Karin Onderková, 9100 Kč

Karin Onderková, 9100 Kč Zdroj: Archiv designérky

Billy Porter na Oscarech v roce 2019. Tato róba mu změnila život
Karin Onderková, 13 500 Kč
Karin Onderková, 15 200 Kč
Karin Onderková
5
Fotogalerie

Jak se jí to povedlo? Češka obula americkou hvězdu červených koberců!

Na jedné straně Karin Onderková, mladá Češka, která se rozhodla navrhovat kvalitní a sexy dámské střevíce nejen ve standardních velikostech, ale i pro transgender komunitu. Na druhé straně (oceánu) americký herec a zpěvák Billy Porter, který je znám tím, že na červené koberce nosí okázalé sukňové róby. Oba boří hranice stereotypu, takže je vlastně přirozené, že k sobě našli cestu. 

I kdyby vám jméno Billy Porter na první dobrou nic neříkalo, možná si z posledních ročníků Glóbů nebo Oscarů přece jen vybavíte elegantně oblečeného muže, který z řady standardních tmavých smokingů naprosto vyčnívá: Má totiž na sobě okázalé šaty s vlečkou či bohatou sukní. Ano, Porter je známým příslušníkem LGBTQ komunity, kterému změnil život prostý fakt, že se přestal bát, co si o něm lidé myslí, a začal na prestižní galavečery vynášet „dámské“ modely (samozřejmě ušité jemu na míru).

„Říkám tomu BOAO: Before Oscar, After Oscar. Můj život předtím a nyní je naprosto odlišný,“ prozradil Porter, kterého zasvěcení znají například ze seriálu The Pose, v rozhovoru pro The Guardian. Padesátiletý herec a zpěvák je dnes bez přehánění celebritou, kterou na Instagramu sleduje více než jeden a půl milionu fanoušků. A právě těm naservíroval fotografii, na níž pózuje v botách Shoedaism od české designérky Karin Onderkové. Jak se tahle spolupráce zadařila?

„Billy Porter skvěle hraje v seriálu Pose na Netflixu, je to LGBT aktivista a jeho styl je jedinečný. Je mi moc sympatický! Napsala jsem přes sociální sítě jeho stylistovi Tomu Eeroboutovi, který mimochodem obléká i Lady Gaga, on tu zprávu objevil a pak mi nadšeně psala jeho asistentka...,“ nastiňuje Karin, jak je dnes jednoduché se dostat k hvězdě první velikosti, pokud máte kliku a nabízíte něco exkluzivního. Karin měla obojí, a tak se její značka Shoedaism objevila na příspěvku, který olajkovalo 175 tisíc lidí.

Karin Onderková
Karin Onderková | Zdroj: Archiv designérky

Karin Onderková se svou značkou Shoedaism (název vymyslel kamarád během jejich studia obuvního designu v Izraeli) necílí jen na transgender komunitu, pro kterou nabízí boty až do velikosti 44. „Cílím na ženy jako takové a dále na všechny, kdo chtějí obout lodičky. Na Popelky, divy, queens, princezny a kočky různých barev duhy. Chtěla bych spolupracovat s různými interprety z oblasti hudby a také divadla a filmu. Toužím dělat jedinečné boty, ve kterých se budou lidé cítit nevšedně, krásně a sexy.“

Mimochodem, třeba to není poslední spolupráce s Billym Porterem. Ten totiž aktuálně natáčí moderní remake Popelky s Camilou Cabello v hlavní roli. A a i když Billy nehraje Popelku, ale Vílu kmotřičku, určitě bude potřebovat pohádkové boty.