Fashion Charity Shop najdete na adrese Dulekských hrdinů 34

Fashion Charity Shop najdete na adrese Dulekských hrdinů 34 Zdroj: Klub svobodných matek

Kupte si krásné šaty a podpořte svobodné matky. V Praze otevřel Fashion Charity Shop

Na mapě pražských second handů s dámskou luxusní a stylovou módou včera přibyl další, který byste rozhodně neměla minout. Můžete v něm totiž najít parádní kousky od českých návrhářů, a co víc, jejich zakoupením pomoci těm, které to teď potřebují opravdu hodně – matkám samoživitelkám.

Až příště půjdete pro kávu a teplou buchtu do Letec Espresso Bar, vezměte to přes adresu Dukelských hrdinů 34 (nachází se přímo naproti Veletržnímu paláci). Právě zde tento týden otevřel Fashion Charity Shop, který vznikl jako projekt na podporu neziskové organizace Klub svobodných matek.

Výraznou měrou k jeho rozjezdu pomohla Bára Karpíšková, kterou znáte coby food blogerku Bjukitchen a která se stará o to, aby byly štendry plné. Oslovila své kamarádky, které ze svých šatníků darovaly značkové kousky nejen zahraničních high-street a designérských značek, ale i od českých tvůrců, jako jsou Chatty nebo La Formela. Výtěžky z jejich prodeje jdou právě na podporu Klubu svobodných matek a financování jeho programů.

Ode dneška až do poloviny prosince se ve Fashion Charity Shopu navíc koná pop-up návrhářky Zuzany Osako, která stojí za krejčovstvím a oděvní značkou Tradice. Jak název napovídá, Zuzana se při své tvorbě inspiruje tradičními střihy a vzory (často pracuje s okouzlující technikou modrotisku), které kombinuje se současnými ležérními prvky. V její kolekci tak najdete nejčastěji lněné a bavlněné šaty inspirované českým a moravským venkovem, které však perfektně rezonují s aktuální potřebou žít pomalejší a udržitelnější život.

Zuzany Osako a také ředitelky Klubu svobodných matek Dany Pavlouskové jsme se zeptali na pár otázek.

Zuzana Osako, designérka a zakladatelka značky Tradice

Proč jste se rozhodla podpořit zrovna Klub svobodných matek?

Tým Tradice dosud tvořily ženy matky, nově máme prvního muže kolegu. Část z nás jsme matky svobodné a víme, že to umí být těžké, být na všechno sama. Není to zdaleka jen pomoc finanční, která je potřeba. Chápeme se a pomáháme si navzájem. Díky klubu můžeme pomoct finančně ostatním, můžeme se zapojit do širšího dialogu. Téma je nám vlastní. Napadlo nás to už na jaře, kdy se nedalo nevšimnout si, že se jedná o skupinu, která je Covid situací těžce zasažená.

Jaký máte vztah k módě z druhé ruky?

Mám několik kousků ve své skříni, které jsem zakoupila v second handu v období střední školy. Jsou to jedinečné kousky, poklady, které stále patří k tomu, co utváří můj styl, a inspirují mě v mé tvorbě. Z let dospělých mám z druhé ruky krojové součásti, které dotváří mé každodenní oblékání.

Co Vám pomáhá zvládnout tuto náročnou dobu, kdy jsme s dětmi doma?

Hodně jsem děti zapojila do zvládání domácnosti, děláme si společné chvíle během dne hezké. K úklidu si pustíme hudbu nahlas, na celý dům. Děláme si hezké snídaně, vaříme spolu večeři, se psem chodíme na odpolední procházky. Je to priorita, sdílet spolu příjemný čas, kdy pustím z hlavy starosti, i když jich je hodně. Dobije mě to. Čas s dětmi máme chvíli, mně už odrůstají. Když si společné chvíle užijeme, můžu s klidem zaměřit pozornost na práci. Toto období je bezesporu o dost psychicky i fyzicky náročnější, než když chodí do školy, takže jsem v práci musela ubrat.

Dana Pavlousková, ředitelka neziskové organizace Klub svobodných matek

Jak vznikl nápad na Fashion Charity Shop a čím se liší od ostatních „sekáčů“?

Za tři roky našeho fungování jsme zjistili, že valná většina materiálních sbírek se týká dětského oblečení. Řada maminek samoživitelek s napjatým rozpočtem se snaží v první řadě obléci své děti a na ně samotné kolikrát už nezbyde. Přitom, jak se říká, „šaty dělají člověka“.

Náš Fashion Charity Shop má tak dvě linky – v první řadě v něm budeme poskytovat oblečení zdarma pro maminky samoživitelky, aby byly v tomto směru vybavené především do práce. Souběžně pak výtěžek z prodaného oblečení bude alokován do našich programů pomoci, což jsou aktuálně Back to school program, kdy zajišťujeme dětem IT techniku na školní distanční výuku, a Covid program, v rámci kterého přispíváme na potraviny a náklady na bydlení neúplným rodinám ve finančních problémech.

Kdo všechno se může stát dárcem oblečení? Bude na darované oblečení nějaký filtr?

Dárcem může být kdokoliv, přijímáme dámské business a casual oblečení. Filtrem je kvalitní stav věci. Pracovně říkáme: „Abychom si ho sami chtěli na sebe obléct“.

Jak ještě jinak můžeme podpořit svobodné matky?

Možností je určitě více, dárci nám pomáhají přímou finanční pomocí nebo nákupem v našem charitativním e-shopu na klubsvobodnychmatek-obchod.cz, kde najdou nabídku šperků z minerálů, přírodních svíček či mýdel. Zde získané prostředky jdou opět na podporu rodin samoživitelů, které jsou v důsledku Covid krize ve finančních, ale často i existenčních problémech. Jsme vděčni každému, kdo s námi pomáhá.