Půjčovna Happy Sport

Půjčovna Happy Sport Zdroj: ČTK

Lyžařské rukavice
Dámské lyže
Lyžařská helma
4
Fotogalerie

Jaké lyže pro dítě jsou ty nejlepší?

Chcete pro dítě jen to nejlepší, pochopitelně. Dopřáváte mu zdravé jídlo, zubní pastu bez fluoru, oblečení z biobavlny, hračky bez ftalátů. Jenže teď se chystáte na zimní dovolenou na hory a hloubáte, co znamená ono „nejlepší“ v případě lyží? Mají být úplně nové, co nejdražší, z nejlepšího možného materiálu, nebo snad nějaká konkrétní značka a její letošní model? 

Při výběru prvních dětských lyží jde o hodně. Respektive nejedná se o nic menšího, než jestli si dítě tenhle skvělý bílý sport, který máte sami tak rádi, zamiluje, nebo po prvním pokusu nebude chtít o lyžování ani slyšet.

Než se vrhnete do obchodu, zvažte, jestli už váš prcek má na to, aby si obul na nohy ty dlouhé klouzavé věci a učil se je krotit. Pokud přikyvujete, že nedávno oslavil tři roky, a je tedy nejvyšší čas, zadržte. Poučka o věkovém limitu tří let je obecná a vůbec se nemusí týkat vašeho potomka. Schválně, vyzkoušejte to. Vezměte ho na led (úplně postačí zmrzlá louže před domem) a ověřte: Klouže se odvážně, bez problémů a s radostí, nebo se mu nedaří, kymácí se a padá?

Ve druhém případě nepropadejte zoufalství, že jste snad zplodili pohybově neschopné „nemehlo“. Potíž je jen v tom, že syn či dcera nemají dosud dostatečně vyzrálé centrum rovnováhy v mozku. Je to záležitost vývoje, která se časem upraví, takže za rok nebo za dva bude váš potomek dokonale připraven na to sjet první kopec.

Plastové lyže? Jen pro domácí použití!

Martin Barták (29): "Moji rodiče věděli, že se nemůžeme s manželkou dočkat, až Daniela vezmeme na hory, a dali mu k svátku takové ty plastové lyže pro nejmenší. Protože i oni sami lyžují, chtěli ho vzít na jeden den s sebou do Beskyd, aby si lyžičky vyzkoušel. Což o to, byly krásné, světle modré, s tygříkem a Daníkovi se moc líbily. Ale protože jsme se ženou věděli, že odborníci je považují za lyže na hraní, ne na lyžování, odmítli jsme. Naši byli naštvaní, ale když jsme jim vše vysvětlili, nakonec to akceptovali.“

Bartákovi sami vycítili, že Daniel má ještě na sjezdování čas, ale dopřáli mu pobíhání na modrých pidilyžích aspoň po chodbě domu, aby si zvykl. Syn měl po celou dobu na tváři sebevědomý úsměv olympijského vítěze, takže bylo víc než jisté, že se mu budou zamlouvat i opravdické lyže na sníh.

Komentář odborníka: „Dvouleté a často ani tříleté dítě nemá ještě dostatečně vyvinuté svalstvo ani klouby, takže není schopno dobře zvládnout základní principy lyžování a získat správné návyky,“ říká Petr Křivánek, manažer obchodů a půjčoven Happy Sport. „I modely lyží pro nejmenší jsou pro něho příliš dlouhé, takže by je obtížně ovládal, navíc tím, jak by se opíral o vysoké lyžařské boty, ztratil by šanci vybudovat si přirozenou stabilitu.“

Když se příští zimu Bartákovi vydali do obchodu se sportovními potřebami, byli si jisti, že jejich syn je už na lyžování připravený.

Krátké, nebo dlouhé? Tak akorát! Neměli ale jasno, jaké „nářadí“ mu mají vybrat. Věděli jen, že jde hlavně o délku lyží, které by měly být o deset až dvacet centimetrů kratší, než je výška jejich majitele – přičemž u těch nejmenších jezdců mohou být kratší i o třicet centimetrů.

Samozřejmě byli v pokušení sáhnout po delších, protože takové by Danielovi určitě vydržely déle. Jenže věděli, že postavit dítě na dlouhé lyže je cesta do pekel. Na dovolené, kde byli ještě jako bezdětný pár, totiž zažili, jak jejich známí vypůjčili dceři od příbuzných o trochu delší lyže s tím, že na první učení to postačí. Jenže Ele se prkýnka neustále křížila nebo rozjížděla, takže děvče se pořád válelo na zemi. Bylo jasné, kdo je pánem situace, a Ela to nebyla. Bohužel, i když její rodiče následkem téhle hořké zkušenosti sehnali lyže vhodné délky, holčička se na ně odmítla postavit.

Petr Křivánek: „Nepodceňujte délku dětských lyží, protože u nejmenších dětí je to skutečně základní kritérium výběru. Teprve s věkem a lyžařskými zkušenostmi můžete sáhnout po delším modelu. V případě malých začátečníků platí, že neúměrně dlouhé lyže jsou stejně špatné jako neúměrně krátké. Pro případ bezradnosti se ale dá říct, že kratší jsou přece jenom menší zlo. Dítěti na nich hrozí „jen“ to, že nebude chápat, proč se má něco učit, protože lyže budou mít sklon zatáčet i bez jeho přičinění.“

S autíčkem, nebo se zvířátkem? Ať si samo vybere!

Martin s manželkou chtěli pro Daniela maximální kvalitu. Jak ovšem zjistili, v délce, která je pro syna optimální, tedy v rozmezí 70 až 90 centimetrů, se lyže podobají jako vejce vejci. Objevili snad jen jediný rozdíl – některé modely měly skluznici s protismykem, aby lyže při stoupání nepodkluzovaly. Jinak byly všechny modely lehké, měkké a ohebné a lišily se od sebe jen barvami a vzory. Žádné rozdíly v technologiích či v materiálech, vše je podřízeno tomu, aby děti nemusely věnovat příliš pozornosti ovládání a mohly se soustředit na výuku.

Martin Barták (29): „Ještěže jsme vzali Daníka s sebou, protože jak se ukázalo, design je jediná věc, která od sebe odlišuje lyže určené tak malým dětem, jako je on. Byli jsme nakonec rádi, že mu můžeme nechat ve výběru volnou ruku – jezdit na nich bude on, tak ať to ho to těší, ne?“

Možná se vám zdá úplně podružné, jestli má potomek na svých lyžích Mickey Mouse, nebo Medvídka Pú, ale pro malé dítě může být kamarád, který ho má provázet při jízdě, zásadní. A možná dokonce rozhodne o tom, jestli budete mít doma nadšeného a učenlivého lyžaře, nebo takového, kterého budete muset přemlouvat.

Tvrdé, či měkčí? Záleží na zkušenostech!

Lehké, ohebné a snadno ovládatelné jsou lyže pro mrňavé lyžaře především díky lehkému pěnovému (kompozitovému) jádru. Pokud by však stejné jádro měly i modely pro starší, vyspělejší, a tedy i hmotnější jezdce, nedokázaly by udržet svého majitele při vyšší rychlosti v oblouku. Většina lyží v kategorii 100-120 centimetrů má stále pěnové jádro, ale u některých je už toto jádro konstrukčně vyztužené. Využijí je především zkušenější lyžaři, především sportovně zaměřené děti a malí závodníci, kteří si tak mohou dovolit jezdit ostřeji. Lyže s protismykem naopak v této kategorii již nenajdete.

Dalším kritériem, které v této kategorii lyží musíte sledovat, je vykrojení. Pro začátečníka vyberte model s větším vykrojením, které zlepšuje ovladatelnost lyže. A samozřejmě by měl být měkký.

Petr Křivánek: „Chcete-li zjistit, jak moc jsou lyže, které chcete dítěti pořídit, měkké, zjistíte to jednoduchou zkouškou. Položte vedle sebe všechny páry, jež přicházejí v úvahu, a zkuste je prohnout tlakem dlaně. Ty nejvíc prohnuté jsou nejměkčí. Týž test můžete udělat i v půjčovně s lyžemi s namontovaným vázáním.“

Co se týče designu, lyže v téhle kategorii jsou duší stále ještě dětské, ale mnohé se navenek tváří dospělácky. Malý lyžař má tedy na výběr, jestli touží po dětském motivu, nebo chce mít vzhledově stejné lyže jako táta nebo máma.

Kompozitové jádro, nebo dřevěné? Opět záleží na zkušenostech!

Andrea Karlíková (34): „Myslela jsem si, že sehnat lyže pro syna, který měří 140 centimetrů a je už docela slušný lyžař, bude hračka. Mělo to být překvapení k narozeninám. Jenže nejsem žádný znalec a překvapilo mě, že v téhle kategorii se dají pořídit i tak speciální modely, jako jsou slalomky nebo obřačky. Kluka jsem tedy raději vzala do obchodu s sebou.“

Je to tak, lyže pro starší děti se už příliš neliší od modelů pro dospělé. V kategorii lyží 130-150 centimetrů najdete jak lyže s pěnovým jádrem pro začátečníky či lyžařsky méně zkušené děti, tak modely s dřevěným jádrem s vyztužením pro ty zdatnější a také pro závodníky.

Jak Andrea pochopila, musí při výběru brát v potaz i rádius, tedy vykrojení lyží. Matěj řekl, že přece jezdí dobře, nepotřebuje prý žádné speciální lyže, ale chtěl by nějaké víc vykrojené, aby uměly menší oblouky. A délka?

Petr Křivánek: „Ani u větších dětí nedovolte, aby délka lyže přesáhla jejich výšku. Jestli jsou opravdu dobří lyžaři, mohou mít model třebas jen o nějaký centimetr kratší, ale když jim koupíte o deset čísel kratší, neuděláte špatně.“

Když prodavač Andree řekl, že by si mohla rovnou vybrat lyže i ona, protože v téhle kategorii se najdou padnoucí kousky i pro drobné a štíhlé ženy, jako je ona, jen se zasmála. I když kdo ví, třeba si to časem rozmyslí a k synovi se přidá.

Vázání namontované doma, nebo v servisu? Druhá možnost je správně!

Andrea Karlíková (34): „Matěj chtěl na nové lyže přendat staré vázání – že prý mu s tím pomůže jeho kamarád. Ale nezdálo se mi to a raději jsme rovnou koupili i nové vázání. Chtěla jsem, aby mu je namontoval odborník, protože co když to kamarád udělá špatně a Matěj si zlomí nohu?“

Navzdory machrování rádoby fachmanů dávají ti skuteční odborníci Andree za pravdu. Věřte, montáž není žádná legrace. Statistika uvádí, že u bezmála každého třetího úrazu na lyžích je na vině špatné nastavení vázání. Instalace bezpečnostního vázání na lyže není práce pro laika do garáže, ale měl by ji provést specializovaný skiservis, který má pro přesné nastavení podle váhy, výšky a zdatnosti lyžaře speciální stroj. Jen tak máte jistotu, že dítěti vázání vypne v okamžiku, kdy vypnout má, a dokáže tak předejít vážnému zranění.

Jaké lyže pro dítě jsou ty nejlepší?

Půjčovna Happy Sport
Půjčovna Happy Sport | Zdroj: ČTK
Lyžařské rukavice
Lyžařské rukavice | Zdroj: ČTK
Dámské lyže
Dámské lyže | Zdroj: ČTK
Lyžařská helma
Lyžařská helma | Zdroj: ČTK