marin Zdroj: Profimedia.cz

Finská premiérka Sanna Marin
Finská premiérka Sanna Marin
Finská premiérka Sanna Marin
Finská premiérka Sanna Marin
5
Fotogalerie

Sako s hlubokým výstřihem a pod ním nic: Může tohle nosit premiérka?

Finská premiérka Sanna Marin poskytla magazínu Trendi rozhovor, který doprovázely standardní portrétní fotografie. Až na jednu. Paní Marin je na ní oděná do blejzru s hlubokým výstřihem, pod nímž nic nemá. Styling, který by na modelce nebo celebritě prošel bez povšimnutí, způsobil u předsedkyně vlády rozporuplné reakce a polemiku, jestli je tohle ještě vhodné. Současně však nádherně ukázal, že doba se mění a s ní i naše vnímání vrcholných političek. 

Finská premiérka Sanna Marin oslaví v listopadu pětatřicetiny a v prosinci jeden rok v úřadu předsedkyně vlády. Na měsíc tak byla nejmladším člověkem v této vrcholné funkci na světě (v lednu 2020 ji předstihl o pár měsíců mladší Sebastian Kurz, který se opětovně stal premiérem Rakouska).

Sanna Marin se z běžné představy o premiérce vymyká nejen věkem, ale nutno říct, že i vzhledem – její pracovní styl je sice přísně uhlazený, konzervativní a profesionální, současně ale působí mladistvě, svěže a své dlouhé vlasy nosí nejraději rozpuštěné, natočené do elegantních volných vln. Mnohem víc než političku v tradičním, řekněme „merkelovském“, pojetí tak připomíná členku evropské monarchie.

O atraktivní ženy v politice mají logicky zájem i lifestylová média, která se v dnešní době snaží zůstat relevantní, současně však k lidem promlouvají svým vlastním jazykem a často z něj nehodlají slevit. Naopak, cílem je prezentovat političku, jako by to byla třeba Victoria Beckham. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová tak pro titulku československé Vogue oblékla kalhotový kostým Nehera, který běžně nenosí. Kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez dokonce pro britskou mutaci natočila v rámci rubriky Beauty Secrets video o tom, jak si nanáší rtěnku. A Sanna Marin se pro Trendi nechala zvěčnit bez podprsenky, protože... proč ne?

Móda a styl přímo ovlivňovaly image politiků a političek v očích lidu už od dob Kleopatry. A když do funkce kandidují muži v tmavých oblecích nebo se později sejdou při státní návštěvě, pozornost se stejně ubírá i na jejich ženy – Michelle Obamu, Brigitte Macron, Melanii Trump, Jill Biden, Moniku Babišovou... Otázkou je, jestli kritikům finské premiérky nevadí spíše to, že se najednou v jedné osobě koncentruje trojí moc – moc výkonná, síla osobnosti a to, čemu se v módě říká power dressing (styl oblékání, který ženám napomáhá vydobýt si autoritu v profesionálním a politickém prostředí, tradičně ovládaném muži).

Sanna Marin nakonec hluboký výstřih ubránila i díky masivní podpoře lidí na Instagramu, kteří pod hashtagy #supportSanna a #imwithSanna zveřejňovali své fotografie, na nichž byli oblečení podobně. Je to důkaz, že političky, ale i politici (vzpomeňme třeba na Dominika Feriho) se stávají influencery, což vyžaduje, aby občas využili i jejich osvědčené nástroje: Poodhalili soukromí anebo kousek kůže.